Меню сайту
Форма входу
Наступна подія
Канікули

 

Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 43 44 45 46 47 ... 75 76 »

Добре слово краще за багатство


   Саме таку назву мала номінація, в якій змагалися учні початкових класів 31 січня у приміщенні КЗ «Оріхівський НВК № 2 ім. В.А. Лазаряна» під час  міського етапу фестивалю ораторського мистецтва «Заговори, щоб я тебе побачив». Юні учасники  продемонстрували всі свої таланти: висловлювали власні думки та переживання, драматизували, розповідали вірші, співали. 
     Сузір’ївців було троє: Клименко Евеліна (4-В клас), Ярмак Евеліна та Єрошевська Дарія (1-Б клас). Дівчатка натхненно розповідали членам журі та всім присутнім про те, що вони люблять найбільше у світі. Клименко Евеліна виборола перше місце серед усіх конкурсантів, адже вразила присутніх своїм виступом та комунікабельністю. Допомагали учениці підготуватися  до конкурсу ораторів учителі Платонова О. І. й Таран Т. Г. 
     Призерами серед першокласників стали вихованки вчителя 1-Б класу Таран Т. Г.: Евеліна Ярмак і Дарія Єрошевська. 
      Художниця Ева (1-Б клас) на фестивалі поділилася рецептом щасливого життя з усіма:

Ти хочеш жити так, як хочеш ти?
Тоді візьми лиш в руки олівці
І намалюй собі такі світи,
Де замість хмар є тільки промінці. 

   А Евеліні Клименко ми бажаємо успіхів на обласному етапі фестивалю.

Член журі конкурсу Сьомченко І. Я., 
                                                             вчитель 1-Б класу Таран Т. Г.

|: | © suzirya | Дата: 01.02.2019

Хочемо все знати!

    Саме таким був девіз тижня «Ми – дослідники. Ми - винахідники». Упродовж п’яти днів першокласники відчували себе науковцями та експериментаторами. Раніше з фізикою та хімією діти знайомилися в сьомому класі. А сучасні здобувачі освіти Нової української школи досліджують довкілля з точки зору різних галузей науки з перших днів перебування в навчальному закладі. 
     Протягом тижня сузір’ївці 
- дізналися, які риси характеру притаманні винахідникам, 
- переконалися, що природа – невичерпне джерело ідей для винаходів, 
- стали впевненими в тому, що будь-хто з них може бути винахідником.
    У четвер 31 січня 2019 року для маленьких чомусиків спільний майстер-клас провели класоводи. Тут були й зачаровані повітряні кульки, і магічне полум’я, і дресирована вода, і несподівана поява веселки.
    Першокласники одноголосно  ухвалили: «Термін дослідницької діяльності продовжити до 2022 року. Адже ми хочемо знати все!»

ФОТОЗВІТ

Класоводи перших класів  
 

|: | © suzirya | Дата: 31.01.2019

Вчимося дружити

  Добрі, щирі стосунки, що базуються на спільних інтересах, захопленнях і взаємодопомозі, - це надзвичайно важливо. Але чи кожен здатний стати добрим другом? Як навчитися виявляти товариськість? Як потрібно поводитися, щоб не скривдити людину, яка довіряє тобі більше, ніж іншим? Саме ці питання обговорювали учні 3-А класу під час години  спілкування «А дружити треба вміти». 
   Третьокласники заздалегідь готувалися до заходу. З наукової літератури самостійно з’ясували значення слова «дружба». Потім експерт групи Чинч Аліна ознайомила із значенням цього слова інших учнів. Учасники другої групи складали «Квітку дружби», добираючи відповідні пелюстки з дієсловами, які характеризують поняття «дружити».

 Учні з третьої групи розкрили закони дружби й аргументували свій вибір. Четверта група відновила прислів’я про дружбу, з’єднавши їхні частини в єдине ціле. Експертами виступили Савчук Тимофій та Севериненко Поліна.

