Меню сайту
Форма входу
Наступна подія
Канікули

 

Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 35 36 37 38 39 ... 75 76 »

Пізнавальна екскурсія

до Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки

5 листопада до Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки завітали учні 7-А класу КЗОЗССО «Сузір’я» разом з учителями англійської мови Сєлівановою Оксаною Василівною, Саветченко Анастасією Юріївною та класним керівником Наріжною Вірою Василівною.

Таку ж екскурсію здійснили учні 11-А класу 11 листопада з учителями Сєлівановою Оксаною Василівною, Саєнко Оленою Миколаївною та Ярмак Анною Сергіївною.

Під час екскурсії учні дізналися, як стати читачем бібліотеки та про її багатий книжковий фонд. Цікаво було почути, що бібліотека налічує 1,5 млн. одиниць, у тому числі біля 10-ти тисяч примірників цінних та рідкісних видань. До послуг користувачів є 14 відділів обслуговування. Захоплюючими були відвідування читацької зали, абонементу, центру національних культур. У відділі технічної літератури учням продемонстрували роботу 3-D принтера та сучасні конструктори. У відділі рідкісних і ціннісних видань учні та вчителі з великим задоволенням слухали розповідь про унікальні видання, збережені в бібліотеці, розглядали старовинні книги, видані в різні століття, порівнювали їх, розглядали великі та крихітні примірники книг, дивувалися технологіям їх створення. 

Цікавим доповненням до екскурсії стали навчальні та пізнавальні ігри англійською мовою у відділі іноземної літератури. Наталія Іванівна Яценко, завідувачка відділом, ознайомила учнів з  різноманітною літературою, написаною  іноземними мовами та про  можливості читати такі твори мовою оригіналу.

Захоплююче, весело та радісно пройшов цей день у Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці. А найголовніше це те, що учні мали змогу попрактикуватися у спілкуванні англійською мовою.  


 

Відгуки учнів 11-А класу про екскурсійну поїздку до Запорізької обласної універсальної бібліотеки

    Мені в голову ніколи не приходила думка, що в бібліотеці може бути настільки цікаво. Дякуємо нашому екскурсоводу Дмитрові за надзвичайно захоплюючу екскурсію.
    Працівники бібліотеки – то не буквоїди. Вони веселі, енергійні, розумні люди. Дякую вам за проведений час. Усе було просто супер.
    Я переконана, що 17 років – це вже не дитинство. Але англомовні ігри з працівниками Запорізької обласної універсальної бібліотеки – це щось… Залюбки приїду до вас знову. До зустрічі!
    Книги – це красиво та корисно. Наша Запорізька бібліотека – це не просто книгозбірня. Це духовне, культурне, мистецьке серце. Я щиро вдячна за цікаву екскурсію.

 

... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 06.11.2019

#пишемозУкраїнськимрадіо 

Усіх, хто шанує, любить українську мову,

запрошуємо долучитися до  написання

ХІХ Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності,

який відбудеться 8 листопада 2019 року об 11-й годині.

                        Учителі української мови та літератури

|: | © suzirya | Дата: 01.11.2019

Увага! Увага!
Запрошуємо учнів опорного закладу на мовну практику до Лондона

... Читати далі »
|: | © suzirya | Дата: 01.11.2019

ВСЬОГО 4 ДНІ В ЄВРОПІ, А СКІЛЬКИ ВРАЖЕНЬ!

Наша маленька казка розпочалась із Кракова - міста польських королів, з цікавою багатостолітньою історією та старовинною європейською архітектурою. Чудові розповіді екскурсовода, гарна архітектура, доступні ціни. Відвідали Вавельський замок, Кафедральний собор, вулицю Градську, пройшлися Королівським шляхом до Ринкової площі, послухали сурмача Мар’яцького костелу. Скупилися в торгових рядах Сукенниці. 

