Меню сайту
Форма входу
Наступна подія
Канікули

 

Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 19 20 21 22 23 ... 75 76 »

Сьогодні, 15 лютого, в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Вогонь війни спалив чимало

І юних доль, і чистих мрій.

Лише надія не вмирала,

Коли солдати йшли у бій.

Згадаймо дати, які гіркою сльозою запеклися в душах цілого покоління, глибокою раною - в серцях матерів.

Радянський Союз брав участь у багатьох військових конфліктах. Одним з останніх був конфлікт в Афганістані. 25 грудня 1979 року - введення на територію Афганістану обмеженого контингенту радянських військ. Участь держави в цьому військовому конфлікті коштувало людям життя більше чотирнадцяти тисяч наших солдатів і офіцерів, здоров’я десятків тисяч військових.

15 лютого 1989 року - останній солдат СРСР був виведений за межі Афганістану.

Минуло 32 роки, а ми згадуємо імена тих, хто, виконуючи наказ, пройшов крізь страхіття цієї війни, став частиною Афганістану.

Щороку в цей день схиляють прапори над полеглими, лунають скупі слова тих, хто вижив.

Не обійшло горе і наш Оріхівський край. В афганській війні загинули чотири наші юні земляки - Бублик Сергій, Левадній Максим, Насипайко Олександр, Падалко Сергій. За кожним воїном-афганцем - свій життєвий подвиг, своя доля.

Поділяючи весь біль з тими, хто втратив на цій війні своїх рідних і близьких, дітей і чоловіків, віддаючи данину поваги всім учасникам подібних подій, офіційно на законодавчому рівні в деяких суверенних державах, утворених після розпаду СРСР були встановлені відповідні пам’ятні дні.

В Україні - це «День вшанування учасніків бойових Дій на теріторії інших держав», який встановлений Указом Президента незалежної України № 180/2004 від 11-го лютого 2004-го року і щорічно відзначається 15-го лютого.

Бажаємо всім вам здоров'я, щастя, миру, душевного спокою, злагоди, добробуту у великому домі, який зветься Україна.

Учитель "Захисту України" Володимир Васильович ДЕНИСЕНКО

|: | © suzirya | Дата: 14.02.2021

Що я знаю про пожежних?

Ще з дитячого садочка дітлахи знають, що слід вимикати праску з розетки та не гратися сірниками. В навчальному закладі вчителі проводять бесіди про техніку безпеки під час відпочинку на воді та на льоду. Батьки неодноразово як малим так і дорослим дітям поясняють правила користування газом та електрообігрівачами. Тобто, інформаційний простір навколо кожного з нас досить насичений питаннями безпеки життя і здоров’я. І номер телефону «101» знає кожна людина. Та не кожна володіє інформацією, що стоїть за цими цифрами.

Отже, «101» для більшості - номер пожежної охорони. Але інформація застаріла. Зараз це – ДСНС - Державна служба з надзвичайних ситуацій.

Щоденна робота сучасних рятувальників – нелегкий шлях, пов’язаний не тільки з пожежами, а і з рятуванням людей на автошляхах, у будинках, на воді, кризі, під час природних лих, катастроф, надзвичайних ситуацій.

Співробітники ДСНС – це високомобільна рятувальна служба, здатна працювати на воді, на землі і під землею, у повітрі, за будь-яких кліматичних умов та пір року. Ми неодноразово чули про випадки героїзму та безстрашність рятувальників у виконанні службових обов’язків, пов’язаних як із знешкодженням небезпечних речовин та вибухових пристроїв, розмінуваннями, так і з рятуванням тварин з дерев та котлованів, розблокуванням дверей і зняттям підлітків з дахів.

Добре, що в цій героїчній професії є гарні, щасливі моменти. Наприклад, вдячність врятованого рибалки, що був опинився у відкритому морі на крижині або очі дитини, яку тільки-но винесли з вогню, щасливі сльози матері, якій повернули дитя, врятоване з-під завалів будинку. Ці емоції не порівняти ні з чим.