   Під час обговорення ситуацій «Як ти вчиниш, якщо твій друг…» діти пропонували свої варіанти дій у кожній із ситуацій, які запропонувала класовод Плєшкова Наталія Миколаївна. Учні поєднали справжніх друзів, скориставшись малюнками казкових героїв. Завершили захід, заспівавши пісню «Веселкова». 

     
 

   Класовод  Плєшкова Н. М.

|: | © suzirya | Дата: 31.01.2019

Поетичний фестиваль зібрав однодумців

І буде в згоді жити люд,
Немов сім’я одна, мій друже!
Р. Бернс

  У затишній атмосфері та з найкращим настроєм 28 січня учні 9-Б класу Петрова К., Кіріченко А. оголосили про початок І Поетичного  англомовного фестивалю поезій Роберта Бернса. Вчителі англійської мови із задоволенням організовують і проводять позакласні заходи ,пов’язані з творчістю англомовних письменників,поетів з метою популяризації вивчення іноземної мови, активізації пізнавальної активності та застосування практичних навичок володіння іноземною мовою серед своїх учнів. Філігранна підготовка заходу свідчить про важливість події, а кількість учасників про бажання учнів вільно спілкуватись англійською мовою, знайомитись з автентичними текстами англомовних поетів, а також оригінальними перекладами цих текстів.
  Особливою подією  став Поетичний фестиваль, який розпочався зі знайомства з легендарним класиком шотландської літератури. За свій короткий життєвий шлях Р.Бернс встиг переконати всіх закоханих у поетичне слово в неординарності та унікальності свого поетичного таланту. Власне пари учнів декламували поезії як мовою оригіналу, так і українською. Біографи Бернса переконують нас, що поет створював більшість своїх віршів як пісні, саме тому вони були покладені на музику. Учні 9-А класу Мухіна С.,Покидько М., Чаричанський Д. змогли донести рядки пісні на слова Р.Бернса до глибини душі кожного присутнього на заході. Лотвін І., Петренко М.(11-А) –  відтворили настрій та емоційне забарвлення поезій. Музичний супровід додав неповторного шарму поезіям у виконанні Саєнко С,Тімоніної Є,Ситник М.,Вінниченка А., а талановита гра Малінки І.Кульбак А.(9-Б) примусила усіх присутніх повірити у прихід справжньої весни посеред зими . Неочікуваний і водночас оригінальний виступ  учнів 9-А класу(Меньшова С.,Колесник К., Трофименко Д.Бойко В.), драматизація поезії Бернса, переніс нас подумки у 18 сторіччя і залишив післясмак гірського шотландського вітру та аромат рожевих троянд (« A red red rose»). Усі учасники отримали сертифікати за участь, а присутні незабутні враження.

  Оплески глядачів та виконання  поезій на біс ще раз довели, що продовження буде. Чекаємо на нових учасників, нові враження, а самі готуємось до Шекспірівських днів у квітні.

Вчитель англійської мови Копарчук О.О.

|: | © suzirya | Дата: 31.01.2019

Вітаємо!!!
Учня 8-Б класу Чайку Єгора та його вчителя Ляшенко Л.М.

з перемогою (ІІІ призове місце)

у ІІІ обласному етапі Всеукраїнської олімпіади з біології.

Бажаємо нових успіхів та перемог!

|: | © suzirya | Дата: 31.01.2019

Вітаємо

переможців міського етапу фестивалю ораторського мистецтва

 «Заговори, щоб я тебе побачив»:

Носенко Анну (11-А клас, 1 місце, вчитель Яремчук Н.І.),
     Колбасова Ростислава (11-А клас, 1 місце, вчитель Яремчук Н.І.),
    Тоцьку Анастасію (10-А клас, 1 місце, вчитель Ярмак А.С.),
  Чижа Артема (9-Б клас, 2 місце, вчитель Бондарєва Н.В.),

    Попадинець Анну (10-А клас, 2 місце, вчитель Ярмак А.С.),
Тітова Івана (10-А клас, 2 місце, вчитель Ярмак А.С.),
        Хвостенко Катерину (10-Б клас, 2 місце, вчитель Ярмак А.С.),
        Рябіченко Анастасію (10-А клас, 3 місце, вчитель Ярмак А.С.),
Скрипаль Марію (10-А клас, 3 місце, вчитель Ярмак А.С.),
Піхулю Марію (10-Б клас, 3 місце, вчитель Ярмак А.С.)

