Меню сайту
Форма входу
Наступна подія
Канікули

 

Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 61 62 63 64 65 ... 75 76 »

НЕВІДОМЕ ЗАПОРІЖЖЯ


     На цих весняних канікулах учні 8-А, 8-В, 4-Б, 7-А та 7-Б класів відвідали місто Запоріжжя. Це була захоплююча мандрівка цікавими місцями обласного центру.
     Екскурсія була запланована на вівторок, 04.04.17, тому ми з нетерпінням чекали цієї дати та відраховували дні до цієї події.
    І ось,  нарешті дочекалися цієї події. Учні, з запалом в очах, мерщій сіли в автобус. За піснями та спілкуванням один з одним час промайнув дуже швидко, тому ми й не помітили, як дісталися до нашої першої зупинки – ГУ ДСНС України в  Запорізькій області.
    Усі були в захваті від величності цієї споруди, а ще більше від розповідей екскурсовода, рятівників. Вони поділилися повчальними історіями про те, як уберегтися від пожежі, які заходи проводити, якщо сталася біда, показали кімнату   жахливих наслідків необережного поводження з вогнем. До цього часу нам важко було навіть уявити, що від недопалку цигарки кімната повністю згорає лише за 6 хвилин. Вогнеборці розповіли,  як вони працюють, поділилися професійними таємницями. Ми вдячні фахівцям ДСНС за проведену екскурсію, сподіваємося, що це буде уроком для кожного з нас,  і ми зможемо допомогти всім, хто цього потребує, й, у першу чергу,  собі під час НС.
     Далі ми вирушили до порцелянової фабрики. Нас привітно зустріла працівниця цього підприємства . Яким же було наше здивування, коли нам розповіли, що ця фабрика за весь час свого існування залишилася єдиним виробником в Україні ексклюзивних речей. Спочатку нам показали технологічний процес  добування порцеляни, потім ми занурилися в історію виникнення такого виду мистецтва.  Досить цікаво, що цей матеріал з’явився в Україні не просто так, його спочатку завезли до Європи, а потім таємними торгівельними шляхами передали формулу порцеляни, яка ще дуже довго залишалася таємницею для загалу.
     Порцеляна  -  це міцна глиняна кераміка, яка складається з суміші каоліну, випалюється при to до 1500о С. На власні очі ми побачили, що таке виробництво – справа не з легких. Це дуже тонка та кропітка робота. Спочатку створюється гіпсова форма для майбутніх виробів. Далі спеціальна суміш заливається в ці форми. Потім вони просушуються, глазуруються та обпікаються. І лише згодом художники розписують виріб власноруч або переносять спеціальний малюнок, а потім знову  ж таки відправляють у піч.
    Наступною нашою зупинкою була мандрівка до прекрасної країни карамелі. Як тільки ти переступаєш поріг цієї маленької карамельної фабрики, в тебе виникає надзвичайно сильне бажання  залишитися там назавжди, адже солодкий аромат дійсно зачаровує тебе, щоб довірити свій секрет.  Щодо самої карамелі, то вона складається  лише з натуральних барвників та ароматизаторів. Ми стали свідками того, як майстри своєї справи створюють маленький шедевр  лише маючи декілька харчових  інгредієнтів.
     Останньою зупинкою в нашій екскурсії була поїздка до кінологічного центру. У цьому місці проходить навчання службових поліцейських собак. Заняття відбуваються на спеціальній ділянці. Там є безліч перешкод: буми, сходи, кілька бар’єрів різної висоти, спеціальні коридори. За час навчання собакам доводиться долати будь-які труднощі та випробування. На сьогоднішній день у клубі налічується близько 50 собак. Ми були приємно шоковані  майстер-класом, ... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 14.04.2017