 

      
А далі Прага - одне з найкращих, найдивовижніших міст Європи, де кожна будівля - витвір мистецтва. В лабіринтах маленьких вуличок ми поринули в таємничу атмосферу Старого міста: Порохова башта, перший Празький університет, костел діви Марії. А ще Староміська площа, Астрономічний годинник, єврейський квартал Йозефов, Карлова вулиця… і, звичайно ж, Карлів міст, на якому ми загадували бажання. Прогулянка по Влтаві, цікаві розповіді екскурсовода і смачна вечеря повністю підкорили наші серця. Ми закохалися  в це місто і дали собі слово повернутися туди ще раз… 

 


Їдемо далі -  Австрія... Відень - місто розкішних палаців і величних площ, мальовничих вулиць і численних скверів, місто музики та надзвичайно красивої архітектури! Дізналися про розкішну резиденцію Габсбургів, побачили церкву Штефана, прогулялися вуличками Відня, посмакували Віденським шніцелем та запашною кавою.

 

    
Остання країна нашої подорожі - Угорщина.  Завітали до Будапешту.  Вечірня прогулянка Дунаєм просто неймовірна! Чудовий краєвид на угорський парламент, різнокольорова підсвітка палаців, будівель. Казка…

 

    
Із Будапешта їдемо до Мешкольца – малесенького угорського містечка з природніми термальними водами. Басейни різної температури розташовані в печерах, а також сауни, масажі та ванни – на будь-який смак.  

 

          
Наша подорож - це маленька казка! Ми раді, що  поринули  в цю атмосферу, відчули себе казковими героями. Сподіваємося, що наше знайомство з Європою на цьому не закінчується…

ФОТОЗВІТ

... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 01.11.2019

Екскурсія до міста Дніпра  учнів 6-х класів

  Осінні канікули для учнів 6-А і 6-Б класів запам’яталися екскурсійною поїздкою до міста Дніпра. Діти відвідали метро, аерокосмічний музей, шоколадну фабрику АВК. 

 А далі.....«McDonald’s», де  поласувати смачною їжею. Так як в цей день було свято Хеловін, ресторан був прикрашений відповідно до теми. Все було дуже оригінально та цікаво!

ФОТОЗВІТ

Класний керівник 6-Б класу Я.І. Юйкова 
 

|: | © suzirya | Дата: 01.11.2019

Цікава поїздка до м. Василівка

   30 жовтня учні 3-х класів здійснили захоплюючу подорож до м. Василівка. Програма була дуже насиченою. Першим об’єктом відвідування був замок Попова. Тут діти з задоволенням прослухали історичні відомості цього замку, доторкнулися до таємничих розкопок, дізналися про цікаві легенди, які охоплюють садибу Попова, познайомились з еволюцією побутових речей 18-20 ст, а також побували в підземеллі.


 

 Найбільш цікавим місцем перебування був зоопарк Пелешенка, який є також реабілітаційним центром, де лікують хворих тварин. Тут ми зустрілись з ведмедями, тиграми, левами, єнотами. Особливу увагу привернули екзотичні рибки. 
   Крапку в подорожі  поставило відвідування кінно-спортивного комплексу «Кентавр». Тут діти ознайомились з різними породами коней, їх цікавими кличками. А кульмінацією поїздки стала верхова їзда на конях. 
   Всі задоволені і переповнені емоцій повернулись до рідного міста.

ФОТОЗВІТ

                                                                               Класоводи 3-х класів:
                                                              Андрусіва Т. В., Клейн Н. О., Пакета О. О.

|: | © suzirya | Дата: 31.10.2019

Педагоги Оріхівщини відкриті до співпраці

Усе йде, усе змінюється, не стоїть на місці. Це стосується й сучасної педагогіки. Тому, скориставшись нагодою, учителі Оріхівського району вирішили розширити кругозір, поглибити знання, удосконалити вміння та навички з методики викладання англійської та німецької мов.

30 жовтня 2019 року пройшов обласний семінар-тренінг учителів іноземної мови Оріхівщини на базі Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки. Працівники закладу ознайомили педагогів із бібліотечними надбаннями, сучасними тенденціями, методами та прийомами викладання, презентували напрацювання професора Роберта Коте в галузі критичного письма, академічної доброчесності. Теоретичний блок пройшов в інтенсивній роботі як індивідуально, так і групами.

