Меню сайту
Форма входу
Наступна подія
Канікули

 

Календар новин
«  Лютий 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Головна » 2022 » Лютий » 9 » СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНА СЛУЖБА
20:08
СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНА СЛУЖБА

#СтратегіяСузір_явдії

#socialeducator_НаріжнаВ

#порадипсихолога_solovejov

5 правил, щоб дитина-підліток довіряла вам як нікому іншому

Батьки часто засмучуються, що діти-підлітки не слухають і не поважають їх. Багато хто скаржиться, що будь-яке найпростіше прохання, наприклад, винести сміття або відірватися від гаджета, виливається в справжній скандал.

З точки зору підлітка, проблеми в спілкуванні часто виникають через прагнення батьків виправити ситуацію замість того, щоб просто його вислухати.

І ті, і інші по-своєму праві, вважає Хелейна Альтабеф, коуч і засновник програми Pique Learning, яка допомагає учням залишатися успішними в усе більш конкурентному світі. Підлітків охоплюють емоції, що ускладнює спілкування, а батьки, своєю чергою, прагнуть до порядку, позбавляючи підлітків шансу виплеснути свої почуття.

У чому ж причини проблем спілкування між батьками та дітьми-підлітками? Головну роль відіграють численні зміни в цьому віці: тіло не піддається контролю, відбуваються неврологічні, психологічні та біологічні зміни.

В цей хаотичний період батькам необхідні ефективні навички спілкування, щоб зберегти зв’язок з дитиною, що дорослішає.

Ось 5 причин непорозуміння між батьками та дітьми, а також побажання від самих підлітків, які допоможуть налагодити спілкування з ними.

  1. Підлітки живуть сьогоденням

З точки зору дорослого, події двотижневої давності актуальні й досі, а підлітку здається, що це було років сто тому і все давно змінилося. Такі особливості його психіки в даному віці.

Аналогічно з розмовами про майбутнє. Коли ми говоримо щось на кшталт: «Як ти збираєшся вступати до ВНЗ з такими оцінками?», вони пропускають це повз вуха. Закликаючи підлітка задуматися про своє майбутнє, не дивуйтеся, якщо у відповідь він закочує очі або попросить відстати.

Порада батькам: якщо хочете налагодити спілкування, прийміть той факт, що дитина живе в іншому часовому вимірі. Здорово, якщо ви здатні побачити красу в її активності. Ще краще, якщо будете з нею на одній хвилі хоча б іноді.

  1. Якщо ж ні, говоріть максимально конкретно і тільки про те, що відбувається в цей момент. Обговорюйте поточний тиждень і, можливо, наступний.

Підлітками управляють емоції й тільки емоції

Повертаючись до розвитку мозку: в підлітковому віці людиною керують емоційні відділи мозку, розташовані в лімбічній системі.

На чолі лімбічної системи мигдалеподібне тіло — відділ головного мозку, що розпізнає небезпеку. У буквальному сенсі слова: раніше мигдалеподібне тіло реагувало на загрозу від диких звірів, а тепер відповідає за реакцію на інші небезпеки, наприклад, ваш завислий, на прищавій особі підлітка, погляд.

Поки не розвинена раціональна префронтальна кора, здатна тримати мигдалеподібне тіло в узді, емоції зашкалюють.

Сканування мозку показує силу впливу цього сигналу на підлітків. Якщо маленьких дітей і дорослих цей тригер абсолютно не зачіпає, мигдалеподібне тіло підлітка спалахує. Образно кажучи, там, де ми чуємо передзвін, підліток чує гонг.

Порада батькам: в такому стані марно чекати від підлітка раціонального підходу. Не намагайтеся спілкуватися з ним, згадайте, що замість нього говорить мигдалеподібне тіло. Дочекайтеся, поки він охолоне.

  1. Підлітки відмінно все помічають, але невірно інтерпретують

Підлітки помічають тонкий натяк мови тіла і зміну тону, але оскільки їхній мозок постійно на взводі, вони схильні невірно тлумачити сенс.

Наприклад, якщо ви запитаєте дочку з ноткою занепокоєння: «З ким ти їдеш на концерт?», вона, швидше за все, відповість: «Чому ти мені не довіряєш?», вловивши сумнів у вашому тоні й інтерпретувавши слова найгіршим чином.

Порада батькам: Майте на увазі, що підлітки дуже тонко відчувають ваше засудження. Засудження набагато голосніше за похвалу.

  1. Батьки ставлять неправильні питання

Підлітки кажуть, що всі дорослі, від батьків до вчителів, постійно ставлять одне і те ж питання: «Ти в порядку?». Всі вони прийшли до єдиного висновку: з ними і їхніми однолітками щось не так, але вони цього не помічають.

Можна подумати, що вони просто неправильно зрозуміли, але насправді вони мають рацію. Дорослі постійно нервують, і навіть не усвідомлюють, що це передається дітям.

Порада батькам: підлітки відповіли, які питання вони хотіли б почути від батьків. Ось хороша відповідь: «Розмовляючи зі своєю подругою, моя мама ставить їй питання про те, що та їй розповіла». Підлітки хочуть спілкування, а не промацування.

  1. Батьки забувають, що означає бути дитиною

Бажання допомогти дитині виникає в той момент, коли включається режим батька-захисника, а дитина це сприймає, як недолік довіри та віри в неї.

Порада батькам: якщо ваша дитина справляється непогано, нехай і не зовсім ідеально, дайте їй спокій. Якщо ви визнаєте, що її підхід наразі — це найкраще рішення, буде взагалі чудово.

Тепер, дізнавшись про причини проблем у спілкуванні батьків та дітей-підлітків, хоча б одну з них ви зможете виключити. Ваша дитина повністю перебудовується, не варто приймати її поведінку близько до серця.

Використовуйте собі на благо здатність підлітків жити моментом. Якщо ви були в чомусь не праві, не пізно все виправити. Через пару тижнів вони й не згадають про те, що було.

За матеріалами https://dytyna.blog/5-pravyl-shhob-dytyna-pidlitok-doviryala-vam-yak-nikomu-inshomu/?fbclid=IwAR37ZWdqstaQ5KKDTnsfqz-ubKoABw0GpsF4xUN1cUw5YsZLdbFvX_Fy3Tw

 Соціально-психологічна служба КЗ ОЗЗСО «Сузір`я»

|: | © : suzirya