       Щороку в гімназії №1 «Сузір’я» проводиться тематичний тиждень «Твори себе, твори надійно і зіркою освічуй усе усюди. Твори себе…». Це своєрідний підсумок навчально-виховної роботи педагогічного колективу і досягнень гімназистів, результат співпраці з батьками та громадськістю Оріхівщини.
      Цьогорічний Тиждень гімназії був по-особливому змістовним, цікавим, святковим, насиченим різними заходами.
      Урочистий початок – традиційне щопонеділкове підняття Державного Прапора. У коридорах гімназії розгорнуто яскраві тематичні виставки:  «Надбання  гімназії» (книги, брошури «Гімназисти – автори книг», «Гімназійні видання», «Історія продовжуються»; періодика «Гімназист», «Прометей», «Вісник», «Педагогічна криниця»  та ін..); «Наш класний колектив» (класні газети, Літописи корисних справ, портфоліо гімназистів (матеріали навчальних і творчих досягнень). У післяурочний час гімназистів 5-6-х класів об’єднав конкурс «Нумо, дівчата», а старшокласники зібралися на годину спілкування «Слався, гімназіє, храм наш науки» (за участю колишніх учнів школи). Гімназисти 10-11-х класів презентували свої досягнення, ділилися враженнями про позаурочне життя та слухали розповіді про шкільні роки, мрії та успіхи випускників, які завітали на зустріч, а саме: Ольга Іванівна Гучак, Антоніна Іванівна Бондаренко, Ірина Миколаївна Манелюк, Антон Геннадійович Грибняк.
     Наступного дня у 9-тикласників було Свято зрілості: творчий звіт про роки навчання у гімназії. Гімназисти здійснили заочну подорож за маршрутом «Перший – дев’ятий класи». Пригадали усі роки навчання, перші успіхи й поразки, перемоги у конкурсах та олімпіадах. Висловили вдячність учителям і батькам.
Юні спортсмени змагалися у «Веселих стартах» (4-і класи), міні-футболі (7-8-і класи), волейболі (10-11-і класи).
     Третій тематичний день був найнасиченішим. Концертна програма «Зірочки на сцені» зібрала велику гімназійну родину (учнів, учителів, батьків) та гімназистів – учасників художньої самодіяльності, які займаються у позашкільних установах, з керівниками.  Протягом години естетичної  насолоди ми дружно підтримували яскраві виступи юних зірочок (пісенні і танцювальні номери, музичні композиції), захоплювалися  їхніми талантами та аплодували творчим досягненням. На сцені були: Денисенко Ольга, Гайдар Анастасія, Галушка Тетяна, Саєнко Софія, Миць Софія, Коба Сніжана, Галчанська Влада, Дайомова Вікторія, Тищенко Олексій, Порохня Євген (хореографічний ансамбль «Веселкові барви»); Коротков Михайло, Тарасевич Андрій, Чаричанський Давід, Ковальов Ростислав, Колосов Микита, Єфремов Данило, Картамишев Володимир, Сьомченко Ангеліна, Федоренко Єлизавета  (музична школа імені Марії Сокіл); Грицаєнко Марія, Качан Валерія (Будинок дитячої творчості); група «Веселі мишенята» (хореографічна студія Я.О.Склярової); Левченко Давід, Комліченко Анна – Марія (ТСК «Енігма», керівники Півненко В.М., Саханенко К.І.) ; Пакета Лілія, Дмитрієв Семен (ТСК «Лідер», керівник Гончаров Д.В.).     Щира вдячність майстрам своєї справи, які завітали на свято і професійно працюють з гімназистами, а саме: Людмилі Олександрівні Власенко, керівниці зразкового хореографічного ансамблю «Веселкові барви» КЗ «Оріхівський районний будинок культури» Оріхівської  районної ради; Юрію Васильовичу  Шкуро і Світлані Олексіївні Галчанській, викладачам  КЗ «Оріхівська районна дитяча музична школа імені Марії Сокіл»; Інессі Григорівні Галчанській, керівниці  вокального гуртка КЗ «Оріхівський районний Будинок дитячої творчості» Оріхівської районної ради; Яні Олександрівні  Скляровій, керівниці  хореографічної студії.
   Гімназисти 1-2-х класів та їхні батьки взяли участь у святі «Ми-гімназисти». Під час заходу на сцені виступили хор 2-4-х класів, зірочки танцполу Мінін Ярослав і Науфок Софія, юна солістка Веретельник Ніколіна та першокласники. Кульмінацією стала посвята учнів 1-х класів у гімназисти: прийняття клятви гімназиста, отримання квитка та значка гімназиста. Королева наук Дземешкевич Дар’я привітала 1-класників і вручила Кодекс честі гімназиста.  
Тепер наймолодші учні гімназії мають почесне звання «Гімназист».
    Батьки гімназистів 1-10-х класів у вечірню годину завітали у музей гімназії на круглий стіл «Батьки – опора гімназії». Члени класних бат ... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 10.04.2017

