Меню сайту
Форма входу
Наступна подія
Канікули

 

Календар новин
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Головна » 2015 » Січень » 30 » ТРАДИЦІЇ ГІМНАЗІЇ - ДЖЕРЕЛО ВИХОВАННЯ
09:15
ТРАДИЦІЇ ГІМНАЗІЇ - ДЖЕРЕЛО ВИХОВАННЯ

У  «Сузір’ї»  громадяни - патріоти України  виховуються на кращих традиціях гімназії.   
Любов до Батьківщини, повага до держави та її символів, історичного минулого  прищеплюється через конкретні дії і вчинки. Жоден із великої гімназійної родини (а це -вчителі, гімназисти і батьки)  не залишається осторонь щотижневого (у будь-яку погоду: чи сонце світить, чи дощ іде, чи завірюха) урочистого  підняття Державного Прапора кращими гімназистами чергового класу на чолі з військовим керівником В.І.Саветченком.А колективне виконання  Гімну України і наймолодшими, і  найстаршими  у гімназії  вселяє надію на світле майбутнє єдиної нашої Батьківщини. Усі, хто зранку проходить  поблизу гімназії,  мають прекрасну нагоду чути  пісні про батьківщину, українську мову, родину та школу, які звучать щодня. Кожен гімназист знає  державну символіку, яка розміщена у  класних кімнатах і Залі слави гімназії, бере активну участь у заходах (конкурс  малюнків «Моя Україна», тематичні бесіди «Україна - єдина країна», круглий стіл «Становлення української державності», виставка та обговорення літератури «Незалежна Україна – обличчя нової епохи», перегляд відео фрагментів «Наша Батьківщина – рідна Україна», створення проектів «Україна очима дітей») з нагоди державних свят (День Соборності, День Конституції, День Державного Прапора, День Незалежності).  
      По-особливому, з почуттям патріотизму, гордості та відчуття себе частиною незалежної держави, сприймають гімназисти, учителі, батьки і технічні працівники гімназії  урочистості з нагоди Дня Великої Перемоги 1945 року та Дня визволення міста Оріхова від фашистських загарбників.  Великий збір гімназії (з почесними гостями  - керівництвом  міста і району та громадськістю Оріхівщини) «Ніхто не забутий, ніщо не забуто» на меморіальному комплексі «Пам’ятаємо. Шануємо. Гордимося»  (щорічно 8 травня і 18 вересня) є даниною пам’яті і шани воїнів-визволителів. Завжди  урочистий збір насичений традиційними ритуалами: внесення Державного і гімназійного прапорів, штандартів військових з’єднань, що визволяли Оріхівщину, символічного факела  Перемоги. Покладання гірлянди та букетів квітів до меморіалу та братської могили на цвинтарі, запалення свічок відбувається у супроводі вокального та хорового співу. Хвилина мовчання, читання віршів, хореографічна композиція з синьо-жовтими кульками і стрічками, вишитими рушниками і випусканням голубів – все це заради мирного життя на Землі. У Залі Матері-берегині гімназії в  дні урочистостей  стоїть почесна варта пам’яті (гімназисти 8-9 класів)  як  знак вдячності матерям за виховання  справжніх героїв, патріотів своєї Вітчизни.
     Щорічно,  в рамках Тижнів патріотичного виховання (вересень, травень) серед гімназистів 5-11 класів  проводиться фестиваль військово-патріотичної пісні «Сурми звитяги».  Змістовно  проходять уроки Пам’яті та Мужності «Це потрібно не мертвим, це потрібно живим» (за участю ветеранів війни і праці, воїнів - афганців, випускників-військовослужбовців). Цікавими і пізнавальними є для учнів  автобусні екскурсії до місць бойових дій (с. Мала Токмачка (місце бою батареї лейтенанта С.Ю.Білого) та Новоданилівка), пішохідні екскурсії «Місцями пам’яті і слави Оріхівщини). Активісти учнівського самоврядування (члени комітету шефської і волонтерської роботи гімназійного парламенту) відповідально, із завзяттям організовують трудові десанти  «Грані добра» (упорядкування братської могили і пам’ятного знака «Скорботний Янгол» на міському цвинтарі), акції вітання (написання листів і листівок)  «З добрим ранком, ветеране!»
