Меню сайту
Форма входу
Наступна подія
Канікули

 

Календар новин
«  Червень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Головна » 2019 » Червень » 5 » Екологічна студія. Стежинами рідного краю.
09:10
Екологічна студія. Стежинами рідного краю.

Екскурсія «Біорізноманіття лісової екосистеми»

                                                                   Рай на землі – це рідні краєвиди. 
Їх тільки треба побачити, відчути.
                          І закохаєтесь назавжди.

    29 травня 2019 року екологічна студія «Перлина-Україна» у складі 30 учнів 9-х класів (керівники групи Коршун А.Я., Прищенко О.Л.) побувала на екскурсії в штучному лісі поблизу села Юрківка. 
   Екскурсія організована в рамках Меморандуму про співпрацю, підписаному між КЗ «ОЗЗСО «Сузір’я» та Оріхівським лісництвом на початку 2019 року. 
   Шкільний автобус залюбки відчинив двері і ми поринули в чудовий світ подорожі стежками рідного краю. За вікном стрімко змінювались весняні квітучі пейзажі: мальовничі села, зелені поля, тополі і берізки при дорозі, квітучі трави і Сонце – весняне, по особливому яскраве, тепле і привітне. 
     Асфальтова дорога швидко закінчилась і за автобусом утворився пухнастий шлейф з пилу звичайної польової дороги. А ось і зупинка. Ми вийшли з автобуса і втратили дар мовлення: аромати повітря і краса навколо заворожили нас. Своєю величчю виступала Лиса гора, вкрита лісом. Навколо хвилювалось «море» сріблястої ковили з вкрапленнями земляного горошку, ромашки, деревію, молочаю, чебрецю. 
    Квіти, квіти, квіти! Всюди квіти і смарагдова, чиста від пилу зелень. Лісничий В.В.Діхтяр, який люб’язно запросив нас на цю екскурсію, розповів про історію створення цього мальовничого куточка лісової екосистеми, яка дуже нагадує краєвиди Карпат. Діти зараз-же дали лісу свою назву: «Юрківські Карпати».
      Ми дізналися, що у 1985 році Оріхівському лісництву було виділено 245 га землі для створення штучної лісової екосистеми. Працівники лісового господарства проводили масову висадку дерев і кущів протягом 10 років. Боролись за кожну рослинку з літньою і зимовою негодою. 
     Результат кропіткої праці, неймовірно глибокої віри в те, що в степу може рости ліс, був перед нами: справжній, неймовірно красивий, рукотворний ліс. 
      Екскурсія була пішохідною. Спочатку ми спустились з пагорба до підніжжя Лисої гори. Поруч з нами буяли цвітом шипшина і бузина. Кивала пухнастими гілками кримська сосна, групками стояли подружки-берізки. А повітря було важким від аромату трав, хвої, квітів. Ліс радо говорив з нами, створюючи різні звуки: скрипів покрученими стовбурами, шумів пишними кронами, звучав багатоголосим співом птахів, гудів крильцями бджіл, джмелів. Лісова дорога привела нас на галявину, де відбулася зустріч з працівниками лісництва. Ми з цікавістю слухали розповіді працівників лісництва про буденні справи лісників, про їх плани на майбутнє. Були вражені їх теплим ставленням і великою любов’ю до всіх, хто росте і живе в лісі. Почули про його проблеми, які на жаль виражаються не тільки в кліматі, в хворобах, а й в людській байдужості, черствості, бездумності. 
     Ми привезли до лісу шпаківні, дуплянки, які власноруч виготовили учні «Сузір’я» для лісових пташок. Дорослі допомогли розмістити шпаківні на деревах, як майбутні домівки для  співочих санітарів лісу. 
   Екскурсія продовжилась лісовими стежинами. Ми вивчали рослинний склад лісу, слухали розповідь єгеря лісництва Коломойця В.С. про дерева, кущі та тварин, які знаходяться у цьому лісі. Ми з цікавістю спостерігали за роботою трактора, який розорював захисні смуги від пожеж. 
    Затишні галявини вабили пухнастим килимом хвої, прикрашеним опалими шишками, поодинокими грибами. Хотілось йти далі й далі, милуватися цією красою, вірити у її реальність і вічність. Та на жаль, всі ми знаємо, що у штучного лісу існує багато проблем: зневоднення, висихання, пожежі, різні хвороби, вирубування.
    Ми переконані – ліс повинен жити. Допомогти йому в цьому може тільки людина. Людина з великої літери, яка любить і цінує світ, в якому живе. Ми обіцяємо рости не байдужими до проблем природи, бути гарними помічниками лісників. 
    Висловлюємо велику вдячність працівникам Оріхівського лісового господарства в особі лісничого В.В. Діхтяра, який не тільки запросив нас на екскурсію, а й допоміг її здійсненню, надавши пальне для автобуса. Подорож була незабутньою. Ще раз щиро дякуємо. До зустрічі!

ФОТОЗВІТ                                                        За дорученням членів екологічної студії 

розповідь про екскурсію  склала учениця 9-А класу
                                                         Покидько Марія

|: | © : suzirya