10 лютого ми познайомилися з працівником Державної служби з надзвичайних ситуацій Сьомченком Олександром Анатолійовичем, якого наш класний керівник Вікторія Іванівна Денисенко запросила до нас у клас, щоб він розповів нам про свою професію. Колись Олександр Анатолійович навчався у нашій школі, а зараз працює в Запорізькій рятувальній частині, за свою відважну та небезпечну роботу неодноразово нагороджений грамотами. В ДСНС працює і його син - теж випускник нашої школи.

Ми дійшли висновку, що рятувальники – це особливі люди. Саме завдяки їм ми можемо спокійно займатися своїми справами. Бо девіз  ДСНС: «Запобігти. Врятувати. Допомогти.» І ми впевнені, що нам допоможуть у разі небезпечної ситуації, зреагують своєчасно і ефективно. А коли прийде наш час вибирати майбутню професію, можливо, ця зустріч вплине на наш вибір.

Учні 8-Б класу Назар НАЗАРЕНКО, Ілля ТАХТАУЛ

|: | © suzirya | Дата: 12.02.2021

Добре слово краще за багатство

Майстерність красномовства цінується з найдавніших часів. А в Новій українській школі сьогодні це питання дуже актуальне. Одна з навичок ХХІ століття – це вміння комунікувати. Значить, наші нушенята повинні знати секрети ораторського мистецтва.

Цьогоріч у шкільному турі Міжрегіонального фестивалю ораторського мистецтва «Заговори, щоб я тебе побачив» у віковій групі "Діти старшого дошкільного (6 років) і молодшого шкільного віку (1-4 класи)" взяли участь такі конкурсанти:

Бурнишева Варвара (1-В клас, куратор Білоус В.Л.),

Батрин Катерина (2-Б клас, вчитель Сьомченко І. Я.),

Ярмак Евеліна (3-Б клас, куратор Таран Т.Г.),

Максимчук Денис (4-А клас, вчитель Андрусіва Т. В.).

Вправний оратор повинен дбати не лише про зовнішнє, але й про внутрішнє багатство своєї промови. І не важливо, чи ти промовляєш до гурту зі сцени, чи пошепки розповідаєш історію молодшій сестрі перед сном…
Погляньте, як переконливо доводить наша малеча, що добре слово краще за багатство.

 

Виступ Бурнишевої Варвари «Я – щаслива дитина»


 

Виступ Батрин Катерини «Як зробити життя радісним?»


 

Виступ Ярмак Евеліни «Я – особлива дитина»


 

Виступ Максимчука Дениса «Моя маленька батьківщина»


 

Педаго ... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 12.02.2021

Давньогрецький філософ Сократ закарбував у віках мудрість: «Заговори, щоб я тебе побачив». Адже саме в розмові людина виявляє свою вихованість, грамотність, приналежність до певної сфери діяльності. На сучасному етапі питання культури мовлення є надзвичайно актуальним для молоді. Високий рівень мовної культури є ознакою всебічного розвитку особистості.

Учні  опорного закладу «Сузір’я»  продемонстрували вміння переконувати, впливати на аудиторію, продукувати тексти різного типу відповідно до призначення й умов риторичної діяльності. Виступи відрізнялися  творчим підходом, креативністю, глибиною змісту, тому всі отримали справжнє задоволення від почутого.

Вітаємо учасників Фестивалю ораторського мистецтва у віковій групі 9-11-х класів:

Кульбачну Софію (11- А клас),

Петрову Кристину (11-Б клас ), 

Цикалова Олександра (9-Б клас),

Середу Софію (10-А клас)

та їх наставників:

Глинянко Ірину Володимирівну,

Бондарєву Наталю Вікторівну, 

Яремчук  Ніну Іванівну.

Бажаємо наснаги, наполегливості, натхнення!!!

  

Наталя Вікторівна БОНДАРЄВА,

керівник профільної кафедри вчителів філологічних дисциплі

|: | © suzirya | Дата: 12.02.2021

"КАЙДАШЕВА СІМ'Я":

життєві цінності та правила щасливої родини

10 лютого 2021 року учні  9-Б класу з учителями української мови та літератури: класним керівником Ніною Іванівною Яремчук та Ольгою Петрівною Сьомченко побували в Запорізькому музично-драматичному театрі ім. Магара і подивилися виставу класика української літератури І. Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я», яка написана понад сто років тому.

