Меню сайту
Форма входу
Наступна подія
Канікули

 

Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 29 30 31 32 33 ... 75 76 »

Що можна зробити для підвищення імунітету?

Загроза коронавірусу все ще нависає над людством всього світу. Але на тлі загроз особливо голосно почали про себе заявляти продавці різноманітних засобів «для підвищення імунітету». Щодня можна зустріти безліч рекламних оголошень, порад від друзів та знайомих з приводу методів зміцнення імунітету.

Чи здатні такі поради стати у нагоді та вплинути на швидкість та якість імунної відповіді?

Людський організм – це історично сформовано цілісна біологічна система, яка здатна до саморегуляції, самовідтворення та самовідновлення. А імунітет – це система, яка не в змозі функціонувати окремо від всього організму. Тому прицільна роботи, спрямована саме на підвищення імунітету, виявляється марною.

Здорові способи зміцнення імунної системи

Найпершим і найважливішим кроком до підвищення імунітету є здоровий спосіб життя. Дотримання загальних рекомендацій щодо здорових звичок є найкращим кроком збереження своєї імунної системи сильною і здоровою.

Кожна частина вашого тіла, включаючи імунну систему, працює краще, коли вона захищена від впливу негативних факторів навколишнього середовища та підтримується здоровими звичками:

 Не палити
 Вживати їжу з високим вмістом фруктів та овочів
 Бути фізично активним
 Підтримувати здорову вагу тіла
 Не зловживати алкогольними напоями
 Висипатися
 Зводити до мінімуму стрес.

Більше імунних клітин не означає краще для організму

Багато продуктів на полицях магазинів претендують на підвищення або підтримку імунітету. Але концепція підвищення імунітету фактично не має наукового обґрунтування. Оскільки теоретичне підвищення імунітету є фактичним збільшенням кількості імунних клітин в організмі. Насправді, будь яке збільшення кількості клітин не завжди є гарною ідеєю. Наприклад, спортсмени, які займаються “кров’яним допінгом”, штучно збільшують кількість клітин крові і, підвищуючи їх продуктивність, тим самим різко підвищують ризик отримати інсульт у найближчому майбутньому.

Спроба збільшити кількість клітин імунної системи особливо складна, оскільки в імунній системі існує дуже багато різних типів клітин, які реагують на велику кількість різних мікроорганізмів. Які конкретно клітини потрібно збільшити при тій чи іншій хворобі, і до якого числа? Визначити та проконтролювати це неможливо. Нагадаємо також, що існує група захворювань, пов’язаних з надмірною дією імунітету – аутоімунні захворювання. Це явище, коли імунітет «сходить з глузду» та починає вбивати клітини власного організму, вважаючи їх ворожими.

Чи варто вживати добавки та фітопрепарати? 

Зайдіть в аптеку і ви знайдете флакони з таблетками і рослинними препаратами, які стверджують, що “підтримують імунітет” або підвищують здоров’я імунної системи.

Хоча було виявлено, що деякі препарати змінюють певні властивості імунної системи, до цих пір немає жодних доказів того, що вони фактично в змозі зміцнювати імунітет до того рівня, коли він краще захищає від інфекцій і хвороб.

Демонстрація того, що фітопрепарати або будь-які інші речовини в цьому сенсі здатні підвищити імунітет, поки що є дуже примарними. Вчені не знають, наприклад, чи дійсно рослини, які здавалося б, підвищує рівень антитіл у крові, роблять щось корисне для загального імунної відповіді.

... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 01.04.2020

Як вберегти дитину від хвороб у школі

Дотримання правил гігієни є чи не найпростішим і водночас дуже ефективним методом профілактики різних захворювань - від кишкових інфекцій до грипу. Радимо батькам, про що і як говорити з дітьми, щоб убезпечити їх від хвороб.

ЯК ПОПЕРЕДИТИ ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ

Внаслідок недотримання правил гігієни найчастіше розвиваються гострі та хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту з проявами діареї та закрепів,  гельмінтози, педикульоз, дерматити, фолікуліт, грибкові враження шкіри ніг та нігтів, захворювання слизоворї оболонки ротової порожнини, ясен та зубів, горла (стоматит, гінгівіт, карієс, ангіна), паразитарні захворювання.

Вчіть дітей не торкатися обличчя, волосся, носа, рота, очей та вух забрудненими руками. Патогенні організми часто поширюються, коли дитина торкається предмета, забрудненого мікроорганізмами, а потім торкається власного обличчя, очей, носа або рота.