А яка теорія без практики…  Практична частина проходила в ігровій формі. Це був шквал позитивних емоцій, дружньої співпраці між педагогами і співробітниками бібліотеки. Усі залишилися максимально задоволеними такою зустріччю. Було прийнято рішення: проводити такі  семінари, тренінги не тільки для вчителів, а й учням також.

ФОТОЗВІТ

Ми, вчителі іноземних мов, дякуємо працівникам Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки за інформативну, корисну та плідну роботу. До нових зустрічей!!!

Учителі іноземних мов Оріхівщини

|: | © suzirya | Дата: 31.10.2019

Технології розвитку критичного мислення —

один із шляхів виховання активної особистості


   Сучасна освіта вимагає змін. Навчання має стати ефективнішим, коли ми візьмемо за основу кращі здобутки минулого й  впроваджуватимемо нові  технології. Це у свою чергу забезпечить формування творчої особистості та стимулюватиме  розвиток критичного творчого мислення  здобувачів освіти. У цій ситуації на допомогу мені приходять  активні та інтерактивні методи навчання.
  Застосовую стратегії розвитку критичного мислення, щоб освітній процес  відповідав вимогам сучасності. Адже це один із шляхів виховання активної особистості, засіб розвитку творчих здібностей дитини.
  Завдання моєї професійної діяльності — досягти мети уроку шляхом зацікавлення учнів, які щодня відчуватимуть радість і задоволення від  навчання.
  Власний досвід свідчить про те, що використання інноваційних технологій допоможе досягти успіху тільки тоді, коли, розвиваючи свої здібності, учень задовольнятиме пізнавальні потреби. І тут мені допомагають стратегії  розвитку критичного мислення, оскільки молодші школярі постійно відчувають потребу в ігровому спілкуванні. А групова робота для них — це перша можливість  самовиразитись і самоствердитись.
   Застосування технологій розвитку критичного мислення під час вивчення навчальних дисциплін як на уроках, так і в позакласній роботі, створює додаткову мотивацію до навчання. Учні добре засвоюють матеріал, тому що  їм цікаво здобувати освіту.

ФОТОЗВІТ

                                                                           Класовод 3-А класу  Андрусіва Т. В.
 

|: | © suzirya | Дата: 30.10.2019

Бал хризантем - 2019

       24 жовтня в нашому навчальному закладі за ініціативи екологічної студії відбулося чудове осіннє свято – «Бал хризантем».
        У вазонах, у букетах, у різноманітних композиціях завітали до «Сузір’я» різнобарвні хризантеми. Вони сяяли всіма кольорами веселки, вражали формою і красою. Фантазували всі – від директора Кудіної Н.С., її заступників Карпій А.М., Пересипкіна Т.С., Рябцун І.М., Гур’єва О.М., вчителів, завідувачки БІЦ-ом Білодід Л.І., батьків, учнів старшокласників до найменшого першокласника. Всі ми разом створили чудову атмосферу спілкування з осінньою Королевою, квіткою Сонця і любові, неповторною хризантемою. Кожен експонат виставки вражав оригінальністю, витонченістю, тому збирав біля себе багато зацікавлених відвідувачів. Зачарований погляд дітей і дорослих говорить сам за себе: захід чудовий і має право на традицію. 
       Дійство розпочалося з самого ранку. У святково прикрашеному холі другого поверху під звуки класичної музики з’явилися перші відвідувачі. Всі перерви на виставці було дуже людно: дорослі і малі проводили екскурсії, фотографувалися з костюмованими персонажами балів XIX ст., проводили презентації композицій, обговорювали питання вікторини, танцювали, робили селфі.