Режисер виконав титанічну працю, адже не завжди вдається так вдало підібрати акторів на відповідну роль. Кожен з акторів неповторно передав характер та внутрішній світ героїв, що ще більше притягувало нашу увагу. Вони ніби не грали на сцені, а жили, наче це було їх реальне життя, а ми лише стали випадковими спостерігачами.

Важливу роль у виставі відігравав музичний супровід. Завдяки вдало підібраній музиці вистава вийшла надзвичайно яскравою та колоритною. Що стосується хореографії, то вона була на найвищому рівні. У виставі були використані традиційні українські танці.Декорації були надзвичайно гарними, оригінальними і доречними.

На уроці української літератури учні жваво ділилися своїми враженнями і дійшли висновку, що вистава - про зруйнування гармонії в родині, про духовну роз’єднаність, відсутність прагнення зрозуміти один одного, а  головне: немає злагоди в родині – немає миру у країні, немає миру – немає щастя…

  

Учитель української мови та літератури Ніна Іванівна ЯРЕМЧУК

|: | © suzirya | Дата: 11.02.2021

Фестиваль ораторського мистецтва

«Заговори, щоб я тебе побачив»

Щорічно наш освітній заклад бере участь у Фестивалі ораторського мистецтва «Заговори, щоб я тебе побачив». Наші майбутні оратори та цицерони не лише ставали лауреатами, а й переможцями обласних етапів фестивалю. Цей рік не став виключенням, а виступи учасників у віковій групі 9-11-х класів ви зможете оцінити, переглянувши відеоролики, розміщені на каналі Ютуб.

Дорогі конкурсанти, ви - наша гордість! Бажаємо творчих успіхів та нових звершень!

"Не той великий, хто ніколи не падав і підіймався" (Конфуцій). Виступ Кульбачної Софії, учениці 11 класу (вчитель Глинянко І.В.)


«Перемога над собою». Виступ Петрової Кристини, учениці 11 класу (вчитель Бондарєва Н.В.)

«Справжнє багатство людини не в словах, а в душі..». Виступ Цикалова Олександра, учня 9 класу (вчитель Яремчук Н.І.)

«Я – особлива дитина». Виступ Ярмак Евеліни, учениці 3 класу (вчитель Таран Т.Г.)

"Людина починається з добра". Виступ Середи Софії, учениці 10 класу (вчитель Глинянко І.В.)

Відкрити >>>>>

Заступник директора Аліна Миколаївна КАРПІЙ

|: | © suzirya | Дата: 10.02.2021

День безпечного інтернету: «Створюй, спілкуйся та поважай»

9 лютого 2021 року у світі відзначався День безпечного Інтернету під гаслом «Створюй, спілкуйся та поважай: кращий Інтернет починається з тобою».

  

 

З метою дослідження позитивних і негативних сторін Інтернету, засвоєння правил безпечної роботи у всесвітній мережі, профілактиці кібербулінгу, сприянню обізнаності учнів про небезпеки, які існують в Інтернеті та шляхи їх подолання. З 6.02-9.02.2021 р. соціально-психологічною службою КЗ ОЗЗСО «Сузір`я» було проведено урок-гру для учнів 2-8-х класів. Під час уроку діти переглядали відеофрагменти та аналізували їх, вигадували нікнейми та змагались, відповідаючи на питання щодо безпеки поводження в Інтернеті, створювали пам`ятки та буклети.

ФОТОАЛЬБОМ

Соціальний педагог Віра Василівна НАРІЖНА

Практичний психолог Ольга Володимирівна СОЛОВЕЙ

|: | © suzirya | Дата: 10.02.2021

Правила безпеки у паралельній реальності

Чи знаєте ви, що існують люди, які бояться комп’ютерів? Їх називають кіберофобами.

З одного боку це щасливі люди, бо ніколи не потраплять у інтернет-залежність. А з іншого – жахлива ситуація, адже сучасне життя дуже тісно пов’язане з Інтернетом.

