Меню сайту
Форма входу
Наступна подія
Канікули

 

Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 40 41 42 43 44 ... 75 76 »

Роль щеплень в житті дитини

  Інфекційні захворювання  з давніх часів були  великим лихом для людства. Епідемії частіше забирали життя людей і у більших кількостях, ніж війни та стихійні лиха.
  Термін «інфекція» означає проникнення в організм людини мікроорганізму, який може викликати захворювання.
  Протягом багатьох сторіч лікарі та вчені говорять про необхідність не  лікувати, а про важливість попереджати захворювання.
  Але людство навіть не могло уявити ті успіхи, які забезпечують профілактичні щеплення. Завдяки вакцинації у світі врятували мільйони людських життів.
Інфекції, що мали широке розповсюдження, стали керованими. Щоб з’ясувати, чи потрібна сьогодні вакцинація, що вона дала людству, необхідно відповісти на три головні питання:
1 – які жертви приносило людство на алтар інфекційних захврювань до введення вакцин?
2 – які  інфекційні хвороби сьогодні загрожують людству?
3 – що чекає людство у випаку відутності вакцинації?
  Найбільш переконливим є досвід боротьби із натуральною віспою – інфекцією, що забрала життя багатьох людей. Так у Європі в 17 сторіччі тільки від віспи померло 60 млн людей.
  Ті, що вижили, залишилися жити із тяжкими ускладненнями, що призвели до повної втрати працезданості.
  І тільки завдки вакцинації у всьому світі у 80-х роках ліквідовано натуральну віспу.
  Яскравим прикладом ефективності вакцинації являється також щеплення проти дифтерії. В довакцинальний період в нашій країні хворіло на дифтерію від 40 до 80 тис. дітей щорічно.
  Смертність складала майже 50 %, тобто помирала кожна друга хвора дитина. У 1932 р. розпочато масову імунізцію проти захворювання і вже в 50-х роках 20 ст. захворюваність знизилася в 6 разів і продовжувала знижуватись.
  У 80-х роках з’явилася інформація, що вже все добре і щеплення скоріше не потрібні, ніж корисні. Лікарі-педіатри скоротили кількість щеплень, батьки відмовлялися від вакцинації дітей, дорослих майже не щеплювали, але наслідки не змусили себе довго чекати.

  

  У 1991 р. захворюванність на дифтерю зросла в 50 разів, було зареєстровано понад 17 тис. випадків захворювання, із них 3 тис. серед дітей.
  Згідно даних ВООЗ , в Україні від дифтерії помирає 10 % хворих.
  Щоб зупинити епідемію дифтерії, почали знову масову імунізацію дорослих і провели додаткове щеплення дітям. І тільки завдяки таким діям, захворюваність на дифтерію не реєструвалася. Останній випадок носійства збудника дифтерії зареєстрований в районі  у 1998 році.
  Отож, якщо припинити проведення щеплень проти дифтерії, то захворювання знову підійме голову, відомо що наслідками можуть стати сотні смертельних випадків.
  Не менш вагомо вплинула імунізація на захворюваність такою небезпечною інфекцією, як правець (столбняк), який відомий людству понад 2500 років. Правець протягом всієї історії був постійним і невгамовним супутником війни. Але виникав він не тільки внаслідок військового травматизму, а й у мирний час - ця інфекція забирала тисячі людських життів. Перебіг хвороби надзвичайно тяжкий, і кожен другий помирав. Лише вакцинація дозволила перемогти цю небезпечну хворобу, щорічно цей профілактичний засіб зберігає життя більш ніж 500 тис. людей і є надійним методом попередження цього захворювання. Тому тільки некомпетентні люди можуть заперечувати необхідність щеплень.

 

  Кір - це інфекція, яка до 60-х років минулого століття була однією з найбільш розповсюджених у Європі. Протягом життя майже кожен хворів на кір.
  В Україні протягом 15 років з початку 20 ст. від кору померло близько 500 тис . дітей. Причиною смерті були ускладнення у вигляді пневмонії. З початку введення вакцинації п ... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 13.05.2019

Пам'ятаємо. Шануємо. Гордимося...