День самоврядування  у гімназії  був успішним


                           Так думають гімназисти…

Баранова Євгенія
31 березня 2017 року – це незвичний день для гімназії, адже це був день самоврядування. Старшокласники мали змогу відчути себе вчителями, зрозуміти,  як це водночас важко та захоплююче. Від хвилювання перехоплювало подих, але ми впоралися та отримали величезне задоволення. Я викладала українську мову та літературу в 11 – А класі. Я була вражена їх активністю та прагненням показати свої знання, отримати оцінку. Вони з натхненням взялися за підготовку завдань до уроку, цікавих фактів. Уроки пролетіли, як мить. Тож я хочу подякувати нашим вчителям та адміністрації за цю неймовірну можливість відчути себе дорослими та відповідальними за наших учнів. Ми зрозуміли, що робота вчителя потребує не тільки досвіду та знань, але й вміння та навичок спілкування з дітьми. І я щиро сподіваюсь, що день самоврядування стане доброю традицією нашої рідної гімназії і буде проводитись кожного року.
****************

Шкрьоба Анастасія
Після дня самоврядування в мене було багато позитивних емоцій. Цей день дав зрозуміти всю складність  професії вчителя. Я проводила урок української літератури в  8-А класі й займала посаду педагога-організатора.Мені дуже подобається українська література,  тому я була дуже рада, що саме цей предмет  мені довелося викладати. Чесно скажу, я хвилювалася, бо  не знала чого очікувати від дітей. Мене бентежило те, що все може піти поза планом. Але 8-А клас на уроці був активним , щодо поведінки - також ніяких зауважень. Ми побудували урок у формі диалогу, і він пройшов дуже швидко, як кажуть,  «на одному подиху».
 Як педагог-організатор,  я проводила динамічну перерву для учнів 5-х класів. На мою думку, мені вдалося провести по-справжньому цікаву п`ятихвилинку. Діти охоче танцювали та виконували вправи.
Як я вже говорила на «педагогічній раді», я вважаю день самоврядування корисним заходом . Бо всі вийшли з зони свого комфорту . Для старшокласників цей день великий досвід ,  а для учнів середньої ланки новий цікавий спосіб сприймати матеріал. Я сподіваюся, що день самоврядування стане гарною традицією гімназії.
***************
Лашко Антон
У КЗ «Оріхівська гімназія №1 «Сузір’я» в останній день Тижня гімназії відбувся День самоврядування, який був цікавий тим, що окрім підбиття підсумків чверті й приготувань до канікул, на ньому вчителями стали учні.
Мені випала честь взяти участь у цьому цікавому та незвичайному заході. Я в ролі вчителя російської мови провів уроки в 5 та 6 класах. Чесно кажучи, дійсність перевершила всі мої очікування, звісно, в позитивному сенсі цього слова. Я зміг відчути себе справжнім педагогом, який ділиться своїми знаннями з підростаючим поколінням, зрозумів та відчув всі труднощі професії вчителя, а також надбав багато безцінного досвіду. Мені дуже сподобалось працювати з учнями, а також спілкуватись з ними, особливо якщо враховувати той факт, що ми, як кажуть, знаходились по різні боки барикад. Я зрозумів, що професія вчителя потребує неймовірної сили духу, терпіння, працелюбності й взаєморозуміння як з учнями, так і зі своїми колегами. Завдання педагога донести до кожного учня, хоча б краплину знань, допомогти зрозуміти матеріал та завжди уміти підтримати в складних ситуаціях. День самоврядування сподобався як учням, так і новим вчителям, кожен дізнався щось нове на цьому заході й з користю провів час. У підсумку хочу сказати, що День самоврядування, на мою думку, є одним з ключових етапів прогресу на шляху до розуміння вчителів учнями, а також залучення останніх до активного шкільного життя.
Маланіна Ксенія
 Я - учениця 10-А класу, та я вже маю невеликий, але важливий досвід. 31 березня 2017 року я була вчителем англійської мови у 8-В та 7-Б класах і виконувала обов’язки заступника директора з навчально-виховної роботи.
Професія вчителя дуже важлива, складна і відповідальна. На педагога покладається ряд складних завдань. Діяльність вчителя не обмежується лише передачею знань. Більшою частиною від нього залежить виховання в учнів загальнолюдських цінностей, почуттів.
Я вірю, що вчитель живе в кожній людині. Я це довела в першу чергу сама собі, коли у п’ятницю  разом з іншими учнями на 3 уроки стала педагогом. Звичайно, без підготовки неможливо добре провести урок. Саме тому я ретел ... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 10.04.2017

   Змістовним, цікавим, святковим і насиченим був навчальний період 27-31 березня 2017 року. Це особливий тиждень для кожного гімназиста, учителя і батьків «Сузір’я». Щорічний Тиждень гімназії – це  своєрідний традиційний звіт про навчально-виховні досягнення.

