Меню сайту
Форма входу
Наступна подія
Канікули

 

Календар новин
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Головна » 2013 » Січень » 26 » Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика
14:50
Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика
   Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцикаконкурс, який має на меті утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури й традицій українського народу. Організатори – Міністерство освіти і науки України, Ліга українських меценатів за підтримки Міністерства культури і туризму України. Перший Міжнародний конкурс знавців української мови було проведено у 2000 році. За рішенням Ліги українських меценатів конкурсу було присвоєно ім’я Петра Яцика, а його дочка Надія стала почесним головою конкурсу.

      Петро Яцик (1921-2001) – відомий канадський бізнесмен і меценат українського походження. З кінця 50-х років минулого століття почав направляти значні кошти на реалізацію різноманітних наукових та культурних проектів української діаспори. Він став першим меценатом багатотомної «Енциклопедії українознавства», що видавалася у повоєнні роки. Найбільш відомим проектом, профінансованим Яциком, стало видання англійською мовою «Історії України-Русі» М. Грушевського. На переклад і друк цієї монументальної праці меценат пожертвував 15 млн. доларів. Петро Яцик вперше виступив з пропозицією проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді. Цю ідею підтримала Ліга українських меценатів, що об’єднує представників бізнесу з багатьох країн світу. Вони надали спонсорську підтримку у проведенні конкурсу та кошти для нагородження його переможців. Вагомий внесок на фінансування конкурсу зробив і сам Петро Яцик.
      09 листопада, в День української писемності та мови, офіційно стартував XIII Міжнародний конкурс імені Петра Яцика, урочисте відкриття якого цьогоріч відбулося на Рівненщині. Урочистості з цієї нагоди пройшли  і в Оріхівській гімназії № 1 « Сузір'я». Переможцями районного туру конкурсу стали троє гімназистів, що 26 січня  взяли участь у боротьбі  за звання « Знавець української мови» у місті Запоріжжі.  Серед них учень 3-В класу Чиж Артем, гімназистка 8-Б класу Брайлян Єлизавета та десятикласниця Андрющенко Карина, яким допомагали талановиті вчителі: Бойко Лілія Валеріївна , Бондарєва Наталія Вікторівна, Глинянко Ірина Володимирівна. У лютому буде відомо,як обласне журі оцінило знання наших гімназистів.



Більше фото тут
|: | © : suzirya