Меню сайту
Форма входу
Наступна подія
Канікули

 

Календар новин
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Головна » 2020 » Листопад » 13 » 13 листопада - Міжнародний день сліпих
10:56
13 листопада - Міжнародний день сліпих

Щорічно, 13 листопада, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я у світі відзначають Міжнародний день сліпих. Дата цього дня вибрана не випадково. Це день народження Валентина Гаюї, відомого педагога, який заснував у Парижі та Петербурзі школи і підприємства для сліпих. Сьогодні у світі налічується близько 124 млн. сліпих людей.

З нагоди Міжнародного дня сліпих у читальному залі БІЦу зібралися  представники 7 - 8 класів на урок доброти "Прийди. Спробуй. Відчуй". Вони прослухали цікаву інформацію від соціального педагога Наріжної В.В. про толерантність і доброту, якими повинні бути наповнені людські душі. Віра Василівна закликала всіх з розумінням ставитися до людей з вадами зору і допомагати їм при нагоді.

Маруєв Олександр (7-А кл.) розказав про життя відомого французького живописця Клода Моне, який писав свої  останні картини з катарактою на очах.

Захарченко Сергій (8-А кл.) звернув увагу присутніх на творчість поета Едуарда Асадова, який залишився сліпим після тяжкого поранення осколком в обличчя під час Другої світової війни. А вірш "Падает снег" у виконанні автора звучав у повній тиші читального залу.

Семенець Дарія розповіла про талановиту співачку Діану Гурську, яка від народження є сліпою. Та Діана довела, що її сліпота ніколи не буде перешкодою в досягненні перемог у Міжнародних конкурсах і фестивалях. ЇЇ пісню "Ти знаешь, мама..." всі присутні слухали з особливим щемом у душі.

Дуже легке, на перший погляд, запитання дала читачам Білодід Л.І.: " Чи вмієте ви читати?"  Є такі незвичайні книги, які без певної підготовки не прочитаєш. Любов Іванівна показала одну з таких книг написаних рельєфно-крапковим шрифтом Брайля. Діти бережно перегорнули сторінки дитячої книжечки колисанок  і відчули, наскільки непросто її прочитати. А потім передивилися відеоролик про написання ХХ- го Всеукраїнського радіодиктанту в Харківській школі-інтернаті ім. В. Короленка для дітей з порушенням зору. Кожен побачив як використовується шрифт Брайля на письмі. Завідувачка БІЦу порадила читачам більше ознайомитися з поезією Е.Асадова, прочитати поеми Т.Г.Шевченка "Сліпий" та "Слепая", а ще не бути байдужими до долі сліпого музиканта з однойменної повісті В. Короленка.

Педагог-організатор Кульбачна Л.П. розповіла дітям про життя своєї родини, де мама, вчитель початкових класів, тяжко захворіла і осліпла. З темнотою в очах вона прожила 20 років і постійно поралася вдома: варила їсти, прала, підмітала...

По-особливому сприйняли і діти і дорослі тренінг, у якому брали участь усі присутні. Із зав'язаними очима перебирали насіння різних рослин, пришивали гудзики, на дотик рахували гроші, на смак куштували цукерки.

Діти вільно висловлювали свої відчуття: наскільки це важко робити наосліп, бо і цукерки  смачніші тоді, коли їх бачиш очима.

Психолог Соловей О.В. підтримувала дітей, давала конкретні поради до виконання дій із зав'язаними очима.

Тепла атмосфера зустрічі допомогла згуртувати дітей з різних класів, подарувала хвилини радості від спілкування. 

Пам'ятайте, що вуха дані людині, щоб чути і слухати,

зір - щоб дивитися і бачити,

 а мова - щоб спілкуватися і розуміти один одного.

Педагог-організатор Л.П.Кульбачна

|: | © : suzirya