Фотозвіт заходів:

1. Урочистий збір «Гордість гімназії»

2. Концертна програма «Зірочки на сцені»

3. Заняття університету педагогічних знань для батьків «Родинна просвіта»

4. Свято «Ми - гімназисти»

5. Конкурс «Нумо, дівчата»

6. Зустріч з випускниками

7. День самоврядування

8. Конкурс "Краса врятує світ"

9. Свято зрілості

10. Відеоматеріал "Свято зрілості"

  

|: | © suzirya | Дата: 06.04.2017

ДІТИ В ІНТЕРНЕТІ:
ЯК НАВЧИТИ БЕЗПЕЦІ У ВІРТУАЛЬНОМУ СВІТІ

Денисенко Вікторія Іванівна. Виступ на Батьківському університеті. 29.03.2017

 

Віртуальний світ несе нам цілком реальну загрозу. 
Хто повинен навчати дітей, як використовувати Інтернет правильно і безпечно?

Що необхідно знати і вміти батькам в Інтернеті? 

P.S. ПРО ЛЮБОВ ДО ДІТЕЙ ТА ІНТЕРНЕТ. Не варто сердитися на дитину за те, чого самі не дотримуєтесь. 

|: | © suzirya | Дата: 30.03.2017

«Небезпечність гри-квесту «Синій кит»,

як цьому зарадити?»

(Виступ соціального педагога В.В.Наріжної на Батьківському університеті 29.03.2017)

 

Гра в смерть: що таке "Синій кит" і чому підлітки виконують смертельні завдання

Вже багато місяців поспіль у Мережі обговорюють підліткову гру "Синій кіт".  Або ж "Тихий дім", "Море китів", "Розбуди мене о 4:20".

Правила гри.

За даними кіберполіції, адміністратори суїцидальних пабліків, такі, як "Кити пливуть нагору", "Розбуди мене о 04:20", f57, f58, "Тихий дім", "Рина", "Няпока", "Море китів", "50 днів до мого...", - часто самі знаходять депресивних підлітків.

Перед тим, як втягнути дитину у квест, модератори вивчають її особистість, і, якщо підліток має схильності до суїциду, надсилають йому завдання.

Найчастіше воно складається із завдання собі ушкоджень: наприклад, вирізати на своєму тілі кита чи напис, і все це потрібно знімати на фото чи відео.

Подібна гра триває 50 днів і має закінчитися самогубством дитини, яке також має бути зафіксоване на відео. За даними поліції, записи потім продаються в Darknet.

... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 30.03.2017

Увага! Увага!
Щорічний традиційний тиждень гімназії!
Запрошуємо батьків гімназистів, колишніх  учнів
та друзів гімназії завітати на наші заходи.

План  заходів  
Тижня гімназії «Твори себе, твори надійно і зіркою освічуй все усюди…»
(27 березня – 31 березня 2017 року)

|: | © suzirya | Дата: 27.03.2017

   Дружний  колектив 10-А класу старанно працювали на пришкільній ділянці – у яблуневому саду. Кожен гімназист був задіяний у роботі та з радістю її виконував. Доклавши зусиль, ми впоралися дуже швидко та навіть не помітили як територія стала чистою і привабливою на вид. Ми зробили наш яблуневий садок та прилеглу територію  справді гідною нашої неньки-гімназії. Кожен десятикласник отримав від заступника директора з виховної роботи Верещаги Н.І. схвальну  оцінку і запис "Молодець!" у щоденник.
   Ми впевнені, що на шкільному подвір`ї  надовго збережеться чистота і порядок завдяки старанням 10-А!

