Меню сайту
Форма входу
Наступна подія
Канікули

 

Календар новин
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Головна » 2020 » Листопад » 13

День доброти в школі

А доброта, як сонце на світанку –

Освітлює і зігріває все.

І цілий світ в прозорому серпанку

Тепло і добрість у собі несе.

І так приємно радість відчувати,

І дотик ніжний сонечка згори.

І хочеться всю землю обійняти,

Бо щастя всюди, що не говори.

Доброта - якість, яка цінується незалежно від свята, тому проявляти її варто не тільки сьогодні. Але сьогодні можна зробити ще більше добрих справ, ніж зазвичай.   

Життя дано на добрі справи - говорить народна мудрість, а для того, щоб люди не забували про таку рису, як доброта - є, принаймні, 13 листопада. Саме в цей день багато хто відзначає неофіційне свято - Всесвітній день  доброти. 

Долучилася до відзначення і наша школа (вчитeлі початкових класів та практичний психолог провeли ряд заходів). Пропонуємо вам переглянути цікаві моменти Дня доброти, які відбулися 13.11.2020 в КЗ ОЗЗСО “СУЗІР'Я”.

Практичний психолог

Ольга Соловей

|: | © suzirya | Дата: 13.11.2020

України мова барвінкова,

Така багата й вічно молода

 

9 листопада стартував ХХІ Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. Це мовний марафон для  учнів 3 – 11 класів.

Погодьтеся, слово єднає різні людські береги. Петро Яцик, живучи далеко в далекій Канаді, завжди наголошував: «Я був, є і залишатимусь українцем».

Для сузір’ївців 3-4 класів 13 листопада було проведено шкільний етап, що дав можливість визначити найкращих знавців української мови. Юні мовознавці робили різноманітні перетворення зі словами, реченнями та текстами, за допомогою антонімів вдалося змінити мінорний настрій оповідання на мажорний.

(Ознайомитися із завданнями:          Завдання 3 клас         Завдання 4 клас)

Учасники мовного марафону закликають усіх небайдужих:

Можеш мов багато знати,

Кожну мову шанувати,

Та одну із мов усіх

Щоб у серці ти зберіг!

Таран Т. Г.,

класний керівник 3 - Б

|: | © suzirya | Дата: 13.11.2020

Щорічно, 13 листопада, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я у світі відзначають Міжнародний день сліпих. Дата цього дня вибрана не випадково. Це день народження Валентина Гаюї, відомого педагога, який заснував у Парижі та Петербурзі школи і підприємства для сліпих. Сьогодні у світі налічується близько 124 млн. сліпих людей.

З нагоди Міжнародного дня сліпих у читальному залі БІЦу зібралися  представники 7 - 8 класів на урок доброти "Прийди. Спробуй. Відчуй". Вони прослухали цікаву інформацію від соціального педагога Наріжної В.В. про толерантність і доброту, якими повинні бути наповнені людські душі. Віра Василівна закликала всіх з розумінням ставитися до людей з вадами зору і допомагати їм при нагоді.

Маруєв Олександр (7-А кл.) розказав про життя відомого французького живописця Клода Моне, який писав свої  останні картини з катарактою на очах.

Захарченко Сергій (8-А кл.) звернув увагу присутніх на творчість поета Едуарда Асадова, який залишився сліпим після тяжкого поранення осколком в обличчя під час Другої світової війни. А вірш "Падает снег" у виконанні автора звучав у повній тиші читального залу.

Семенець Дарія розповіла про талановиту співачку Діану Гурську, яка від народження є сліпою. Та Діана довела, що її сліпота ніколи не буде перешкодою в досягненні перемог у Міжнародних конкурсах і фестивалях. ЇЇ пісню "Ти знаешь, мама..." всі присутні слухали з особливим щемом у душі.

Дуже легке, на перший погляд, запитання дала читачам Білодід Л.І.: " Чи вмієте ви читати?"  Є такі незвичайні книги, які без певної підготовки не прочитаєш. Любов Іванівна показала одну з таких книг написаних рельєфно-крапковим шрифтом Брайля. Діти бережно перегорнули сторінки дитячої книжечки колисанок  і відчули, наскільки непросто її прочитати. А потім передивилися відеоролик про написання ХХ- го Всеукраїнського радіодиктанту в Харківській школі-інтернаті ім. В. Короленка для дітей з порушенням зору. Кожен побачив як використовується шрифт Брайля на письмі. Завідувачка БІЦу порадила читачам більше ознайомитися з поезією Е.Асадова, прочитати поеми Т.Г.Шевченка "Сліпий" та "Слепая", а ще не бути байдужими до долі сліпого музиканта з однойменної повісті В. Короленка.

Педагог-організатор Кульбачна Л.П. розповіла дітям про життя своєї родини, де мама, вчитель початкових класів, тяжко захворіла і осліпла. З темнотою в очах вона прожила 20 років і постійно поралася вдома: варила їсти, прала, підмітала...

По-особливому сприйняли і діти і дорослі тренінг, у якому брали участь усі присутні. Із зав'язаними очима перебирали насіння різних рослин, пришивали гудзики, на дотик рахували гроші, на смак куштували цукерки.

Діти вільно висловлювали свої відчуття: наскільки це важко робити наосліп, бо і цукерки  смачніші тоді, коли їх бачиш очима.

Психолог Соловей О.В. підтримувала дітей, давала конкретні поради до виконання дій із зав'язаними очима.

Тепла атмосфера зустрічі допомогла згуртувати дітей з різних класів, подарувала хвилини радості від спілкування. 

Пам'ятайте, що вуха дані людині, щоб чути і слухати,

... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 13.11.2020