   8 травня 2019 року - День пам'яті та примирення. На меморіалі "Пам'ятаємо. Шануємо. Гордимося" відбувся традиційний великий збір учнів КЗ "Опорний заклад загальної середньої освіти "Сузір'я", Оріхівської філії №5 та Оріхівської філії №3 КЗ "ОЗЗСО "Сузір'я", були присутні міський голова Герасименко С.М., секретар ради Лепетченко А.М., голова Оріхівської РДА Проценко М.Г., заступники міського голови, старости сіл Оріхівської міської ради, начальник ВОМС ВК ОМР Прищенко Т.К., учасник бойових дій Другої світової війни Кулініч Антон Іванович.

   Урочистий збір відкрила в.о. директора КЗ "ОЗЗСО "Сузір'я" Кудіна Н.С. 
 Під час заходу присутні вшанували полеглих воїнів-захисників хвилиною мовчання, поклали квіти до Вічного вогню пам’яті мільйонів загиблих українців.

Зі святом Вас, з Днем Перемоги!

ФОТОЗВІТ

|: | © suzirya01orikhiv | Дата: 08.05.2019

THE RECITING POETRY

   4 квітня 2019 року у нашому освітньому закладі  вдруге відбувся щорічний конкурс читців сонетів Шекспіра. Цей конкурс був започаткований у закладі кафедрою іноземних мов з метою вшанування творчості відомого англійського поета і письменника Вільяма Шекспіра, а в цьому році до нас приєдналися й учні філій № 3 та №5.

   Завдяки цьому конкурсу учні розвивають ораторські здібності та відкривають красу поетичної мови Шекспіра, що сприяє кращому розумінню та практичному застосуванню мовних навичок. В такий спосіб  вчителі англійської мови намагаються залучати учнів до інтерактивного вивчення творів англійської літератури, розвивати їхні навички публічного мовлення. У цьогорічному конкурсі 18 учасників декламували сонети В.Шекспіра англійською та українською мовами і своїм виконанням змогли доторкнутися до душі кожного з присутніх на заході.

    За результатами цьогорічного конкурсу місця розподілили так:

І місце: Галчанська Аліна  та Чайка Єгор, учні 8 класу. Вчитель: Сєліванова О.В.

ІІ місце: Шпіков Денис, Іванов Олександр, Красно Іван, учні 7 класу філії № 3. Вчитель: Веремчук  А.П.

ІІ місце: Глущенко Єлизавета, учениця 10 класу. Вчитель: Синчило І.А

              Василевська Анна, учениця  філії № 5. Вчитель: Мурмаль Я.В

ІІІ місце: Хвостенко Катя,  учениця 10 класу. Вчитель: Саветченко А. Ю.

                Владика Ліана, учениця 8 класу. Вчитель: Сєліванова О.В.

                 Дейнега Ліза, учениця 8 класу. Вчитель: Сєліванова О.В.

                 Мелешко Євгенія, учениця 8 класу. Вчитель: Сєліванова О.В.

                 Корчак Артемій, учень 9  класу. Вчитель: Саєнко О.М.

                 Скидан Катерина, учениця  філії № 5, вчитель: Мурмаль Я.В.

Сертифікати учасників отримали:

Ложкіна Катя, учениця 10 класу. Вчитель: Саветченко А. Ю.

... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 06.05.2019

Тиждень імунізації


   Відповідно до листа відділу освіти, молоді та спорту ВК ОМР від 24.04.2019 щодо проведення «Українського тижня імунізації» у КЗ «Опорний заклад загальної середньої освіти «Сузір’я» в період з 06.05.2019 по 11.05.2019 проводиться «Тиждень імунізації», у якому беруть участь медичні працівники, педагогічні працівники, учні закладу та їх батьки.
  З метою донесення інформації про значення вакцинопрофілактики, посилення позитивного ставлення до імунопрофілактики організовано санітарно-просвітницьку роботу серед учнів, лекції на тему «Значення вакцинопрофілактики в житті людини», бесіди з учнями та їх батьками про значення імунізації для збереження здоров’я та наслідки відмови від профілактичних щеплень, на стендах та сайті закладу освіти оприлюднено інформацію на дану тему.