Людей, що мають страх залишитися без смартфона, називають номофобами. Більше того, Інтернет недарма називають віртуальною РЕАЛЬНІСТЮ (або альтернативною, або паралельною), бо він так тісно увійшов у наше життя, що ми не відчуваємо себе у безпеці і починаємо нервувати, коли він раптово пропадає.

Для мене Інтернет – це «вулиця», де дублюється реальне життя, така собі «паралельна реальність». На цій вулиці є все: друзі в соціальних мережах, онлайн магазини, кінотеатри, віртуальні музеї, концерти, онлайн лікарні і віртуальні школи, бібліотеки, гроші, інтернет-банки і т.ін. І так само, як на реальній вулиці, на стежинах інтернету нас чекають небезпеки. Але, на відміну від вулиць, де більшість небезпек видно неозброєним оком, інтернет-небезпеки майстерно приховуються, тому стають ще більшими загрозами для людини.

Мабуть, саме тому за ініціативою мережі Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії вся світова спільнота відзначає Всесвітній день безпечного Інтернету. А оскільки цифрові пристрої використовують двійкову систему числення, то цей день відзначається у 2-й день 2-го тижня 2-го місяця року (у 2021 році це вівторок 09 лютого).

Одна з інтернет-служб – World Wide Web або WWW – Всесвітня павутина, що надає доступ до всіх веб-сторінок в Інтернеті. Щоб не заплутатися у цій павутині, як мухи у пастці, ми повинні пам’ятати про правила безпеки у віртуальному просторі.

Про це ми нагадуємо нашим учням постійно, а напередодні Дня безпечного Інтернету проводимо заходи, які покликані сприяти обізнаності учнів про небезпеки, що існують в Інтернеті, та про шляхи їх подолання; проводимо дослідження позитивних і негативних сторін Інтернету; засвоюємо правила безпечної роботи в Інтернеті; розвиваємо логіку, кмітливість; виховуємо інформаційну культуру учнів, впевненість у собі та просто радіємо життю і можливостям, які перед нами відкриваються.

  

 

Вже традиційно у всіх класах проведено інформаційні хвилинки «Безпечний Інтернет: поради від Нулика і Одинички».

З учнями середніх класів обговорено відео «Найжахливіший тиждень Петрика» та складено правила, яких необхідно дотримуватися при роботі в Інтернеті.

Для учнів 5-х класів проведено тренінг ... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 09.02.2021

В нашому навчальному закладі пройшов тиждень, присвячений Дню безпечного інтернету. Протягом тижня було проведено різноманітні заходи, покликані привернути увагу до проблем, пов’язаних навіть з таким корисним винаходом людства як інтернет. Під час уроків учні обговорювали умови  безпечного користування інтернетом, складали правила, переглядали відео, молодші учні розгадували питання вікторини, малювали малюнки тощо. 

   

Учні 4 класів взяли активну участь у конкурсі малюнків на тему «Безпечний інтернет». Учні 5 класів підготували рекомендації-пам’ятки «Правила безпеки в інтернеті», підійшли  до їх створення творчо і креативно. 8-класники створили відеоролики про правила безпечної роботи у мережі інтернет. Учні 10-11 класів на уроках показали достатній рівень обізнаності з питань безпеки в інтернеті, вони добре розуміють поняття авторського права, вільно називають загрози, які виникають при роботі в інтернеті. Тому вони вирішили поділитись своїми знаннями і розробили для дітей та їх батьків інформаційні буклети «Безпека дітей в інтернеті».

 

Уроки пройшли цікаво та весело, а головне, діти усвідомили для себе важливість знань щодо безпечного користування інтернетом!

ФОТОАЛЬБОМ

#SID2021 #SaferInternetDay  #ДеньБезпечногоІнтернету  #ДеньБезпечногоІнтернету2021

Учитель інформатики Лариса Іванівна МІРОНОВА

|: | © suzirya | Дата: 09.02.2021

30 правил безпечного Інтернету від десятикласників

Напевне, ви вже знаєте, що 9 лютого 2021 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”.

