Меню сайту
Форма входу
Наступна подія
Канікули

 

Календар новин
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Головна » 2019 » Березень » 02

Всеукраїнська виставка-конкурс

декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва

«Знай і люби свій край - 2019»

І етап

Організація виставки та відеозйомка: Вікторія Марич, педагог-організатор

|: | © suzirya | Дата: 02.03.2019

День рідної мови

    21 лютого в 5-А класі був проведений брейн-ринг «Наша мова солов’їна». Ми поділилися на три команди, і почалися змагання. 
   Ведуча Лісаченко Ліза проводила конкурси, під час яких ми розгадували мовні загадки, змінювали слова, визначали типи речень, пояснювали лексичні значення слів, розвивали своє мовлення. Члени журі (Молоткова Софія, учениця нашого класу та Ірина Володимирівна Глинянко, учитель української мови та літератури) оцінювали конкурси.

  
  

    Перемогла третя команда, яка мислила творчо, була згуртована. 
    По завершенню брейн-рингу всі учні класу заспівали Гімн української мови. 
    Усі отримали задоволення від заходу!

ФОТОЗВІТ

 Огієнко Дарья, учениця 5-А класу 

|: | © suzirya | Дата: 02.03.2019

Мова – найдорожчий скарб  у житті  людини

Рідна мово моя українська,
В світі гордо, натхненно звучи!
Волелюбна моя, материнська,
Мово рідна моя, не мовчи!

  «Мова – духовне багатство народу», – цей крилатий вислів  Василя Сухомлинського по-особливому зазвучав  21 лютого , в Міжнародний день рідної мови .  Наша національна святиня крізь терни століть пробила нелегкий шлях до визнання й волі, і сьогодні вкрай важливо не занапастити її власною байдужістю.
  День   рідної мови у нашому закладі перетворився на справжнє свято патріотів: було проведено  захід «Мово рідна, слово рідне…», який підготувала вчитель української мови та літератури Карпій Аліна Миколаївна .  
  У святково прикрашеному читальному залі БІЦу зібралися учні-переможці міського етапу Всеукраїнського мовно - літературного конкурсу ім. Т.Г.  Шевченка (17 учасників) та Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. Петра Яцика (18 учасників), які отримали грамоти міського відділу освіти.

  Лунали   вірші про мову, звучали промовисті слова, барвилися дівочі віночки.
  Уміло й майстерно вели свято  десятикласники   Тітов Іван і Глущенко Єлизавета,  які зуміли створити в залі святкову та невимушену атмосферу, зачарувавши всіх присутніх мелодійною українською мовою.
  Особливо зворушливими були слова одинадцятикласниці Ситник Марини, яка  розповіла легенду про українську мову, про утиски , приниження,  які довелося  їй пережити, щоб сьогодні стати однією з найрозвиненіших мов світу.  Родзинкою свята був перегляд відеоролика. Президент гімназійного парламенту Козир Микола напередодні свята провів  опитування серед учнів  на тему: «Яка мова є  для тебе рідною? » Кожен з гордістю відповідав : «Українська!»   
  Не можна було слухати без захоплення  й душевного трепету прекрасну пісню « Між іншим»  на слова Ліни Костенко  у виконанні  випускниці Носенко Анни, яка  змусила кожного  замислитись над тим, ким робить нас рідне слово. На який суспільний щабель стаємо, коли байдужіємо до нього? Чи можемо в такому разі претендувати на повагу інших до себе?
  Завершальним акордом свята  був   Гімн української  мови, який виконала учениця 11-А класу Козир Юлія, а підтримали її усі присутні.   
  Під час святкування ми доторкнулись душею до найдорожчого скарбу — рідного слова, цілющого джерела людської мудрості, добра та любові. Будемо гідними пізнавати мовні традиції, докладемо всіх зусиль, щоб вічно сяяла своєю неповторною красою наша багата, милозвучна, чудова українська мова!
  Саме ми  заради прийдешніх поколінь повинні зберігати  й шанувати мову, як це робили наші славні предки. Любімо свою рідну мову, бо з нею наше майбутнє і майбутнє України!

Бондарєва Н.В.,

керівник профільної кафедри філологічних дисциплін КЗ ОЗЗСО «Сузір’я»

 

|: | © suzirya | Дата: 02.03.2019

Екскурсія восьмикласників на виробництво

  Безліч слів, уроків, тестів можна провести з восьмикласниками для виявлення їхнього професійного спрямування, але краще раз побачити, ніж десять раз почути. Підприємство «Агротех» вже не вперше зустрічає сузір’ївців  на своїй території. Учні 8-В класу радо відгукнулися на пропозицію відвідати міні-пекарню, яка славиться виробництвом печеної продукції. Хліб, сухарики, булки - все це товари «Агротеху», які продають не лише в Оріхові, а й за його межами.
  Учнів радо зустріла головний технолог підприємства і провела на виробництво. Діти побачили і процес замісу, формування хліба, спостерігали за роботою команди небайдужих до своєї справи пекарів. Кульмінаційним моментом екскурсії стала можливість взяти участь у процесі формування хліба.

  Знайомство ще  з однією  професією відбулося. 
  Ще ніколи хліб не був таким смачним, адже виготовлений він був із нашою допомогою. На згадку про пізнавальну екскурсію залишилися світлини й приємні враження.

 

 Учениця 8-В класу Дарина Сулиз

|: | © suzirya | Дата: 02.03.2019