План заходів Тижня імунізації (06.05.-11.05.2019  р.)
КЗ «Опорний заклад загальної середньої освіти «Сузір’я»

... Читати далі »
|: | © suzirya | Дата: 06.05.2019

|: | © suzirya | Дата: 26.04.2019

Обласний етап Всеукраїнського конкурсу

ЛІДЕР ЧИТАННЯ - 2019

24 квітня 2019 року в Запорізькій обласній бібліотеці "Юний читач"проходив третій етап Всеукраїнського конкурсу "Лідер читання - 2019". Читати далі

 

Марія Базарова  - лідер читання Оріхівської громади 2019 року в номінації "семикласники".

Не треба говорити, що молодь не читає .

Не вірте цьому!


 

|: | © suzirya | Дата: 26.04.2019

Година з міським головою м. Оріхова

Сергієм Михайловичем Герасименком

   На зустріч з учнями 9-11-х класів завітали міський голова Сергій Михайлович  Герасименко та секретар міської ради Алевтина Миколаївна Лепетченко. Вони розповіли про апарат міського самоврядування, його підрозділи, функції.


 

... Зустріч завершилась дружнім рукостисканням Сергія Михайловича та Миколи Козира, президента учнівського самоврядування КЗ "ОЗЗСО "Сузір'я " .

ФОТОЗВІТ

 

|: | © suzirya | Дата: 24.04.2019

Від щирого серця наше "Сузір'я" зібрало

"Великодній кошик для бійців ООС",

який буде передано бійцям 93-ї гвардійської окремої механізованої бригади.

ВИСЛОВЛЮЄМО ПОДЯКУ БАТЬКАМ ТА ДІТЯМ

ЗА ЇХНІ ДОБРІ СЕРЦЯ Й ДОПОМОГУ ВОЇНАМ

ФОТОЗВІТ

Педагог-організатор Вікторія Марич

 

|: | © suzirya | Дата: 23.04.2019

Оголошується конкурс на заміщення вакантної посади директора комунального закладу «Опорний заклад загальної середньої освіти «Сузір»я» Оріхівської міської ради

УМОВИ

проведення конкурсу на зайняття вакантної посади директора

комунального закладу «Опорний заклад загальної середньої освіти «Сузіря»

Оріхівської міської ради

(розміщено на сайті Оріхівської міської ради Запорізької області   -    ПЕРЕЙТИ)

Скачати Умови проведення конкурсу

|: | © suzirya | Дата: 22.04.2019

АКЦІЯ "ПОСАДИ СВОЄ ДЕРЕВО"

   У рамках регіональної програми «Ліси Запорізького краю» з 21 березня 2019 р. у Запорізькій області розпочалася акція «Посади своє дерево», весняний етап якої тривав до Міжнародного Дня Землі -  21 квітня 2019 р. 
       Метою акції було залучення дітей та учнівської молоді до заходів зі створення лісових і зелених насаджень та опіки над ними. Школярі вчилися дбайливо доглядати висаджені рослини, вчилися любити і берегти природу.

Читати далі

|: | © suzirya | Дата: 21.04.2019

Сузір’ївці – важкоатлети

Чемпіонат України серед юнаків та дівчат до 13 років з важкої атлетики відбувся 10-14 квітня 2019 року в місті Славутич .

У змаганнях брали участь й учні опорного закладу.

Учень 7-А класу Лінник Максим – ІІ місце
Учениця 6-А класу Мартиш Євгенія  - ІV місце
Учень 5-А класу Петренко Олексій – VІІ місце

Вітаємо юних спортсменів!

Бажаємо перемог на спортивному небосхилі!

За повідомленням тренера Ненадова О.Л.

 

|: | © suzirya | Дата: 17.04.2019

Прикрашаємо планету разом!

   Сьогодні, 12 квітня, на подвір'ї нашого закладу освіти було висаджено білокорі березки, кущі маголії, декоративні квіти, які прикрашатимуть альпійські гірки, парк, клумби "Сузір'я".