       Після 5-го уроку «Бал хризантем» вступив у фінальну, святкову частину – відбувся годинний гала-концерт. Розпочався він виступом членів екологічної студії, які у віршованій формі розповіли про історію хризантем, їх походження і поширення країнами світу, про їх неповторну красу (Корчак А., Мірошниченко І., Малінка І., Петрова К., Клименко К.).
     Естафету балу прийняв Віденський вальс у виконанні призерів Всеукраїнських змагань зі спортивно-бальних танців, учнів опорного закладу Пакети Л. і Дмітрієва С. Далі звучала іспанська мелодія про хризантеми у виконанні Реміги А. 
    Красою поетичного слова вражали присутніх О.Д.Будім – вчитель  зарубіжної літератури, А.Хелемендик, С.Кульбачна, М.Покидько. Їх поетичні композиції оспівували неповторність, витонченість хризантем, та висловлювали безмежну любов людей до цих чудових квітів.  
      Завітали на бал і квіточки-першокласниці, вони подарували присутнім ніжний «танець квітів» під китайську мелодію. 
      Пакета Л. і Дмітрієв С. подарували присутнім ще один танок – аргентинське танго. А Рись М. принесла на наш Бал настрій бразильського карнавалу. Її «Ча-ча-ча» запалило всіх присутніх і зірвало масу аплодисментів. 
    Завершився бал, як годиться, вальсом. Його подарували для всіх глядачів члени шкільного парламенту – Владімірова Д., Крячко І., Петрова К., Тарасевич А. 
      На завершення балу керівник екостудії Коршун А.Я. подякувала всім, хто долучився до проведення і підготовки балу, за активну позицію, за знайдений час на хорошу справу у щільному життєвому графіку!

ФОТОЗВІТ                                   ВІДЕО

... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 30.10.2019

Дитинство без образ і принижень:

як протидіяти булінгу в освітньому середовищі

#СТОПАГРЕСІЯ

Природою булінгу є агресія, і, на жаль, ми не завжди встигаємо вчасно працювати на випередження. Для якісної взаємодії всіх учасників освітнього процесу треба розуміти, хто з них може давати сигнали тривоги, а хто може попередити негативні явища. Саме тому 29 жовтня в КЗ «ОЗЗСО «Сузір’я» було проведене  практичне заняття  для вчителів «Дитинство без образ і принижень: як протидіяти булінгу в освітньому середовищі».

Педагоги  отримали інформацію про особливості агресії в дітей; навчилися аналізувати агресивну поведінку та коректно на неї реагувати, виконуючи різні вправи.

Усі представлені види роботи сприяли підвищенню фахового рівня, професійної компетентності вчителів. Корисний досвід та позитивні емоції були невід’ємною частиною заняття.

ФОТОЗВІТ

Практичний психолог О.В. Соловей

|: | © suzirya | Дата: 30.10.2019

У вівторок, 29 жовтня, був проведений тренінг для вчителів «Ключові уміння ХХІ століття»,  розроблений Британською Радою. Підготувала і провела тренінг учитель англійської мови Саєнко О.М.

Було розглянуто 2 ключових уміння:

  1. Співпраця та спілкування.
  2. Критичне мислення.

Стосовно 1-го питання, учені наголошують, що основою навчання майбутнього має стати робота в групах. Це дає школярам можливість навчитися слухати одне одного, не боятися висловлюватися, домовлятися, за потреби йти на поступки, відчувати себе частиною одного цілого й нести відповідальність за результат.

Учителям було запропоновано обєднатися у групи по 4 учасника й виконати спільне завдання: почергово відтворити у своїй групі всі 4 етапи роботи з текстом (читання – переказ – стислий переказ – аргументація).

Учасники жваво розпочали роботу. Стояв робочий шум: хтось жартував з текстів, хтось не погоджувався зі змістом прочитаного, інші занурилися у спогади й почали наводили приклади із власного життя. Потім я проаналізувала роботу учасників, і ми разом поміркували над тим, як можна застосувати цей метод роботи на уроках з різних шкільних предметів. А також формували способи оцінювання такої роботи.

Стосовно 2-го питання, критичне мислення дає людині відчуття свободи власної волі, уміння бачити проблему під різним кутом, не брати на віру все, що чуєш, а аналізувати і приймати власні рішення.