Бондарєва Н.В., керівник кафедри філологічних дисциплін    

|: | © suzirya | Дата: 29.01.2019

На гостини до «Української  світлиці»

Вивчаєм, друзі, з юних літ
Обряди, звичаї і мову
Це наш чарівний дивосвіт,
Це роду нашого основа.

І.Тарасенко

  24 січня 2019 року першокласники КЗ «Опорний заклад загальної середньої освіти «Сузір’я»  побували на екскурсії в народознавчому куточку «Українська  світлиця». З перших  хвилин  на присутніх  війнуло  побутом українців і тією  любов’ю, з якою  підібраний кожен  експонат.
  Найулюбленіші дитячі  іграшки – ляльки. З розповіді учасників краєзнавчого гуртка діти дізналися історію створення «кукол»- шматочків тканини з окрайчиком м’якого хліба та перших ляльок-мотанок, які, на думку матерів, мали сильну захисну енергетику й могли  оберігати членів  родини та оселю від всього  лихого. Із захопленням діти  слухали  чудові  трелі  свищика-птаха.
  У давнину посуд  зберігався на спеціальних  поличках – мисниках. Першокласники були зачаровані традиційним українським посудом: мисками, полумисками, горщиками, макітрами та  глечиками. Із  задоволенням розглядали розмаїті дерев’яні ложки, адже їх можна використовувати  як музичний  інструмент.
  Окрасою кожної світлиці є українська піч, розмальована  квітами та візерунками. Вона дарувала  людям  здавна  тепло, затишок  та  смачні  страви. Але крім неї кожна господиня мала  помічників: кочергу, рогача, казани, горнятка та глечики різних  розмірів. Наші екскурсанти – справжні українці, тому  полюбляють  смакувати борщем, навіть знають, які продукти  слід використати, щоб ця страва мала неперевершений  смак. Свої знання вони  показали, беручи участь у грі «Зваримо  борщ».
  Екскурсія закінчилася виставкою вишитих рушників, адже в народі говорили: «Хата без рушників-як родина без дітей ». Першокласники дізналися, що ця найнеобхідніша в господарстві річ  мала  безліч  назв: божник, сімейний, утирач, веселик, грайлик, росяночка, обрядовий.

 

  У куточку «Українська світлиця » є ще  багато предметів побуту стародавніх  українців, про які члени краєзнавчого гуртка (учні 3-В класу) із  задоволенням розкажуть  усім  бажаючим. До  нових  зустрічей!

Фотозвіт

Керівник краєзнавчого гуртка, класовод 3-В класу Марченко Р. І.

|: | © suzirya | Дата: 29.01.2019

Культура мовлення й спілкування – важливий чинник професійної майстерності вчителя 
(майстер-клас для вчителів-предметників)
 

Удосканалення методичної майстерності –   
це передусім самоосвіта, особисті ваші зусилля,
спрямовані на підвищення власної культури 
праці і, в першу чергу, культури мислення

