Меню сайту
Форма входу
Наступна подія
Канікули

 

Календар новин
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Головна » 2018 » Травень » 21

А над світом українська вишивка цвіте!

     Народна вишивка – це мистецтво, яке постійно розвивається. Це величезне багатство, створене протягом віків тисячами безіменних талановитих народних майстринь. Наше завдання – не розгубити його, передати це живе іскристе диво наступним поколінням. 

     Кожного року, у третій четвер травня українці святкують День вишиванки. 17 травня гімназія урочисто відзначила цей день.

     Як ми знаємо, вишиванням споконвіку займалися жінки. Це чудово робила прекрасна Олена, винуватиця Троянської війни. Дар вишивання греки пов’язали з ім’ям мудрої богині Афіни. У середні віки вишивка стала улюбленим заняттям королев і принцес, придворних дам і черниць. У добу Відродження малюнки для неї робили Ботічеллі, Рафаель. Жаданою і дорогою гостею була вишивка  в селянській хаті. Ось і на годину мистецького уікенду з десятикласниками до БІЦу завітали талановиті рукодільниці: Фірсова Інна, Манелюк Ірина Миколаївна, Ляшенко Любов Миколаївна та Кучер Олеся Юріївна.

   Фірсова Інна – випускниця гімназії 2013 року, нині провідний бухгалтер відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини. Саме вона розповіла про недоспані ночі, коли вишивала свою сукню, у яку була вдягнена, бісером, привітала нас піснею «Вишиваночка».

   Своїми надбаннями із задоволенням поділилася Ірина Миколаївна Манелюк – випускниця Оріхівської СШ №1, нині інспектор відділу кадрів ТОВ ПМК 133. Вона розповіла, що талант вишивання передався їй від бабусь. У дитинстві її оточували різнокольорові квіти не тільки на галявинах та клумбах, а й на подушках, сорочках, що не могло не радувати око маленької дівчинки. Зараз, будучи мамою, вона також привчає своїх доньок до прекрасного – до вишивання. Як дорогоцінний експонат, Ірина Миколаївна принесла та продемонструвала свою першу вишиту сорочку, в якій ходила до дитячого садка. В подарунок БІЦу  залишила вишитого власноруч жайворонка.

     Найбільше всіх здивувала Любов Миколаївна – випускниця Оріхівської СШ №1 1974 року, нині вчитель біології нашої гімназії, адже спілкуючись з нею, ми говорили не про будову клітини живого організму, а про будову клітинок, які утворюють канву для вишивання. Вона розповіла, як одного разу, приїхавши до подруги, з якою підтримує зв’язок ще з інституту, побачила картину з квітами і їй захотілося таку ж самісіньку. У неї не вистачило сміливості, щоб попросить забрати цю картину собі додому, але вона знайшла вихід із ситуації – попросила  шаблон, за  яким  вишивала подруга. Ось так випадково і виявився хист до вишивання у жінки, яка раніше боялась брати до рук нитку з голкою. Першу картину Любов Миколаївна творила 2 роки і цю красу потрібно побачити! Також вона розповіла про вишивки, які залишила у спадок її мама, та пообіцяла, що буде вишивати із задоволенням для своїх онуків, щоб ті через багато років пригадали її.

   У травневий День української вишиванки ми мали змогу доторкнутися поглядом до святої української Біблії - вишиваного «Козаря» Т.Г. Шевченка.

   Олеся Юріївна – методист КЗ «Оріхівський РБК», розповіла про роботу над цим унікальним шедевром: «Кропітливою працею, безсонними ночами 21 майстриня нашого району протягом трьох місяців, з жовтня по грудень 2013 року, в рамках районної культурно-мистец ... Читати далі »

|: | © suzirya | Дата: 21.05.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

Інформація

про проведені заходи до Дня Вишиванки

у КЗ «Оріхівська гімназія №1 «Сузіря»

  1. Фотовиставка «Моя родина у вишиванці» (Яремчук Н.І., 10-А) ФОТО
  2. Демонстрація фільму «Подорож гімназистів країнами Європи» (Синчило І.А., Сапко О. О.) ФОТО
  3. Ланцюг «Вишиванка єднає гімназистів» (Гур’єва О.М.) ФОТО
  4. Флешмоб «Українська пісня єднає нас» (Лобинцева В.Р., 9-ті класи+ всі-всі-всі) ФОТО
  5. Малюнок «Вишиванка на асфальті» (1-4 класи, класоводи, Зенцова А.В.) ФОТО
  6. Виховна година «А над світом, а над світом українська вишивка цвіте…».  Запрошені майстрині вишивки - Фірсова І., Манелюк І., Ляшенко Л.М.; презентація рекорду України (вишитий «Кобзарь» Т. Шевченка) методистом КЗ «Центральний Будинок Культури» Кучер О.Ю. (Яремчук Н.І. 10-А, 10-Б) (Детальніше ТУТ)
|: | © suzirya | Дата: 21.05.2018