Учителям було запропоновано написати власну казку від імені певного персонажу. Наприклад, «Попелюшка» від імені Мачухи або «Червона Шапочка» від імені Вовка. Казки вийшли настільки незвичайні, що можна просто порадіти такій фантазії та неординарності вчителів!

І на останок ми переглянули уривки з художнього фільму «Суспільство мертвих поетів» як приклад бачення проблеми під різним кутом. Ми, звичайно, обговорили побачене. Я рекомендувала переглянути його при нагоді.

Наша зустріч була плідною й невимушеною. Думаю, присутні не змарнували свій час. 

... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 30.10.2019

3 21.10.19 по 25.10.19 в навчальному закладі було проведено тиждень "Природничі науки в житті людини".

Хімія - одна з найцікавіших наук про природу... Як пройшов тиждень хімії ДІЗНАТИСЯ

|: | © suzirya | Дата: 30.10.2019

Традиційним вже стало проведення в нашому опорному закладі тижня біології та хімії. Було заплановано та проведено багато цікавих заходів.

Віртуальна мандрівка  «Життя – це мить, зумій його прожити»

Цей захід був проведений для учнів 10-х класів з метою розширення знань учнів про руйнівні наслідки куріння тютюну, вживання алкоголю та наркотиків, пропаганди здорового способу життя.  

Епіграфом заходу були обрані слова Авіцени: «Головним скарбом життя є не землі, що ти завоював, не багатство, що у тебе в скринях… Головним скарбом життя є здоров’я, і щоб його зберегти, потрібно багато що знати…»
В результаті проведеної віртуальної мандрівки учні прийшли до висновку: щоб бути здоровим, енергійним, творчо мислити, не вкорочувати власне життя, необхідно боротися за  збереження і поліпшення свого  здоров’я. Проблеми куріння, алкоголізму і наркоманії, на жаль, є актуальними і сьогодні. Необхідно рішуче відмовитися від цих згубних звичок, зрозуміти, що життя – це найвища цінність і прожити його потрібно гідно. Навіть міцна від народження людина  під впливом шкідливих звичок поступово втрачає   здоров’я. Шкідливі звички поволі знищують захисні сили організму і, навіть, можуть привести до серйозних захворювань. Людина – сама творець свого життя, тому ми обираємо  здоров’я. 


             Усний журнал «Куріння – бомба уповільненої дії»
«Цигарка – це паличка, на одному кінці якої вогник, на іншому – дурень»

Нічого в світі не дається так дешево і не цінується так дорого як здоров’я. Всі його намагаються зберегти і мало хто про нього дбає. Найпоширенішою проблемою, яка переслідує всю молодь є куріння. 
20 жовтня учні 10-х  класів розповідали учням 8-В класу про тютюн та його шкоду. Адже, саме в тенета тютюну часто потрапляють підлітки, просто наслідуючи когось з дорослих і не думаючи про наслідки. Мільйони людей стають жертвами тютюну лише по одній причині – вони не знають всієї правди та загрози нашому життю. 
На виховній годині учні обговорювали історію виникнення та розповсюдження тютюну; пропагували здоровий спосіб життя і застерігали підлітків  від необдуманих вчинків, які потім буде пізно виправити. 
Ми живемо у складному світі, який постійно нас випробовує на міцність. Здорова, сильна духом людина зрозуміє, що життя – це боротьба, і постарається зробити все аби перебороти спокуси сучасного світу. 
 

Усний журнал «Хліб в нашому житті»

23 жовтня для учнів 4 класів було проведено усний журнал «Значення хліба в нашому житті». Мета заходу з’ясувати роль хліба в нашому житті, дослідити історію хлібопечення, пригадати українські народні звичаї та обряди, пов’язані з використанням хліба, та професії, залучені до виробництва хліба. 
Хліб – усьому голова. Мабуть, ці слова ми чуємо багато років, і вони стали звичними буденними. Але до хліба не можна ставитися по-буд ... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 30.10.2019

#«Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів»

Ми живемо не для того, щоб їсти,
але ми їмо для того, щоб жити

– ці слова Сократа були дороговказом на нашій годині спілкування.