Попередити розповсюдження респіраторних інфекційних хвороб допоможе дотримання правил гігієни при чханні та кашлі. Вчіть дітей під час чхання або кашлю прикривати рот та ніс одноразовою паперовою серветкою або паперовим носовичком та викидати їх у смітник одразу після використання. Якщо серветки немає, не можна закривати обличчя руками, краще зробити це за допомогою рукава чи зігнутої в лікті руки. Не варто користуватися носовичками з тканини, оскільки на них мікроорганізми можуть накопичуватися та розмножуватися. Після чхання та кашлю потрібно регулярно мити руки. В разі відсутності такої можливості, використовувати одноразові серветки з антисептичними розчином або розчин розпилити безпосередньо на руки та витерти сухою паперовою серветкою, а за відсутності - сухою і чистою тканиною.

При появі у дитини перших симптомів інфекційних захворювань, особливо грипу, її необхідно залишати вдома, щоб попередити можливі ускладнення та передачу збудника іншим. Батькам варто якомога швидше проконсультуватися з лікарем та забезпечити дитині належний догляд, згідно з рекомендаціями фахівця. У школу можна повертатися після повного одужання.

Деякі віруси та бактерії можуть виживати на твердих поверхнях до 5 діб. Тому, у разі підтвердження діагнозу інфекційного захворювання, потрібно повідомити вчителя чи іншого представника навчального закладу про те, що дитина захворіла, щоб вони організували відповідне прибирання та профілактичні заходи.  

ЩО МАЮТЬ ЗНАТИ ДІТИ ПРО ГІГІЄНУ РУК

Перше та основне правило гігієни – регулярне миття рук з милом, особливо перед кожним прийомом їжі, після відвідування туалету та повернення з громадських місць. Змалечку дітям варто пояснювати, що людина бере руками різні предмети: олівці, книги, зошити, м’ячі, гладить тварин, торкається меблів та ручок дверей тощо. На всіх цих предметах є бруд та мікроби, які часто залишаються на шкірі пальців та долоні. Якщо їсти немитими руками чи торкатися обличчя, збудники хвороб можуть потрапити в організм.

Дотримуючись п'яти простих порад, дитина захистить свій організм від збудників поширених хвороб: спершу потрібно намочити руки водою, потім намилити до утворення піни, ретельно потерти протягом щонайме ... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 30.03.2020

ОРГАНІЗАЦІЯ ПРИЙОМУ ДІТЕЙ ДО ПЕРШИХ КЛАСІВ

2020-2021 н.р.

КЗ «Опорний заклад загальної середньої освіти «Сузірʼя» Оріхівської міської ради

 

ОГОЛОШЕННЯ 

Згідно наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту від 16.04.2018 № 367 «Про затвердження порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти»

 

прийом документів до 1-х класів буде здійснюватись

з 06 квітня по 31 травня 2020 щосереди з 14 до 16 години.

 

Всі батьки можуть подати документи до школи

08.04., 15.04, 22.04, 29.04,06.05, 13.05, 20.05, 27.05.

 

З 1.06.20 по 15.06.20 документи прийматись не будуть!

Прийом заяв відновиться з 16.06.2020 по 31.08.2020 року!

 

... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 18.03.2020

НАВЧАЄМОСЯ ДИСТАНЦІЙНО!

 

Шановні батьки!

У зв’язку з карантинними заходами

у закладі запроваджується

дистанційне навчання з використанням додатку

GOOGLE CLASSROOM.

Класні керівники створили електронні класи, а вчителі-предметники  вже розміщують там інструкції, завдання із вказаними термінами виконання і відкриті до спілкування із здобувачами освіти.

Просимо контролювати виконання завдань учнями.

                                                                              Адміністрація

|: | © suzirya | Дата: 18.03.2020

Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів

Спортивний виклик прийнято!

Не знаєте чим зайнятися вдома на карантині? Зараз саме час впровадити кілька спортивних Healthy-звичок в своїй родині! Тому ми запрошуємо Вас приєднатися до нашого челенджу! https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/te1/1/16/1f91a.pnghttps://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/te1/1/16/1f91a.pnghttps://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/te1/1/16/1f91a.png

Для цього:

https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t24/1/16/1f938_200d_2640.pngБудьте активні! Спробуйте родиною починати ранок із розминки або завершувати день йогою. Позмагайтеся у планці чи присіданнях! Розтяжка чи можливо стрибки із скакалкою? Безліч активностей, аби підтримувати здоров'я не виходячи з дому!

https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t9a/1/16/1f3cb_200d_2642.pngЗробіть фото чи відео у себе на сторінці та запостіть позначивши нас

Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів

(впевніться, що відео чи фото відкрите для організаторів)

... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 18.03.2020

Ми чуємо тебе, Тарасе, крізь століття!