   КЗ ОЗЗСО "Сузір'я" щиро дякує Тетяні Фрідріхсон за різнобарвні квіти та лісничому Оріхівського лісництва Діхтяр Віктору за надані дерева та кущі.

 

Більше ФОТО ТУТ

|: | © suzirya | Дата: 12.04.2019

ОГОЛОШЕННЯ

     Комунальний заклад «Опорний заклад загальної середньої освіти «Сузір’я» має намір відмовитися від укладання договору оренди на новий термін, згідно ст.17 ч.3 Закону №997 –V від 27.04.2007 в редакції Закону  №1022-V від 19.02.2009, та  використовувати для власних потреб нерухоме майно, що належить до комунальної  власності  територіальної громади Оріхівської міської ради в т.ч.:

  1. приміщення майнового комплексу Оріхівської філії №5 КЗ «ОЗЗСО «Сузір’я» - службові  приміщення, кухня, підсобні приміщення, коридор, розташовані за  адресою: Запорізька обл., м. Оріхів, вул. Гетьмана Сагайдачного, 109 загальною площею 47 кв.м.

Завантажити

|: | © suzirya | Дата: 09.04.2019

ОГОЛОШЕННЯ

  До відома батьків майбутніх першокласників
  Під час прийому заяв про зарахування дитини до першого класу батьки подають такі документи:
1)  Копія свідоцтва про народження дитини.
2)  Медичну карту дитини встановленого зразка (оригінал) – тільки для ознайомлення – у школі поки що не залишається.
3)  Документ, що підтверджує місце проживання дитини чи одного з батьків на території обслуговування закладу освіти:
  Для підтвердження інформації про місце проживання дитини надається ксерокопія одного з таких документів (за вибором особи, яка подає заяву про зарахування дитини до першого класу на 2019 -2020 навчальний рік):
-    паспорт громадянина України (тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка
на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист, довідка про звернення за захистом в Україні) одного з батьків  дитини  чи законних представників;
-    довідка про реєстрацію місця проживання особи (дитини або одного з її батьків чи законних представників) за формою згідно з додатком 13 до Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від  2  березня  2016  р. №207 (Офіційний вісник України, 2016 р., № 28, ст. 1108);
-    довідка про взяття на облік  внутрішньо  переміщеної особи за формою згідно з додатком до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня
2014 р. № 509 “Про облік внутрішньо переміщених осіб” (Офіційний вісник України, 2014 р., № 81, ст. 2296; 2015 р , № 70, ст. 2312; 2016 р., № 46, ст. 1669);
-    документ, що засвідчує право власності на відповідне житло (свідоцтво про право власності, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, договір купівлі-
продажу житла тощо);
-    рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання;
-    документ, що засвідчує право користування житлом (договір найму/піднайму/оренди тощо), укладений між фізичними особами (що для цілей цього Порядку підтверджує місце проживання за умови його реєстрації відповідно до статті 158 Житлового кодексу Української РСР або нотаріального посвідчення відповідно до законодавства) чи між юридичною і фізичною особами, зокрема щодо користування кімнатою в гуртожитку; довідка  пропроходження  служби у військовій частині (за формою згідно з додатком 10 до Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 р. № 207);
-    акт обстеження  умов  проживання (за формою згідно з додатком 9 до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. № 866 “Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини” (Офіційний вісник України, 2008 р., № 76, ст. 2561);
-    інший офіційний документ (виданий органами місцевої влади), що містить інформацію про місце проживання дитини та/або одного з її батьків чи законних представників.