 

Інформація

про проведені заходи

до Дня Європи 

у КЗ «Оріхівська гімназія №1 «Сузіря»

 

 

  1. У часть у піднятті прапора України та Європейського Союзу – 7-Б клас, керівник Лобинцева В.Р. (Детальніше ТУТ)
  2. Участь команди з 10-ти гімназистів у заходах, проведених у КЗ «Оріхівська НВК №2 ім. академіка В. А. Лазаряна під керівництвом Синчило І.А.
  3. Виховні години у класах:

- 5-Б клас Віртуальна екскурсія «Подорож Європою» (кл.кер. Денисенко В.І.);

- 7-Б клас «Ми пізнаємо Європу» (кл.кер. Мороз Н.М.);

- 7-В клас «Подорож країнами Європейського Союзу» (віртуальні мандрівки) (кл.кер. Карпій А.М.);

- 7-А клас «Мандруючи лабіринтами Європи» (заочна віртуальна екскурсія) (кл. кер Глинянко І.В.);

- 9-В клас «Україна – європейська держава» (кл.кер. Дегтярь А.Ю.)

ФОТОЗВІТ

|: | © suzirya | Дата: 21.05.2018

«Патріоти»  у  ІІІ етапі
Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл" ("Джура")

  Гімназисти – активні учасники будь-яких спортивних змагань міста, а національно – патріотичне виховання пронизує наскрізною лінією увесь виховний процес гімназії. Команда «Патріоти»   18 травня   на базі  КЗ «Оріхівський Будинок дитячої творчості»   взяла участь у  ІІІ етапі  «Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл" ("Джура")».
  Фізична досконалість, заняття фізкультурою та спортом, дотримання здорового способу життя – це повсякденні правила учасників заходу. Вранішні вправи з елементами бойових мистецтв, силові змагання «Лава на лаву», «Смуга перешкод» показали, що в Оріхові серед гімназистів зростає фізично здорове молоде покоління.
  Команда «Патріоти»  КЗ «Оріхівська гімназія №1 «Сузір’я» у ІІІ етапі вибороли І місце , а в загальнокомандному  -  ІІ місце.  
  Вітаємо усіх учасників та керівників! Бажаємо нових перемог та звершень!

Я.І. Юйкова, вчитель математики,
В.І. Савєтченко, викладач предмета «Захист Вітчизни»

ФОТОЗВІТ

|: | © suzirya | Дата: 21.05.2018

Вишиванка – національний символ України

  Насиченим і цікавим видався день 17 травня у гімназії «Сузір’я», коли вся Україна відзначала День вишиванки.
  Свято національного вбрання для гімназистів-першокласників відбулося вперше. Учні  прийшли у вишитому вбранні, готуючись до ланцюга національної єдності. На хлопчиках – вишиті сорочки, а от дівчатка порадували око різноманіттям : сорочки, платтячка, спіднички, костюми. Завершили образ віночки  з квіточок та стрічок. Дітям було цікаво взяти участь у такому грандіозному дійстві. Стоячи поруч з товаришами, вони відчули себе частиною міцної гімназійної родини, причетними до того, як твориться історія, започатковуються нові традиції. Гордість за Батьківщину та рідний навчальний заклад переповнювала їх маленькі сердечка.
  Не менш цікавою та захоплюючою для учнів була участь у створенні малюнків  на асфальті «Український орнамент». Вони разом з батьками та класоводами придумували сюжети, планували розміщення малюнків. Кожен вніс свою часточку в загальну справу. Колективна справа зближує, а спільна мета гуртує навколо себе. Це особливо цінно для дітей, які роблять перші кроки у становленні себе як особистості та шукають своє місце в колективі.
  Відвідали юні гімназисти  і фотовиставку «Вишиванка єднає Україну», організовану вчителем української мови та літератури  Яремчук Ніною Іванівною.   Кожен із цікавістю знаходив і розглядав свої фото та  фото своїх однокласників.
  Дякуємо за відчуття єдності з усією Україною, яке подарував нам  цей яскравий травневий  день!

Фоторепортаж, відео1, відео2

Класовод 1-В класу Пакета О.О.

|: | © suzirya | Дата: 21.05.2018