День безпечного Інтернету (SID/ДБІ) запровадили мережі Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії для просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій, особливо, дітьми й молоддю. Адже, в Резолюції 32-й сесії Ради ООН з прав людини «Заохочення, захист і здійснення прав людини в Інтернеті» говориться: "Ті ж самі права, які людина має в офлайновому середовищі, повинні також захищатися в онлайновому середовищі".

Разом для найкращого Інтернету: 9 лютого День безпечного Інтернету 2021!

Цей день проводиться з метою залучити до дій кожного та кожну, хто відіграє свою роль у створенні кращого Інтернету для всіх, зокрема, наймолодших користувачів. Більш того, це запрошення для всіх до поважливого онлайнового спілкування задля забезпечення найкращого цифрового досвіду.

Учні 10-х класів КЗ ОЗЗСО "Сузір'я" долучилися до заклику Центру кращого Інтернету відзначити цей День в Україні – день заради безпечнішого та найкращого Інтернету, записавши свої "30 правил безпечного Інтернету".
Сподіваємося, що вони стануть вам в нагоді. 
Пам'ятайте! Бути захищеними в Інтернеті просто!

#SID2021 #SaferInternetDay  #ДеньБезпечногоІнтернету  #ДеньБезпечногоІнтернету2021

Учитель інформатики Вікторія Іванівна ДЕНИСЕНКО

|: | © suzirya | Дата: 08.02.2021

Казка про золоті правила безпеки в Інтернеті

А ви любите казки? 
Коли ми були маленькі, то просили маму чи бабусю розповісти казочку перед сном.
Потім ми підросли і навчилися читати казки самі для себе.
А сьогодні ми спробували розповісти казочку вам, дібрали ілюстрації і змонтували відео під керівництвом учителя інформатики В.І.Денисенко.
Казка ця не проста, бо розповідається у ній про небезпеки, які на користувачів чекають в Інтернеті, вона вчить, як цих небезпек уникати. Переповіли ми вам цю казку з нагоди Всесвітнього дня Безпечного Інтернету, який відзначається 09 лютого 2021 р. по всьому світу. Приєднуйтеся!

Разом для найкращого Інтернету: 9 лютого День безпечного Інтернету 2021!

Отже, представляємо вашій увазі колективну роботу восьмикласників  "Казка про золоті правила безпеки в Інтернеті".
Сідайте зручненько та дивіться і слухайте уважненько!

#SID2021 #SaferInternetDay  #ДеньБезпечногоІнтернету  #ДеньБезпечногоІнтернету2021

Учитель інформатики Вікторія Іванівна ДЕНИСЕНКО

|: | © suzirya | Дата: 08.02.2021

Читаємо Михайла Коцюбинського

Виразне читання - це мистецтво відтворення в живому слові думок і почуттів. Метою навчання виразного читання є формування розвиненого читача, здатного відчувати художнє слово і вміти насолоджуватися прочитаним. Над цим працюють учні 8-А та 8-Б класів із вчителем української мови та літератури Яремчук Н.І.

Учитель української мови та літератури Ніна Іванівна ЯРЕМЧУК

|: | © suzirya | Дата: 05.02.2021

Сходинки до інформатики наших колег

 

Учителі НУШ уміють все!

ФОТОАЛЬБОМ

 

|: | © suzirya | Дата: 05.02.2021

Свято Слова, Книги та Читання

Уже 11-й рік поспіль у різних країнах світу відзначається Всесвітній день читання вголос.  Це свято започаткував Міжнародний освітній проєкт “LitWorld”, щоб спонукати молоде покоління до читання книжки вголос разом із другом або друзями, обговорювати зміст твору, ділитися враженнями та думками стосовно прочитаного.

Учасники акції, присвяченої цьому дню, обирають книжку на свій смак, знаходять зацікавлену аудиторію і просто читають вголос.

Учні та вчителі нашого закладу теж активно долучилися до  цієї чудової традиції. Адже, читаючи більше книжок, діти отримують шанс відкрити для себе багато нового, цікавого, корисного та захоплюючого.

