Меню сайту
Форма входу
Наступна подія
Канікули

 

Календар новин
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Головна » 2017 » Березень » 21 » День, який явив світові Тараса Шевченка – пророка, титана духу
14:44
День, який явив світові Тараса Шевченка – пророка, титана духу

Щовесни, коли тануть сніги
І на рясті просяє веселка,
Повні сил і живої снаги,
Ми вшановуємо пам’ять Шевченка

     Є дні, що минають і непомітно зникають без сліду. Нічого не залишають по собі, нічого не знаменують собою. Але є день, що ніколи не минає, що завжди з нами, - це 9 березня, день народження великого сина великого народу – Тараса Григоровича Шевченка.
Вшанування пам’яті поета, який закликав народ до боротьби, світоча, що знайшов своє безсмертя у душах кожного українця, стало традицією в Оріхівській гімназії №1 «Сузір’я».
Зранку, 9 березня, гімназисти мали нагоду ще раз доторкнутися до Тараса, переглянувши фільм «Невмирущий борець». Наскільки пророчими були сказані ним майже два століття тому слова, допомогли зрозуміти виступи дев’ятикласників Бахнар Діани, Чайки Аліни, Кравець Дар’ї та Цюрупович Катерини на тему «Стежками творчості генія».
       У залі «Світочі українського слова» гімназисти п’ятих класів декламували поезію Тараса Шевченка про природу і зачитували власно створені листи-звернення до Тараса Шевченка. У листах  Левченко Давід, Юренко Софія, Козирь Єлизавета по-дитячому висловили слова щирої вдячності і глибокої шани до цієї видатної особистості України.
Вірші про жінку, матір лунали з вуст Лашка Антона, Габідуліна Влада, Михайленка Стаса, Павленка Влада.
Шевченківські місця на його батьківщині покликали шестикласників до віртуальної подорожі, під час якої діти познайомилися зі збереженою Тарасовою школою, маєтком пана Енгельгардта, з батьківською садибою, де квітує кущ калини, стоять, як наречені, вишні, терпко й солодко п’янить акація...
   Учні 7-8-х класів підготували й провели інформаційні хвилини на теми «Шевченко-художник» та «Шевченко у мармурі».
У БІЦі гімназисти познайомилися з «Кобзарем» Тараса Шевченка різних років видання.
Іде 203 весна від дня народження Великого Кобзаря. І, зустрічаючи світлий березень, кожен з нас подумки говорить з Тарасом. Звичайно, у всіх нас свій Шевченко і своя дорога до нього. Одні люблять серцем його твори, інші цитують в угоду часу, треті вже й забули, коли відкривали його заповітний «Кобзар». Та все ж радіє серце, що наші гімназисти вважають 9 березня справжнім національним святом.

Глинянко І.В., Бондарєва Н.В. – вчителі української мови та літератури

|: | © : suzirya