                                                                                            В.Сухомлинський

     Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2009 року «Про мовний режим в Україні» сучасний учитель повинен досконало володіти українською літературною мовою, бо вживання державної мови не повинно обмежуватися лише уроками. 
   Способів удосконалення власної грамотності в наш час існує багато: різноманітні посібники, безліч мовознавчих сайтів в Інтернеті, експрес-уроки від Олександра Авраменка.
 За ініціативи вчителів-філологів було проведено для вчителів нашого закладу майстер-клас. Саме така форма нестандартної роботи розвиває пізнавальну активність педагогів, стимулює самоосвіту, розвиток творчої ініціативи, забезпечує формування в колективі атмосфери плідного співробітництва. 
   Метою цього майстер-класу було привернення уваги вчителів щодо правильності їхнього мовлення та вдосконалення професійної майстерності.
   Цей захід умовно поділявся на дві частини: теоретичну та практичну. Карпій А.М. представила нормативно-правову базу щодо реалізації мовного законодавства в опорному закладі. Відеопрезентація  «Прикрась життя українською», яку підготувала Бондарєва Н. В., дала можливість насолодитися всім присутнім  милозвучними, чарівними словами рідної мови. Яремчук Н. І. зупинилася на найтиповіших помилках, які трапляються в нашому мовленні.
   Про правильне наголошування слів говорила Глинянко І.В. і пропонувала поставити наголоси в словах. Ярмак А.С. провела практичне заняття з редагування словосполучень. Учителі працювали в парах, а потім відбулася взаємоперевірка. 
    Звісно, осягнути всього за один раз не можна. Такі майстер – класи стануть традиційними в роботі нашого закладу. Адже вчитель повинен учитися все життя!
     Мисліть, відчувайте, говоріть, живіть українською!!!

ФОТОЗВІТ

                                                                                        Учителі кафедри української філології

|: | © suzirya | Дата: 28.01.2019

ЗАПРОШУЄМО ВЗЯТИ УЧАСТЬ В ОНЛАЙН-ОПИТУВАННІ

 З метою дослідження освітніх орієнтацій учнівської молоді та їх батьків Департамент освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації  запрошує взяти участь в анкетуванні щодо створення в Запорізькій області ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою для дівчат або ліцею-інтернату з поглибленим вивченням окремих предметів.

Посилання щодо опитування респондентів за допомогою електронної форми розміщено за адресами:

Анкета для батьків

Анкета для здобувачів освіти

Посилання на офіційний лист

|: | © suzirya | Дата: 28.01.2019

Подяка за незабутні яскраві враження

 Минає свято, летять будні,
Лиш пам'ять й спогади живуть.
За казку новорічну незабутню
Ми дякуємо всім! Її нам не забуть!

  У нашому освітньому закладі попрацювали всі, щоб створити святковий новорічний настрій: батьки, вчителі, класні колективи.  Переступаючи поріг «Сузір’я», кожен потрапляв у казку.
  За яскраві малюнки на вікнах, незвичайні зимові кулі у фойє, дякуємо голові батьківської ради 10-Б класу Піхулі Н.
  За родину сніговиків, зроблену з повітряних куль, з якими дуже кортіло всім сфотографуватися, вдячні мамі учениці 7-В класу Войтешонок Л.
  Представники батьківських рад класів допомагали у прикрашанні нашої велетенської ялинки. Дякуємо всім, хто долучився до цього!
  Проведено Новорічну лотерею. В організації та проведенні допомагала мама учениці 9-А класу  Трофименко І.
  Гарно підготувались і класні колективи:
-створили фотозону біля ялинки у фойє з великою кількістю подарунків (28 святкових коробок);
-початкові класи виготовили новорічні прикраси для нашої зеленої красуні;
-коридори,  класні кімнати були прикрашені святковими атрибутами (сніжинками, витинанками, …);
-представники учнівського самоврядування своїми силами провели свята для 1-4 класів, підготували танцювальні номери для дискотек з казковими героями, створили костюми (Босенко І. – символ 2019 року, Петренко В. – пірат, Карпій Д. – клоун, Бондарєва В. і Соболь С. – зимові феї, Трофименко Д., Клименко Е., Рябіченко А. – Міккі Мауси, Ситник М. – Баба Яга);
-солодощі для молодших класів (у кожен окремо) привозили на санчатах Дід Мороз та Снігуронька (Козир М., Саветченко А.Ю, Соловей О. В); хотіла завадити святкуванню Баба Яга (Касярум К. Є) та їй, як завжди, не вдалося; оголошували про прихід свята новорічні глашатаї (Фесенко С., Півторацький О., Михайлик Д.,) ; і навіть були новорічні гучні барабани, на яких вправно відбивали ритм учні 5-А класу (Петров Г., Нікітюк М., Шкроботько Н.)
-супердискотека була проведена для 9-11 класів, підібрана сучасна музика (ді-джей Фесенко С., учень 10-Б класу);
-учні 5-8-их класів прийшли на новорічні ранки в новорічних атрибутах, аквагримом;
-усі хлопці 10-Б класу  були на дискотеці у новорічних шапках, а дівчата  - у казкових коронах;
-було придбано лазерну установку, яка супроводжувала всі святкові заходи;
-на екрані телевізора у фойє демонструвалися мультфільми про Святого Миколая та Новий рік…
  Зроблено багато святкових світлин, знято навіть невеличкі кліпи,  вітальні відео для батьків, учителів. Наше «Сузір’я» яскраво зустріло 2019 рік! А народ говорить: «Як рік зустрінеш, так його і проведеш!»
  Уперед! До нових звершень! А вони в нас обов’язково будуть, бо наша родина дружня і творча!