Коли зима повертає на весну, приходять до нас березневі Шевченківські дні. І знову стукають у наші серця Тарасові слова:

Я так її, я так люблю Мою Україну убогу, 
Що проклену святого бога, За неї душу погублю!

У понеділок, 9 березня, Україна відзначала 206-й день народження Тараса Шевченка - поета, художника, мислителя. З цієї нагоди у нашому закладі відбулися урочисті заходи.
Учителі української мови та літератури Глинянко І.В. та Бондарєва Н.В.  оформили інформаційні дошки: «Вічний як народ», «Ім’я, увіковічене в пам’яті», «Пам’ятники Т.Г.Шевченку у світі».

 

Сьомченко О.П. та Ярмак А.С. познайомили п’ятикласників із цікавими фактами з  біографії маленького Тараса. Дівчатка й хлопчики декламували вірші «Зацвіла в долині червона калина»,  «Думка» («Тече вода в синє море»).  Ніжно й проникливо, щиро й захоплююче лунали невмирущі рядки Шевченкової поезії. Магія Шевченкового слова полонила присутніх, бо часові не підвладне те, що зберігає народна пам'ять. 
Цікаво, змістовно, креативно пройшов бінарний урок «Пізнаємо арифметичну прогресію й життя людей із «Кобзаря» Т. Г.Шевченка» (Учитель української мови та літератури Глинянко І.В. та вчитель математики Дибко С.А.) у 9-А класі. ФОТОЗВІТ >>>>>

Учні Козир Микола та Петрова Кристина, а також Софія Молоткова та Дар'я Огієнко разом з учителем Яремчук Н.І. провели інтерв’ю «Ким є для мене Тарас Григорович Шевченко?» Переглянути відео >>>>>

Завершальним акордом дня став челендж «Заповіт» мовами світу», який підготувала вчитель Карпій А.М. У виконанні старшокласників вірш прозвучав українською, російською, польською, англійською, французькою та німецькою мовами. Переглянути відео >>>>>

Усе своє життя поет найбільше хотів побачити український народ вільним, а саму Україну - незалежною. Тарас Шевченко закликає всіх українців жити у злагоді, разом відновити справедливість, разом обороняти свою рідну землю від зла. Із закличними словами Т. Шевченко звертається до всіх українців.
Читаймо й перечитуймо «Кобзар». Черпаймо з поезії Тараса оту цілющу силу, що допоможе нам утвердити нашу Україну такою, якою бачив у своїх мріях Поет!

                           Бондарєва Н.В.- керівник профільної кафедри філологічних дисциплін

  ... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 13.03.2020

Наказ по КЗОЗЗСО "Сузір'я" від 12.03.2020 р. № 45-о

про запровадження карантину в опорному закладі та філіях

|: | © suzirya | Дата: 12.03.2020

Про попередження розповсюдження коронавірусної інфекції COVID-19 та введення обмежувальних заходів на території Оріхівської ОТГ

 Розпорядження міського голови № 33 "Про попередження розповсюдження коронавірусної інфекції COVID-19 та введення обмежувальних заходів на території Оріхівської ОТГ"  видано 11.03.2020 р. та розміщено на сайті Оріхівської міської ради. ЧИТАТИ >>>>>

  У зв’язку з оголошенням у школах про введення карантину діти залишаються  вдома. Добре, якщо є бабусі, сусідки, знайомі, які можуть придивитись за дитиною. А якщо нема? Чим зайняти дітей, коли вони вдома самі? ЧИТАТИ рекомендації освітнього порталу ПЕДАГОГІЧНА ПРЕСА >>>>>

12.03.2020 відбулось засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. ЧИТАТИ >>>>>

ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО КОРОНАВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ 2019-NCOV на сайті Міністерства охорони здоров’я ЧИТАТИ >>>>>

Як себе захистити від вірусних інфекцій? Рекомендації Міністерства охорони здоров'я ЧИТАТИ >>>>>

❗ За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, захворювання може передаватися від людини до людини через дрібні краплі, які виділяються з носа або рота хворого COVID-19 при кашлі або чханні.

❗ Медичні експерти ВООЗ радять триматися від хворої людини на відстані більше 1 метра. Водночас наукова журналістка Ханна Девлін, посилаючись на рекомендації для працівників шпиталів, радить відійти від людини, що чхає або кашляє більше 10 хвилин, на відстань як мінімум двох метрів — на більш близькій дистанції існує ймовірність зараження вірусом повітряним шляхом.

