Меню сайту
Форма входу
Наступна подія
Канікули

 

Календар новин
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Головна » 2013 » Січень » 22
За Україну, за її волю!

    Проголошення соборності - об'єднання (Злука) Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки - відбулося 22 січня 1919 року в Києві на Софійській площі. Соборна держава проіснувала всього кілька днів - у кінці січня того ж року Київ зайняли частини Червоної армії. З 1999 року День Соборності відзначається на державному рівні.
   Ніби звертаючись до нас, один з творців Акту Злуки, державний секретар ЗУНР   Лонгин Цегельський говорив про день 22 січня: "Це така дата, що її виучувати будуть напам'ять українські діти грядущих поколінь побіч таких дат, як дата   Хрещення Русі, як битва над Калкою, як битва під Полтавою або зруйнування Січі". Його слова стали справді пророчими.
       22 січня 1973 року в Чорткові на Тернопіллі гурт молоді під орудою Володимира Мармуса вивісив жовто-блакитні прапори (за що хлопців ув'язнили в радянському концтаборі).
       22 січня 1978 р. на знак протесту проти російської окупації біля могили Тараса Шевченка в Каневі спалив себе Олекса Гірникіз Калуша.
        22 січня 1990 року сотні тисяч українців узялися за руки, утворивши "живий-ланцюг" від Києва до Львова, на згадку про проголошення Акту Соборності.
    Сьогодні Україна вперше відзначає День Соборності та Свободи. Нове свято своїм указом затвердив Президент України Віктор Янукович 30 грудня 2011 р.
     Раніше 22 січня українці відзначали День Соборності на честь проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки. День Свободи відзначали 22 листопада, в день початку Помаранчевої революції 2004 р.
        Учні Оріхівської гімназії № 1 «Сузір'я» брали участь у святкуванні Дня Соборності та Свободи
      У початковій школі в межах курсу «Я і Україна» у 3-4-му класах обговорили з гімназистами події Української революції 1917-1920 рр. На доступному для дітей рівні вчителі ознайомили з діячами української революції: М.Грушевським, В.Винниченком, Є.Петрушевичем. Було проведено інтегровані уроки курсу «Я і Україна»   з  українським читання та музикою, на яких використали козацькі думи  і стрілецькі пісні.
        Під час  проведення уроків історії у 5-му класі під час вивчення розділу IV «Україна в ХІХ-ХХ ст.» учителі, розповідаючи про події Української революції 1917-1920 рр., звертали увагу учнів на утворення Української Центральної Ради, проголошення Української Народної республіки (УНР), Західноукраїнської Народної республіки (ЗУНР), а також розповідали про урочисте проголошення злуки між ними 22 січня 1919 р. у м.Києві; акцентували увагу на духовній спадщині легіону Українських січових стрільців (стрілецькі пісні), які стали символом незламного духу українців у боротьбі за Українську державу.
     У 6-9-х класах учителі на уроках історії, правознавства при вивченні історії різних країн на різних етапах розвитку акцентували увагу на проблемі єдності держави, її соборності як умови її незалежності та суверенності, здатності впливати на європейську та світову політику, проводили історичні паралелі з процесами державотворення на українських землях.
      Тематичні уроки в 10-11-х класах мали науково-практичну спрямованість, містили аналітичний огляд події Української революції 1917-1920 рр. На уроках гімназисти досліджували документи УНР, ЗУНР, оцінювали значення IV Універсалу Центральної Ради у справі державотворення українського народу, діяльність українських урядів та їх лідерів (Секретаріату Центральної Ради, уряду П.Скоропадського, Директорії), визначаючи позитивні та негативні тенденції. Під час уроків учителі акцентували увагу учнів на наступності державотворчих процесів в Україні.
       Гімназисти були учасниками та глядачами на  святковому концерті , що пройшов у Будинку культури.





|: | © suzirya | Дата: 22.01.2013

        
НАШІ ПЕРЕМОГИ

           19, 20 січня у Києві пройшов чемпіонат світу зі спортивно-бальних танців. Серед 800 учасників змагань була і наша гімназистка 7-В класу Водяницька Олександра зі своїм партнером.
           Судійство представляли Україна, Росія, Молдова, Італія, США, Ізраіль, Канада, Німеччина, Шотландія,   Польша, Румунія, Англія, Сірія.
            В категорії "Юніори" Олександра зі своїм партнером посіли IV місце серед 21 пари.
Бажаємо Олександрі подальших успіхів і нової перемоги на змаганнях, що відбудуться у квітні 2013 року у Лондоні!


|: | © suzirya | Дата: 22.01.2013