Хрипун Юлія, староста класу

|: | © suzirya | Дата: 27.03.2017

   Найяскравіші моменти в житті, емоційно забарвлені, саме їх найдовше береже наша пам’ять.  До таких пам’ятних галерей можна віднести прекрасні знайомства та зустрічі, а якщо вони ще й поетичні – це перетвориться на справжній  моноліт.
   13 березня 2017 року гімназисти одинадцятих класів Оріхівської гімназії №1 «Сузір’я» мали можливість поповнити таку скарбницю своїх чудових  спогадів. До  гімназії завітали прекрасні поети, а точніше поетеси: Віра Коваль і Любов Чесняк. Зустріч відбулася в БІЦі (бібліотечно-інформаційному центрі) гімназії, разом з вчителем української мови та літератури Яремчук Ніною Іванівною й завідуючою бібліотеки Любов Іванівною Білодід, що брали участь в організації заходу. Учні ознайомилися не лише з творчістю, а й, безпосередньо, життєвим шляхом гостей.
Віра Коваль – запорізька поетеса, авторка двох поетичних збірок («На хресті любові» та «Дідизна»)  є автором пісень заслуженого працівника культури України Анатолія Сердюка,  народних артистів України Алли Кудлай, Таїсії Повалій, Наталі Бучинської, заслуженої артистки України Катерини Бужинської, співачок Лілії Остапенко та Оксани Вояж. У своєму виступі вона поверталася до шкільних років, ділилася чарівними спогадами з дитинства і, найголовніше, дала поради майбутнім випускникам, а саме: не боятися реалізовувати свої мрії, йти впевнено до своєї мити, займатися улюбленою справою, адже саме це надає сил рухатися тільки вперед. Учням пощастило почути деякі поезії  зі збірки Віри Коваль «Узбіччя», що зокрема має алегоричне значення, кожен зможе віднайти себе в ліричному герої, переосмислити багато речей та не зійти на так зване «узбіччя»:

Піднімешся -- й  тієї  ж  миті
Ти  зробиш  відкриття  своє,
Що,  крім  землі,  на  цьому  світі
У  нас  іще  і  небо  є.
І ти  побачиш,  вперше  ніби,
Піднявши  очі  від  борщів,
Як  райдуг   кольорові  німби
Вінчають  голови  дощів.

   Також захоплюючим було знайомство з Любов’ю Чесняк, нашою землячкою. Розповівши про себе, власний світогляд, уподобання, вона зворушила серця багатьох присутніх своїми поезіями, які присвячені різним сторонам життя, що в декого навіть з’явилися сльози на очах. Вразила різножанровість її творів, щирість, якими вони пройняті; були і притчі, й чудові гуморески сповнені іронічністю. Вона є черговим доказом талантів нашого краю. Такі виступи можуть лише надихати, мотивувати, як і вірш Любові Чесняк:

Жива енергія душі
Присутня в кожному вірші.
Хто їх чита - стає сильнішим,
А може навіть і мудрішим...
Тут кожен ділиться своїм,
А в результаті - добре всім.
Бо сум, поділений на всіх,
То вже не сум, а просто сміх.
А радості стає ще більше,
Коли веселі бачиш вірші.
Отже не лінуйтеся - творіть,
Хай творча іскорка горить!

   Цей захід залишив лише приємні враження. Гімназія, звичайно,  завжди рада зустрічати таких гостей, а учні вдячні за цікаве проведення навчального процесу.  

Захарченко М.К., учениця 11 – Б класу

 

|: | © suzirya | Дата: 24.03.2017

Крізь простір і час книга запрошує в подорож нас!

Під таким гаслом проходили заходи тижня дитячої та юнацької книги в Оріхівській гімназії №1 "Сузір'я".

Традиційні "книжкові іменини" об'єднали в одне коло шанувальників літератури:
 поетів, художників, читачів.

Докладніше читайте на сторінках блогу БІБЛІОГРАД 

http://orihivschool.blogspot.com/2017/03/1.html

Михайло Буряк, Ольга Ліщук, Віра Коваль та Любов Чесняк.

|: | © suzirya | Дата: 22.03.2017

   «Я не лікар, не аптекар, а простий бібліотекар», - тож з особливим відчуттям тримаю в руках  книгу Євгенії Зінов’євої «Память, которой не будет конца...». Як фахівець,  можу впевнено сказати, що це унікальне видання історично-краєзнавчого характеру. Цю книгу можна назвати заповітом одного покоління іншому. Я глибоко співчуваю Євгенії Яківні, як матері загиблого в Афганістані сина Олексія, воїна - інтернаціоналіста. Тільки та людина, яка пережила величезну втрату, може так щиро і правдиво передати читачам героїчний подвиг солдат і офіцерів 80-х років ХХ-го століття. На їхню долю випало тяжке випробування – пройти через горнило війни на території іншої держави. Кожен розділ книги, кожна стаття – це документальна розповідь про долю людини, яскраво підтверджена кольоровими світлинами і картами бойових дій. Фактичний матеріал лірично доповнений поезією, який сприймається з великим щемом у душі. Люди, які працювали над створенням цього видання, відчували відповідальність перед історичним майбутнім, тому вкладали в нього частинку свого серця, щоб жоден героїчний подвиг не був загублений або забутий і зітертий в подіях нового століття.
   Кожне покоління має право на своє слово в історії, на якому буде виховуватися підростаюче покоління. Щорічно 15-го лютого ми відзначаємо День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Готуючись до цієї дати, в гімназійному бібліотечно-інформаційному центрі організовуємо заходи: книжкові виставки, огляди літератури, зустрічі з ветеранами війн, читацькі конференції та обговорення прочитаних книг. Книга «Пам'ять, якій не буде кінця...» з подарунковим автографом автора буде  займати почесне місце в роботі з читачами.