❗ Заходи індивідуального захисту, яких рекомендує дотримуватися ВООЗ

• Регулярно обробляйте руки спиртовмісним засобом або мийте їх з милом. Якщо на поверхні рук ... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 12.03.2020

Я не для продажу

#янедляпродажу 

#imnotforsale

На Всеукраїнський конкурс соціального відео "Я не для продажу" наша команда (Кристина Петрова, Ілля Крячко, Андрій Тарасевич, Дар'я Огієнко) представила власну роботу, яку можна переглянути на ютуб-каналі "Сузір'я"

Керівник проєкту

педагог-організатор

Вікторія Марич

|: | © suzirya | Дата: 11.03.2020

Hand Made "Листівка до 8 Березня"

Напередодні найчарівнішого свята весни - 8 Березня всі задумувалися над тим, що подарувати мамі, бабусі, сестрі... Звичайно ж, можна наекономити грошей з тих, що дає мама на обіди і придбати їй подарунок. Але купувати для мами за мамини гроші не зовсім вірно. Порадившись, ми вирішили, що вироби ручної роботи (Hand Made), зроблені з відкритою душею, гарним настроєм і щирою любов'ю, порадують наших мам не менше, ніж куповані дрібнички.

Тому 04 березня 2020 р. у наш 7-Б клас ми з класним керівником Вікторією Іванівною Денисенко запросили майстриню своєї справи, маму нашої однокласниці Поліни Зєнцової, Аліну Вікторівну. Під її керівництвом на майстер-класі ми виготовили вітальні листівки, розіграли сценку "Один день із життя звичайної жінки", дізналися цікаві факти про свято 8 Березня. (А ви знали, що за старим стилем це свято припадає на 23 лютого?). Ще ми співали пісню "Мамо, йде весна!" і трохи танцювали. Час пролетів швидко, весело і корисно.

По завершенню ми подякували мамі Аліні за отримані навички, а безпосередньо у день свята, 8 березня, кожен учасник майстер-класу із задоволенням подарував свою хендмейд вітальну листівку любій матусі.

Як це було дивіться у нашому відео.

Учениці 7-Б класу Софія Мул та Поліна Зєнцова 

#родинне свято

|: | © suzirya | Дата: 09.03.2020

Це все - для Вас!

Таку назву мав святковий концерт-вітання з 8 Березня для чарівної половини нашого "Сузір'я".

ФОТОЗВІТ

ВІДЕО 1            ВІДЕО 2        ВІДЕО 3            ВІДЕО 4         ВІДЕО 5

Педагог-організатор

Вікторія Марич

|: | © suzirya | Дата: 06.03.2020

 

Вітаємо з 8 Березня!

Зі святом весни, чарівності, краси і жіночності!

Привітання від учнів

КЗ ОЗЗСО "Сузір'я"

|: | © suzirya | Дата: 05.03.2020

Уроки Європи в опорному закладі

За ініціативи Запорізької обласної державної адміністрації, Департаменту освіти та науки, Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності 4 березня у нашому освітньому закладі пройшли Уроки Європи. Авторка ініціативи «Уроки Європи для шкіл України» Світлана Бацюкова використала інтерактивні методи роботи  для ознайомлення учнів 7-х класів з історією створення Євросоюзу, країнами які входять до її складу, символами, традиціями та культурою ЄС. Діти взяли участь в інтерактивній вікторині, інтелектуальних змаганнях, працювали в групах, з картою та навчальними матеріалами. Кульмінацією заходу став батл серед команд-учасників, який переконав присутніх у важливості й необхідності отриманих знань. Переможці фінального змагання отримали призи від пані Світлани.   Сподіваємося  на подальшу плідну та продуктивну співпрацю.

ФОТОЗВІТ

ЗДНВР Карпій А. М.

|: | © suzirya | Дата: 04.03.2020

Книгоманія - 2020

28 лютого 2020, як і 15 років поспіль, користувачі нашого БІЦу беруть участь у Всеукраїнському Конкурсі дитячого читання "Книгоманія". Найерудованіші, найкращі зірочки "Сузір'я" підготували свої читацькі щоденники, а потім розповіли про прочитану книгу, яка найбільш вразила їх.

Хочете дізнатися, хто став переможцем? Читати далі >>>>>

|: | © suzirya | Дата: 02.03.2020

Квест «Чарівна країна професій»

В рамках місячника профорієнтації 28 лютого 2020 року для учнів 6-А класу була проведена година класного спілкування у формі квест-гри «Чарівна країна професій». Захід розпочався з того, що учням розповіли про різномаїття професій на ринку праці, а також про їхні переваги та недоліки. Учнів поділили на 2 команди «Гіперкантрі» та «Джгутики», кожна з якої отримала карту з відповідними станціями. Завдання були найрізноманітніші, починаючи від музичної станції, закінчуючи розв'язуванням складних ситуацій, пов'язаних з професіями. Діти поділилися своїми мріями щодо майбутньої професії: хтось хоче бути актрисою, лікарем, бізнесменом, а хтось навіть в такому ранньому віці рішуче хоче бути суддею, прокурором. Розв'язавши купу задач і будучи активними до кінця квесту, команди знайшли справжній скарб - коробку солодощів.

