Меню сайту
Форма входу
Наступна подія
Канікули

 

Календар новин
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Головна » 2013 » Лютий » 21
21 лютого-Міжнародний день рідної мови

Дехто вважає мову лише засобом порозуміння між людьми. Насправді ж цим не вичерпується її значення. У мові закодовує нація всю свою історію, багатовіковий досвід, здобутки культури, духовну самобутність.Мова для кожного народу стає ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, рослин, людина не може існувати. Як великим нещастям обертається нищення природи, так і боляче  б'є по народові зречення рідної мови чи навіть неповага до неї, що є рівноцінним неповазі до батька й матері.
На сьогоднішній день відомо 6000 різновидів мов, половина з них перебуває під загрозою зникнення.
    З періодичністю в 2 тижні, світ позбавляється однієї мови.
    У зоні особливого ризику знаходяться мови народів Північної та Південної Америки, Південно-Східної Азії, Океанії і Африки.
ЮНЕСКО вважає, що, принаймні, 15 мов в Україні можуть зникнути. Як приклад, наводяться караїмська, кримськотатарська, урумська, русинська мови.
   Небезпечно не те, що населення перестає розмовляти рідною мовою, лякає втрата культурної спадщини - пісень, легенд, приказок ...
    Причиною «смерті» стають війни, депортації, змішування мов і, більшою мірою, глобалізація. Реалії сучасного суспільства диктують верховенство світових мов (наприклад, англійська мова).
В  Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.
 У Оріхівській гімназії № 1 "Сузір'я" з 18 по 22 лютого було проведено заходи,присвячені Міжнародному дню рідної мови:літературні композиції,інформаційні хвилинки,вікторини,виставка малюнків,конкурси на краще читання віршів про мову.У поетичній світлиці усі бажаючі мали змогу переглянути презентацію про історію виникнення свята.
  Гімназисти, оріхів'яни, однодумці!
                        Любіть Україну у сні й наяву,
                        вишневу свою Україну,
                        красу її, вічно, живу і нову,
                        і мову її солов'їну.

|: | © suzirya | Дата: 21.02.2013