          Завідувач бібліотечно-інформаційним центром
 КЗ «Оріхівська гімназія №1 «Сузір’я»»
Білодід Любов Іванівна

      * * *

       Давня дружба поєднує гімназистів «Сузір’я» з ветераном праці, заступником голови ветеранської організації міста Первомайська Миколаївської області Борисом Петровичем Ярмульським.
       Учні 7-Б класу читали матеріали, надіслані Б.П.Ярмульським, а саме: публікації  в періодичних виданнях Миколаївщини про командира відділення зенітно-кулеметної роти 95-ї гвардійської дивізії Ярмульського П.П. та його побратимів, про суворі випробування, які випали на долю молодих солдат в роки Другої світової війни, про страждання дітей –війни.
        Нещодавно педагогічний та учнівський колективи гімназії отримали подарунок – книгу  «ПАМЯТЬ, КОТОРОЙ НЕ БУДЕТ КОНЦА…» Євгенії Яківни Зінов’євої. Учасником творчої групи зі створення Книги був і Б.П.Ярмульський.
       Учнівський комітет семикласників підготував презентацію книги, яку переглянули та обговорили на годині класного спілкування. З цікавістю читали гімназисти з Книги вірші патріотичного спрямування.
     «ПАМЯТЬ, КОТОРОЙ НЕ БУДЕТ КОНЦА…»   Ця книга присвячена всім воїнам-інтернаціоналістам, землякам Первомайського краю Миколаївської області, загиблим і живим, які чесно і до кінця виконали свій військовий і людський обов’язок.
       Автор Книги Євгенія Яківна Зінов’єва втратила в Афганістані свого сина, офіцера Олексія Зінов’єва. Складний життєвий шлях пройшла жінка: від бригадира малярів-штукатурів до викладача технологічного інституту, а потім – підприємця. І всі ці роки зболіле материнське серце не могло змиритися із втратою сина… Довгі роки Євгенія Яківна прагнула втілити в життя свою мрію: написати книгу про свого Олексія та інших загиблих воїнів-інтернаціоналістів, які заслуговують на вічну пам'ять.
       Афганістан! Це слово стало символом скорботи у тисячах українських родин, куди не повернулися сини. Розривалися від болю материнські серця, батьки, тамуючи страждання і гіркі сльози, шкодували, що не можуть піти на ту далеку війну замість таких ще юних синів.
       Солдати й офіцери відправлялися в Афганістан… Ними керували почуття військового обо ... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 22.03.2017

14 березня вперше гімназія разом з українською спільнотою відзначала День українського добровольця. Захід відвідали заступник районного військового комісара Фісун О.О., ветеран АТО Дудка А.М., ветеран АТО Дротянко Д.О.
Викладач предмета Захист Вітчизни Саветченко В.І. привітав усіх присутніх, вручив посвідчення призовника гімназистам 10-11 класів. Фісун О.О. познайомив з історією створення добровольчих батальйонів, Дудка А.М. провів усіх присутніх тернистими шляхами від полігону під м. Львів до Донецька, Дротянко Д.О. познайомив майбутніх захисників з перевагами служби за контрактом. В цей день класні керівники 9-В, 9-Б Бондрєва Н. В., Гаращенко А. П. та Саветченко В.І. провели урок мужності "Герої не вмирають". Білодід Л. І. організувала перегляд відеоматеріалів та обговорення художньої літератури, періодики, присвяченої подіям Революції Гідності та АТО.

|: | © suzirya | Дата: 21.03.2017

Приємна звістка прийшла з Міністерства освіти і науки України: наша гімназія стала переможцем програми GoCamp 2017. Цього літа в гімназії буде працювати пришкільний мовний табір на чолі з вчителями кафедри іноземних мов та волонтером програми GoCamp із Нігерії Abayomi Abdulateef Saka.
  Вчителі кафедри провели плідну підготовчу роботу, щоб стати переможцями: написали три есе, підготували креативне завдання, прийняли участь у роботі вебінарів. Тож чекаємо на волонтера і маємо надію активно з них попрацювати під час роботи мовного табору.