    Під час заходу ми підтверджували чи спростовували думки про корисність та шкідливість білків, жирів та вуглеводів; брали участь у літературній вікторині «Які з вітамінів є в продукті?» та конкурсі «Загадки про вітаміни»; працювали в групах, складали зразки меню здорового харчування на один день (1-а група – сніданок, 2-га – обід, 3-я – полудень, 4-а – вечеря), користуючись народною мудрістю: «Під час сніданку їж, як король, в обід – як принц, вечеряй – як жебрак»; дискутували про раціон харчування; переглядали презентацію «14 фактів здоров’я».
     Година спілкування дала нам змогу вкотре переконатися в тому, що треба берегти своє здоров’я, бо воно – найцінніший скарб!

ФОТОЗВІТ
                                                                                                   Мелешко Євгенія, 9-А клас

|: | © suzirya | Дата: 30.10.2019

Вітаємо Іллю Нікітіна, учня 7-Б класу!

У місті Бердянськ відбувся чемпіонат України з боксу серед юнаків 2006−2007 рр.н.

Оріхівський край на цих змаганнях представляв Ілля Нікітін, вихованець Оріхівської ДЮСШ та СК «Останній раунд». Наш спортсмен виборов бронзову медаль юнацького Чемпіонату України з боксу, зайнявши третє місце.

Вітаємо Іллю та його тренера Дернового Ігора з великим спортивним досягненням! Бажаємо наснаги, майбутніх звершень та перемог!

За матеріалами ОФІЦІЙНИЙ САЙТ ОРІХІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

|: | © suzirya | Дата: 28.10.2019

«Медіаграмотність: 
путівник до критичного мислення»

@InterlinkAcademy
28 жовтня розпочався насичений методичний тиждень педагогічного колективу «сузір’ївців». Тетяна Пересипкіна, заступник директора з навчально-виховної робити, провела тренінг «Медіаграмотність: путівник до критичного мислення» для першої групи учасників проекту «Медіаграмотність в регіонах України» за підтримки Interlink Academy Посольства Німеччини в Києві.

Тетяні Семенівні вдалося поєднати невимушену атмосферу відкритого спілкування та високу ефективність інтерактивного викладання.
Під час тренінгу відпрацьовані презентації: «Мас-медіа: що про них треба знати», «Кому належать українські мас-медіа», «Фейк», «Фактчекінг». В малих групах і індивідуальною роботою охоплені вправи: «Асоціація зі словами «Інформування» та «Пропаганда», «Мій медіа день», «Fake news», «Робота з заголовками» та інші. Результатом тренінгу стала активізація навичок критичного мислення, поширення медіаграмотності. 
Проект триває. В листопаді планується проведення ще двох тренінгів.

Фотозвіт

Заступник директора з науково-методичної роботи
І.М. Рябцун 

 

 

|: | © suzirya | Дата: 28.10.2019

Педагог-організатор Вікторія Романівна Марич

|: | © suzirya | Дата: 28.10.2019

|: | © suzirya | Дата: 25.10.2019

Кожна зустріч із фахівцями своєї справи завжди цікава

   У рамках тижня «Знань з безпеки життєдіяльності» ми, дев’ятикласники, зустрілися з Тріфановим Максимом Васильовичом - провідним інспектором Оріхівської РС ГУДСНС України в Запорізькій області.

  Максим Васильович розповів про правила поводження з газовими та електротехнічними приладами в побуті, про використання пічного опалення. На прикладах пояснив, що невміле користування різними побутовими пристроями може привести до пожежі.

 На згадку про зустріч кожен з нас отримав памятку-інструкцію «ДСНС України попереджає».

   Висловлюємо вдячність Максиму  Васильовичу за практичні поради і за турботу про наше здоров’я.

    

     

                                        Дев’ятикласники  -   Дяченко Ангеліна,  Босенко Яна

|: | © suzirya | Дата: 24.10.2019