Заступник директора з виховної роботи
Гур’єва О.М.

 

|: | © suzirya | Дата: 28.01.2019

Театраломанія 

       

  23 січня 2019 р. 60 учнів КЗ ОЗЗСО «Сузір’я» відвідали Запорізький академічний обласний український музично-драматичний театр ім. В. Г. Магара.
    Театр – це театр. У кращих традиціях вашої уяви. Незалежно від того, вперше ви зайшли до приміщення театру чи вже були там, театр вражає своєю величчю. Ось де рай для любителів селфі: балкони, колонади, бальна зала, кришталеві люстри, великі дзеркала. А декого більше порадували зручні крісла та буфет.
    Ми дивилися виставу «Чарівна ніч» (за мотивами повісті М. Гоголя "Ніч проти Різдва" в
перекладі М. Рильського). Неймовірна феєрія звуку та анімації, неперевершена гра акторів, захоплюючий ритм танцювальних композицій нікого не залишили байдужими. Півтори години пролетіли як одна мить і ось вже весь зал стоїть та гучними оплесками вітає акторів за казкове видовище. Дякуємо театральній трупі театру Магара та організаторам - класним керівникам 6 та 8 класів, завдяки яким ми долучилися до чарівного світу театрального мистецтва.

ФОТОЗВІТ

Семенець Дарія, учениця 6-Б класу

|: | © suzirya | Дата: 24.01.2019

Поетичний англомовний фестиваль 

поезій Роберта Бернса

У понеділок, 28 січня  о 12.40 відбудеться

ПОЕТИЧНИЙ АНГЛОМОВНИЙ

ФЕСТИВАЛЬ  ПОЕЗІЙ РОБЕРТА БЕРНСА.

Участь беруть учні 9 -11-х класів.

Зустріч у кабінеті англійської мови (2-й поверх)

Запрошуємо  отримати насолоду від  поетичних рядків класика

англійської поезії Роберта Бернса.

Кафедра іноземної мови

|: | © suzirya | Дата: 23.01.2019

Вітаємо !!!

Учня 10-А класу Носка Дениса

та вчителя–наставника Синчило Ірину Анатоліївну 

з перемогою ( ІІІ призове місце) у ІІІ обласному етапі

Всеукраїнських учнівських олімпіад з англійської мови.

Так тримати!

Бажаємо нових успіхів та перемог!

|: | © suzirya | Дата: 23.01.2019

ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ

Два кольори, дві половини,
І у Дніпра два береги,
Та не розділять Украіну
На Схід і Захід вороги.
Одна сім'я, одна родина,
Карпати, Південь і Донбас.
Одна єдина Україна,
Назавжди об'єднала нас
.