ВІДЕОМАТЕРІАЛ

       

Волонтер   Abayomi Abdulateef Saka

|: | © suzirya | Дата: 21.03.2017

  З метою своєчасного попередження надзвичайних подій  пов’язаних із травмуванням дітей, недопущення проявів конфліктів із насиллям у дитячому середовищі відбулася зустріч гімназистів 6-Б,В класів з інспектором з ювенальної превенції Оріхівського ВП Пологівського ВП ГУНП в Запорізькій області старшим лейтенантом поліції Царегородцевою Юлією Вікторівною.

|: | © suzirya | Дата: 21.03.2017

Щовесни, коли тануть сніги
І на рясті просяє веселка,
Повні сил і живої снаги,
Ми вшановуємо пам’ять Шевченка

     Є дні, що минають і непомітно зникають без сліду. Нічого не залишають по собі, нічого не знаменують собою. Але є день, що ніколи не минає, що завжди з нами, - це 9 березня, день народження великого сина великого народу – Тараса Григоровича Шевченка.
Вшанування пам’яті поета, який закликав народ до боротьби, світоча, що знайшов своє безсмертя у душах кожного українця, стало традицією в Оріхівській гімназії №1 «Сузір’я».
Зранку, 9 березня, гімназисти мали нагоду ще раз доторкнутися до Тараса, переглянувши фільм «Невмирущий борець». Наскільки пророчими були сказані ним майже два століття тому слова, допомогли зрозуміти виступи дев’ятикласників Бахнар Діани, Чайки Аліни, Кравець Дар’ї та Цюрупович Катерини на тему «Стежками творчості генія».
       У залі «Світочі українського слова» гімназисти п’ятих класів декламували поезію Тараса Шевченка про природу і зачитували власно створені листи-звернення до Тараса Шевченка. У листах  Левченко Давід, Юренко Софія, Козирь Єлизавета по-дитячому висловили слова щирої вдячності і глибокої шани до цієї видатної особистості України.
Вірші про жінку, матір лунали з вуст Лашка Антона, Габідуліна Влада, Михайленка Стаса, Павленка Влада.
Шевченківські місця на його батьківщині покликали шестикласників до віртуальної подорожі, під час якої діти познайомилися зі збереженою Тарасовою школою, маєтком пана Енгельгардта, з батьківською садибою, де квітує кущ калини, стоять, як наречені, вишні, терпко й солодко п’янить акація...
   Учні 7-8-х класів підготували й провели інформаційні хвилини на теми «Шевченко-художник» та «Шевченко у мармурі».
У БІЦі гімназисти познайомилися з «Кобзарем» Тараса Шевченка різних років видання.
Іде 203 весна від дня народження Великого Кобзаря. І, зустрічаючи світлий березень, кожен з нас подумки говорить з Тарасом. Звичайно, у всіх нас свій Шевченко і своя дорога до нього. Одні люблять серцем його твори, інші цитують в угоду часу, треті вже й забули, коли відкривали його заповітний «Кобзар». Та все ж радіє серце, що наші гімназисти вважають 9 березня справжнім національним святом.

Глинянко І.В., Бондарєва Н.В. – вчителі української мови та літератури

|: | © suzirya | Дата: 21.03.2017

«Профорієнтаційний квест»

    

 

 

 

 

 

 

 

 

    

    22 лютого 2017 року фахівцями Оріхівського районного центру зайнятості було проведено «Профорієнтаційний квест», в якому ми, восьмикласники гімназії,  взяли активну участь. Розділившись на дві команди, ми із  задоволенням мандрували Країною професій, відвідуючи спеціальні станції.
     На кожній станції відповідали на запитання, вирішували логічні завдання, брали участь у конкурсах та іграх. Цікаві конкурси проводилися на Станції професій художнього слова, де учасники проявили свої поетичні таланти у складанні віршів, особливо нас здивувала Катя Федоренко, яка має справжній талант у римуванні.