У цей день запанував дух Книги. В кімнатах і коридорах голосно лунали улюблені твори Т.Г.Шевченка,  Л.В.Костенко, уривки з повісті  М.М.Коцюбинського «Дорогою ціною»  та поеми М.Вороного «Євшан- зілля».

                                           Наталя Вікторівна БОНДАРЄВА,

керівник профільної кафедри вчителів філологічних дисциплін

|: | © suzirya | Дата: 05.02.2021

Проєкт «Екологія душі»

виконали учні 5-8 класів 

ФОТОАЛЬБОМ

Учитель біології та екології Антоніна Яківна КОРШУН

|: | © suzirya | Дата: 05.02.2021

3D геометричні фігури олівцем

3D малюнки останнім часом стали дуже популярні. Вони створюють ілюзію реальності. Такі зображення можна зустріти практично скрізь, не тільки на папері, а й на вулицях - стінах будинків, асфальті, парканах і так далі. В рамках тижня математики, фізики та інформатики. 03.02.2021 року був проведений майстер клас з учнями 7-х класів,  малювання 3D геометричних фігур.

Учитель математики Яна Іллівна ЮЙКОВА

|: | © suzirya | Дата: 05.02.2021

Всім, хто навчався у стінах нашого закладу, присвячується.

"Згадайте, якими ви були"

#Сузір_яєднає

Заступник директора Олена Миколаївна ГУР'ЄВА

|: | © suzirya | Дата: 05.02.2021

Користуйтеся безпечно!

"Інтернет корисний та небезпечний" відкривали для себе семикласники під час тренінгу 04 лютого під керівництвом учителя інформатики В.І.Денисенко.

Скільки потрібних речей можна зустріти в інтернеті та використати з вигодою для себе! Але не менше і небезпек чатує на свою жертву в мережі. Тож вберегтися від негативних наслідків відвідування Всесвітнього павутиння допоможе постійне та неухильне дотримання правил безпечного користування інтернетом.

Разом для найкращого Інтернету: 9 лютого День безпечного Інтернету 2021!

 

 

ФОТОАЛЬБОМ

#SID2021 #SaferInternetDay  #ДеньБезпечногоІнтернету  #ДеньБезпечногоІнтернету2021

Учитель інформатики Вікторія Іванівна ДЕНИСЕНКО

|: | © suzirya | Дата: 05.02.2021

Підводимо підсумки Всеукраїнського фізичного конкурсу "ЛЕВЕНЯ 2020"

Всього брали участь 19 учнів.

14 з них отримали "Добрий результат".

1 учень  - "Відмінний результат".

Вітаємо юних фізиків!

ФОТОАЛЬБОМ

Учитель фізики Сергій Васильович СЕРЕДА

|: | © suzirya | Дата: 05.02.2021

Цікава математика

Старшокласники вважають, що математика - це абстрактні формули та графіки, розв’язування задач, виразів, рівнянь.

Щоб переконатись, що це не так, десятикласники розширили знання про цікаві фігури та їх виготовлення – ознайомились зі стрічкою Мебіуса.

Учні дізнались, що вона була незалежно відкрита німецькими математиками Мебіусом і Лістінгом в 1858 році, розглянули цікаві факти про вченого-геометра Августа Фердинанда Мебіуса, який показав всю красу однобічних поверхонь.

З великим задоволенням діти власноруч  виготовляли  стрічки Мебіуса  зі смужки паперу, повертаючи один з її кінців на півоберту і з'єднуючи кінці стрічки для створення замкненої поверхні.

Старшокласники ознайомились, що стрічка Мебіуса має цікаві властивості. Якщо спробувати розрізати стрічку по лінії, рівновіддаленій від країв, то замість двох стрічок Мебіуса утвориться одна довга, двостороння, вдвічі більш закручена стрічка. Якщо тепер цю стрічку ще раз так само розрізати, то утворяться дві стрічки, намотані одна на одну.

ФОТОЗВІТ

Учитель математики Світлана Анатоліївна ДИБКО

|: | © suzirya | Дата: 05.02.2021