ФОТОЗВІТ

Класний керівник 6-А класу Сєліванова О.В.

|: | © suzirya | Дата: 02.03.2020

Як правильно вітатися?

Не важко уявити, що почуває людина, коли зранку, зустрівши знайомого, не почує звичного «Добрий ранок» у відповідь на власне привітання. Мовчання закономірно посіє сумнів: щось трапилось? Звідки ота неприязнь? І на душі стане незатишно, повіє прохолодою навіть сонячної днини. І мимохіть кинуте опісля випадковим знайомим «Драстє» або «Добридень» не зігріє вже вашого серця.

Взагалі, зведення правил, що регламентує знайомство і вітання, є досить великим, але в цілому ці загальноприйняті правила однакові й обов’язкові для всіх.

Але скільки різних стилів вітання існує? Скільки способів вітатися ви знаєте? Як вітаються у різних країнах світу? Хто вітається першим та хто першим подає руку?.. Відповіді на ці та інші питання, пов'язані з вітаннями, наш 7-Б клас обговорював 26 лютого на годині спілкування. А ще ми згадали 40 різних слів вітання українською мовою! А скільки вітань українською знаєте ви? :)

У будь-якому випадку нехай вітання, промовлене до вас, подарує вам гарний настрій!

Учні 7-Б класу Анісья Онищенко, Назар Назаренко

|: | © suzirya | Дата: 01.03.2020

Меню Клопотенка в дії

За погодженням з батьківською радою, в ІІ семестрі опорний заклад «Сузірʼя», розпочав харчування вихованців групи продовженого дня за збіркою рецептів Євгена Клопотенка.

 

 

 

ЗДНВР Т.С. Пересипкіна

|: | © suzirya | Дата: 28.02.2020

Всеукраїнський конкурс «Учитель року - 2020»

25 листопада 2019 року завершено перший (зональний) тур всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2020», учасниками якого стали 242 педагогічних працівника Запорізької області. Це 34 вчителя зарубіжної літератури, 46 вчителів історії, 34 вчителя хімії та 128 вчителів початкової освіти. Серед учасників Гуляйпільського, Пологівського, Оріхівського, Більмацького районів перемогла вчитель початкових класів Юлія Павлівна Федорчук.

21 лютого 2020  року завершився конкурс професійної майстерності вчителів Запорізької області. Учасникам очного фінального етапу довелося пройти різні конкурсні випробування: «Майстер-клас», «Методичний практикум», «Методичний експромт», «Контрольна робота», «Проєкт» тощо. В номінації «Початкова освіта» змагались 5 представниць з навчальних закладів області. За результатами випробувань Юлія Павлівна виборола 4 місце.

27 лютого 2020 року міський голова Герасименко С.М. на черговому засіданні сорокової сесії Оріхівської міської ради сьомого скликання  привітав Федорчук Юлію Павлівну, лауреата ІІ (обласного) туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року - 2020» в номінації «Початкова освіта». Перейти >>>>>

 

З досягненнями та напрацюваннями вчителя, можна ознайомитися в особистому блозі Федорчук Юлії Павлівни, за посиланням: https://fedorchuk-yulii.blogspot.com.

ЗДНМР Рябцун І.М.

|: | © suzirya | Дата: 28.02.2020

Нова зоря великого «Сузір’я»

 

Не секрет, що гордість «Сузір’я» - його учні. Тому творча педагогічна спільнота активно співпрацює із Запорізьким національним університетом, де 23 лютого 2020 року відбувся ІІІ тур (захист науково-дослідницьких робіт) ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України 2019-2020 н.р. Адже юні науковці – агенти позитивних змін в суспільстві.

 

Учениця 11-А класу Тоцька Анастасія здобула призове ІІІ місце в секції «Електроніка та приладобудування».

Вітаємо з перемогою Анастасію та її вчителя-наставника Середу Сергія Васильовича.

ЗДНМР Рябцун І.М.

|: | © suzirya | Дата: 28.02.2020

Всеукраїнська гра з англійської мови "Puzzle - 2020"

  

Учителі англійської мови О.В. Сєліванова та О.О.Капарчук

|: | © suzirya | Дата: 27.02.2020