     На Станції професій з охорони здоров’я, ми, як справжні актори, зображували професії медичного напрямку тільки за допомогою міміки, пози та жестів. Логічне завдання на Станції професій охорони порядку та безпеки змусило учасників попрацювати детективами. Загалом профорієнтаційний квест відбувся в позитивній, творчій, веселій атмосфері. Обидві команди були ерудовані, тому ми отримали призи за активність та прагнення до знань.

Дубяга Анастасія, гімназистка 8-В класу

ФОТОРЕПОРТАЖ

|: | © suzirya | Дата: 03.03.2017

Екскурсія до Центру зайнятості


     Для орієнтації у сучасному світі професій гімназисти 5-В класу 24 лютого відвідали Оріхівський центр зайнятості.
     Спеціалісти Центру  радісно нас зустріли. Дубяга Яна Іванівна у цікавій формі  провела змістовне і насичене заняття: ігри, вікторини, пізнавальна бесіда щодо питання безробіття,
знайомство із сучасними тенденціями ринку праці в Україні,  рекомендації щодо пошуку роботи та працевлаштування.  Цей похід був для нас пізнавальним, виховним та дуже потрібним. Чекаємо на нові зустрічі з працівниками Центру зайнятості у наступному навчальному році!!!

|: | © suzirya | Дата: 03.03.2017

Вітаємо

Яну Стояк, Євгенію Баранову

та їх учителя-наставника Ніну Іванівну Яремчук з перемогою!

        І. За результатами ІІІ (обласного) етапу ХVІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, присвяченого 100-річчю утворення Української Центральної Ради та проголошення Української Народної Республіки на тему: «Вітчизна – це не хтось і десь, Я – теж Вітчизна» (І. Світличний), у номінації "Література" Стояк Яна, 11-Б клас (наставник Яремчук Н.І.) здобула ІІ призове місце серед учнів ЗНЗ області.

    ІІ. За підсумками ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з української мови ІІІ місце отримала учениця 11-Б класу Євгенія Баранова (учитель Яремчук Н.І.)

                                   

 

|: | © suzirya | Дата: 02.03.2017

Переможці МАН-2017

          За результатами

      ІІ (обласного) етапу конкурсу-захисту  

         науково-дослідницьких робіт МАН,

          Цюрупович Катерина посіла ІІІ місце

                  в секції "Математика".

Вітаємо Катерину та її наставника

Гаращенко Альону Петрівну

і бажаємо подальших успіхів!!!

|: | © suzirya | Дата: 28.02.2017

      У змаганнях взяли участь 5 команд навчальних закладів Оріхівщини, а саме:  Оріхівська гімназія №1 «Сузір’я», КЗ «Оріхівський НВК № 2 ім. академіка В.А. Лазаряна»; Омельницька філія ім. академіка М.І. Доллежаля КЗ НВК «Основа» Преображенської сільської ради; КЗ «Малотокмачанська ЗОШ І-ІІІ ст.» та Нестерянська СР ЗОШ І-ІІІ ступенів.
     Фестиваль відкрили урочисто: шикування команд,  підняття Державного прапора. Далі – звернення до учасників змагань і вітальне слово в.о. директора гімназії Н.С.Кудіної та методиста відділу освіти Оріхівської РДА Калінінського С.В.
   Виступи команд розпочалися з  презентації «Тільки тим історія належить, хто за неї бореться  й живе…». Зі спортивним запалом, енергійно та  з вірою у перемогу  учасники фестивалю пройшли різні етапи випробувань: човниковий біг 4x9 см (хлопці, дівчата); стрибки у довжину з місця (хлопці, дівчата); стрибки через скакалку протягом 30 сек. (дівчата); перетягування канату (хлопці); естафета (хлопці, дівчата).  
    Результати засвідчили, що найсильнішими і найспритнішими є гімназисти «Сузір’я». Команда - переможниця «Нащадки козаків» Оріхівської гімназії №1 «Сузір’я»,  яку підготували вчителі фізичного виховання Каширін С.О., Соломонов В. Ю., Лисуненко Ю. А., захищатимуть честь Оріхівського району в зональному турі, що відбудеться 17 березня 2017 року в смт. Новомиколаївка Запорізької області. Тож, бажаємо успішного виступу  та  перемоги команді «Нащадки козаків».
     Команди Нестерянської  СР ЗОШ І-ІІІ ступенів та КЗ «Малотокмачанська ЗОШ І-ІІІ ст.» посіли відповідно друге і третє місця.

Я. І. Юйкова, педагог-організатор гімназії

ФОТОРЕПОРТАЖ

|: | © suzirya | Дата: 24.02.2017