Меню сайту
Форма входу
Наступна подія
Канікули

 

Календар новин
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Головна » 2013 » Травень » 03
Великдень
(учнівський твір)
   Великдень – це найбільше релігійне свято, яке відзначають навесні. У цей день, згідно з християнською легендою, воскрес Ісус Христос після того, як його було розіп’ято на хресті. Це чудо символізує звільнення від гріхів для віруючих людей.
   Христос воскрес!
   У день святий
   бажаю щастя вам простого!
   Бажаю в душах відродити
   уміння вірити й любити.
   А Бог вам щедрою рукою
   за вашу віру, за терпіння
   своє надасть благословіння!

 
   У народному уявленні це свято оновлення землі та природи. Підготовка до свята займає цілий тиждень, кожен день якого має особливе значення, та який відзначають проведенням певних обрядів. Передує Великодню Великий семитижневий піст.
   Відзначають Великдень по різному в різних країнах світу й навіть різних регіонах України. Перед Великоднем у всіх родинах печуть смачні паски та роблять крашанки або просто фарбують яйця в яскраві кольори. Мені подобається запах та смак пасок, та особливо їхні верхівки, присипані різнокольоровим цукром.
  О третій годині ранку у неділю всі йдуть до церкви, а після повернення сідають за святковий стіл. У церкві священик бризкає на людей та їжу святою водою. Є традиція запалювати свічку та вставляти її у паску під час освячення. Якщо донести свічку, що горить, до самого дому, то буде щастя та багатство протягом цілого року. У цей день зазвичай збирається вся родина для спілкування та веселощів. Навкруги панує радісна святкова атмосфера.
   Існує народне повір’я про те, що після Великодня остаточно теплішає, тому чим раніше свято, тим швидше настає весна. Я помітила, що у цей день обов’язково йде дощ, хоча б невеликий, а вже в понеділок настає тепла, сонячна погода.   
   Услід за світлим Воскресінням йде Великодній понеділок, в який триває святкування Воскресіння Ісуса Христа, відбуваються ритуали благословення їжі і житла на весь наступний рік, освяченою водою окроплюють будинки, двори, присадибні ділянки, тварин, їжу. Вважалося, що вода у цей день набуває магічних властивостей, якщо покласти в неї свячене яйце. Такою водою вмивалися, щоб стати гарними і здоровими.
   У другий день Великодня заведено з гостинцями ходити в гості. Діти відвідують своїх хресних батьків, молодь обмінюється писанками і здобної випічкою. На знак подяки за гарні писанки хлопці можуть віддячити дівчат, обливши їх водою на красу й здоров'я.
   Інша назва цього дня - Мокрий понеділок. У давнину в цей день, окрім святкових гулянь та ігор, у християн було заведено поливати один одного водою. Молодь намагалася познайомитися і знайти собі пару, і хлопець мусив був будь-якими силами викупати в воді вподобану дівчину.

   Чому Великдень у різні дні - це питання цікавить багатьох людей різних віросповідань. І останнім часом все частіше виникає ідея закликати всіх християн відзначати Світле Христове Воскресіння в один день.
   Чому Великдень у різні дні відзначається в різні роки
Існує єдине правило, за яким Великдень відзначається в першу неділю після першої повні, що йде за днем ​​весняного рівнодення. При цьому якщо перша повня припадає на неділю, то Великдень святкується в наступну. Крім того, християнська Пасха не святкується в один день з іудейської.
Місячний календар становить 354 дні, на відміну від сонячного, який, як відомо, становить 365 днів. Тож місячний календар менше за сонячний. У місячному місяці 29,5 діб, тобто повня відбувається кожні 29 днів. Таким чином, перша повня після 21 березня настає в різні дні, що призводить до зміщення і дня Великодня. Оскільки день весняного рівнодення найчастіше припадає на 21 березня, то святкування Великодня може бути не раніше 4 квітня і не пізніше 8 травня.
   Чому Великдень у різні дні відзначається в різних релігіях
Православна і католицька церкви виконують літочислення за різними календарями. Православні християни - за юліанським, а католики - за григоріанським. Звідси святкування православного та католицького Великодня також припадає на різні дні.
Наприклад, у 2013 році католицький Великдень припадає на 31 березня, а православні святкують Христове Воскресіння 5 травня.
У 325 році, коли на Першому Вселенському Соборі було прийнято правило обчислення дня Великодня, у Римі весняне рівнодення сталося 18 березня, в Олександрії - 21 березня.
Рим і Олександрія в той час розраховув ... Читати далі »
|: | © suzirya | Дата: 03.05.2013