    Наші юнаки 9-11-х класів, майбутні захисники рідного краю,  є сильними, сміливими, спритними, і це підтверджують систематичні  гімназійні спортивні (з волейболу, баскетболу, футболу) та військово-спортивні змагання «Нумо, хлопці».   
    З метою вшанування справжніх патріотів нашої Батьківщини, які  воюють  на Сході України,  героїв, що знаходяться на передовій (зокрема, і військових  Запорізької області), класними колективами 5-11-х класів щотижня  проводяться години спілкування «Слава героям сьогодення», інформаційні п’ятихвилинки «Вісті з АТО», «Подвиг військовослужбовців у Луганській та Донецькій областях».  Гімназисткою 11-Б класу Козуб Анастасією (під керівництвом учителя Глинянко І.В.) написана і відправлена на обласний конкурс літературно-дослідницька робота «Навіки в нашій пам’яті»  (розповідь про тих, хто навіки залишився на полі бою, хто повернувся скаліченим, хто по кілька разів повертався назад, виконуючи свій патріотичний обов’язок).
    Учнівським самоврядуванням під керівництвом автора рядків  була організована акція «З турботою про воїнів-захисників».  Благодійні грошові внески у спеціальні скриньки, листи, малюнки, ручні вироби – все це гімназисти з любов’ю і найкращими побажаннями підготували для учасників бойових дій, що знаходяться на Сході держави.  Близько ста листів і малюнків та першу частину зібраних коштів у сумі  дві з половиною тисячі гривень у понеділок, 29 вересня 2014 року, було передано  воїнам, що знаходяться на обороні нашої Батьківщини. Днями  у гімназію надійшов Лист – подяка від  командира другої  роти 23 батальйону, капітана Герасименко Д.Д.(випускника гімназії 1996 року) з повідомленням, що гроші витрачені на ремонт двигуна броньованого автомобіля. Друга частина благодійної акції запам’ятається гімназистам і вчителям надовго.  16 жовтня у музеї гімназії  відбулася зустріч гімназистів 5-11-х класів з бійцем із зони АТО Максимом Костенком та батьками  солдата Олександра Храмцова, який зараз в зоні бойових дій.  Максим розповів про час, проведений в гарячій точці на сході України (під Іловайськом). Повідомив, що після лікування знову повертається в ряди захисників рідного краю. Володимир Олегович Храмцов був небагатослівним, адже син знаходиться на передовій і дуже мало є інформації про нього.  Від великої родини «сузір’ївців» ми вручили Максиму Костенку й батькам Олександра Храмцова підготовлені  гімназистами папки з листами і малюнками, шоколадки та символічні саморобні браслети. Найголовнішим подарунком для воїнів став теплий одяг і взуття, придбані на зібрані кошти (1775 грн.) учителями та гімназистами: бушлати, штани, берці. Папку з листами і малюнками передали й іншим бійцям зони АТО через випускницю гімназії, координатора волонтерської групи «Оріхів – армії» Олену Мірошниченко, яка щиро подякувала гімназистам і розповіла про особливості роботи волонтерів.                       
   Прикладом  любові до рідної Оріхівщини, турботливого ставлення до навколишнього середовища став суботник, організований батьківським комітетом гімназії у жовтні поточного року. Теплого осіннього дня батьки гімназистів 1-11-х класів і вчителі  взяли активну участь у благоустрої  міського стадіону та прилеглої території.

Спільними зусиллями упорядкували огорожу, обрізали та побілували дерева, згребли опале листя, позамітали тротуари, вивезли сміття. Працювали дружно, із завзяттям. Гімназисти гордяться своїми батьками і беруть з них приклад. А вчителі відчувають належну підтримку у вихованні  свої учнів, адже лише спільними зусиллями досягаються високі результати навчання і виховання майбутнього компетентного громадянина України.

НАДІЯ  ВЕРЕЩАГА,  заступник директора з виховної роботи

 

 

|: | © : suzirya