Дирекція КЗ «Опорний заклад загальної середньої освіти «Сузір’я»

|: | © suzirya | Дата: 08.04.2019

Талановите «Сузір’я»

   5 квітня у приміщенні міського Будинку культури відбулася грандіозна подія – Свято «Сузір’я єднає друзів». (Докладніше ТУТ)
  Гостей та учасників свята в фойє БК чекала виставка творчих робіт «Талановите «Сузір’я». Представлені роботи вразили всіх присутніх польотом творчої фантазії, безмежної креативності і майстерності авторів. Виставка дала можливість побачити творчий потенціал не тільки учнів, а й батьків, а також вчителів. Так, вчителі біології Ляшенко Любов Миколаївна та Коршун Антоніна Яківна показали, що в години, коли їх не турбують амеби та інфузорії, вони із задоволенням вишивають. Вчитель української мови Ярмак Анна Сергіївна  показала себе як вправна майстриня з техніки алмазної вишивки.
  Також проявили себе і батьки сузір’ївців. Грицаенко Анна Андріївна, Піхуля Наталія Анатоліївна, Цикалова Наталія Володимирівна, Ярославицька Наталія Анатоліївна представили роботи з бісеру в етнічному стилі. А Омельчак Олену Миколаївну та Козубенко Світлану Юріївну ми всі побачили, як вправних майстринь із виготовлення виробів з бісеру та мушлі. Вироби з дерева та фанери презентували Короєд Сергій Петрович та Сідоров Юрій Михайлович.
   Вся громада мала змогу пересвідчитися, що талановита молодь не виростає сама по собі. Результат є тільки тоді, коли поряд з учнями є талановиті, креативні вчителі та підтримка люблячих, терплячих батьків.

ФОТОЗВІТ

Учитель трудового навчання Зєнцова Аліна Вікторівна

|: | © suzirya | Дата: 07.04.2019

 Сузір'я єднає друзів!

     Перша школа, СШ №1, НВК №1, Гімназія, "Сузір'я" - називали і до цієї пори називають нашу школу. Змінюється назва та незмінним залишається Дух нашого навчального закладу.
    05 квітня ми стали учасниками нашого щорічного свята - День народження "Сузір'я". Вже стало традицією раз на п'ять років це свято відзначати в Оріхівському Будинку культури (КЗ "Центр культури і дозвілля" Оріхівської МР). А тут ще й грандіозний привід - Оріхівська гімназія №1 "Сузір'я" реорганізована в Комунальний заклад "Опорний заклад загальної середньої освіти "Сузір'я" і об'єднала під своїм крилом ще чотири навчальних заклади Оріхівської громади, які стали її філіями: Оріхівську ЗОШ І-ІІ ст. №3, Оріхівську ЗОШ І-ІІ ст. №5, Новоданилівську ЗОШ І-ІІ ст. та Новопавлівську ЗОШ І-ІІ ст. Всього 1421 учень, 133 учителя, 60 чоловік обслуговуючого персоналу.

            Сузір’я – наші вчителі,
            І друзі ті, що поряд нині.
            Ми всі – майбутнє для Землі,
            Ми – за квітучу Україну! 


            Усіх Сузіря об’єднало,
            Хто поклик Всесвіту сприйма.
            Кого та мрія підіймала, 
            Туди, де ще доріг нема.

 

З Днем народження, "Сузір'я"!

ФОТОЗВІТ                                                         відеофрагмент

Бюджет свята

|: | © suzirya | Дата: 05.04.2019

|: | © suzirya | Дата: 03.04.2019

Шкільні роки пролітають і не повертаються,
А як згадують їх люди, то щиро всміхаються.

Олександр Павленко

   1 квітня розпочалася остання навчальна чверть. На ранковій лінійці в. о. директора опорного закладу "Сузір'я" Кудіна Наталя Степанівна оголосила про початок традиційного святкового тижня нашого навчального закладу "Сузір'я" єднає друзів".

    У бібліотечно-інформаційному центрі був організований книжковий перегляд літератури "Історія продовжується...", на який підібрано друковані видання про школу, вчителів, учнів різних часів та поколінь.

Докладніше ТУТ

|: | © suzirya | Дата: 01.04.2019

Книжковий всесвіт дитинства - 2019

Другий районний етап конкурсу зібрав разом найкращих читачів Оріхівської громади  - 10 переможців першого відбіркового етапу учнів 6-7 класів  з п'яти шкіл Оріхівської громади.

Докладніше ТУТ

|: | © suzirya | Дата: 27.03.2019