 

  

 

ФОТОЗВІТ

1-2 промінчики

3-4 промінчики

5-11 промені :)

|: | © suzirya | Дата: 22.01.2019

Безмежний та різноманітний світ захоплень

Щасливі діти живуть у «Сузір’ї»,
Посмішки їхні, як птиці стрімкі.
Мир в Україні – такі в учнів мрії.
Знайте, у НУШі всі діти – зірки!

   Ось і закінчилися святкові та багатосніжні канікули. Усі різновиди зимових розваг та перегонів вдалося випробувати на собі юним сузір’ївцям. 
   Перший тиждень ІІ семестру був присвячений темі «Світ захоплень», тому на ранкових зустрічах першокласники мали можливість поділитися з друзями враженнями від карколомних пригод на канікулах, розповісти про свої захоплення, знайти однодумців, які розділяють їхні вподобання.


 

 Родзинкою тижня була виставка «Захоплення наших батьків». Експонати вражали різноманітністю: від солодощів до прикрас, від нитки до цвяшка, від паперу до бісеру, від мікроскопічних до гігантських.
  Справедливо говорять: «У талановитих та люблячих батьків і діти завжди щедро обдаровані матінкою Природою».

Більше фото ТУТ

Класоводи перших класів

Крат Н.М., Таран Т.Г., Федорчук Ю.П.

|: | © suzirya | Дата: 18.01.2019

"Сузір'я" - твій дім, тож будь господарем у ньому!

(Із життя класних колективів за І семестр 2018-2019 н.р.)

5-А

5-Б

6-А 

6-Б 

7-А 7-Б 

7-В

8-А 8-Б 8-В 

9-А 

9-Б 

10-А 

10-Б 

11-А

11-Б

 

|: | © suzirya | Дата: 18.01.2019

|: | © suzirya | Дата: 16.01.2019

Оголошення !!!
02.02.2019 року, о 13-й  годині, відбудеться вечір зустрічі випускників  «Країна дитинства скликає друзів» у комунальному закладі «Опорний заклад загальної середньої освіти «Сузір’я».
Ювілярами -  випускниками в цьому році є 1969-ий, 1979-ий, 1989-ий, 1999-ий, 2009-ий.
Тож чекаємо на Вас з нетерпінням!!!

Адміністраія та педагогічний колектив
КЗ «ОЗЗСО «Сузір’я»

|: | © suzirya | Дата: 15.01.2019

З турботою про птахів

 

     Чи замислюємося ми, як братам нашим меншим взимку живеться? За своїми повсякденними клопотами люди навіть не помічають труднощів, з якими стикаються в зимову пору пернаті друзі. Багато з них відлетіли в теплі краї, і ми з нетерпінням чекаємо їх повернення, бажаючи знову почути дзвінкий спів. Адже із пташиним співом приходить весна. Та як бути тим птахам, які залишаються поряд з нами взимку?
     Першокласники вирішили, що справжнім подарунком для пернатих будуть годівнички. Разом з батьками діти виготовили їх із різноманітних матеріалів, повісили надворі, періодично наповнюють кормом, ведуть спостереження за «відвідувачами їдалень». Ця колективна творча справа розпочалася ще в жовтні під час проведення Кольорового тижня в початкових класах.

  

     Із задоволенням юні здобувачі освіти взяли участь у конкурсі «Екологічна грамотність» та екоакції. Адже систематична робота дітей над порятунком пташок у різних населених пунктах України – це не лише можливість допомогти пернатим братам, а і робота над вихованням молодого покоління рятівників природи.

      

Маленькі сузір'ївці закликають усіх небайдужих:
Зроби годівничку – це зовсім не важко, 
Й повісь у саду на гілки. 
А вдячні птахи заспівають про літо, 
Про теплу й зелену пору. 
Їх пісня росою із листя умита, 
Порадує знов дітвору.

Класоводи перших класів

|: | © suzirya | Дата: 10.01.2019