Меню сайту
Форма входу
Наступна подія
Канікули

 

Календар новин
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Головна » 2012 » Березень » 30 » * * * * *
15:56
* * * * *
  В дитинстві відкриваєш материк,
котрий назветься потім — Батьківщина.

                                                                            Л. Костенко

  Як часто ми не помічаємо красу, яка знаходиться поряд із нами! Шукаємо вражень «на боці», подалі від рідних місць. Дивимося із заздрістю іноземні телепередачі і фільми: ось, мовляв, як у них… Адже варто тільки озирнутися – і ми побачимо, який чудовий світ навколо нас, що є чимало місць, відвідати які варто, щоб краще знати історію України та її традиції.
   Весело й цікаво провели відпочинок під час весняних канікул гімназисти 6-В класу… Неповторна зустріч з прекрасним відбулася в старовинному селищі Петриківка, де живуть привітні талановиті люди - творці чудового українського декоративного розпису. Петриківка радо зустрічала чарівними мальовничими краєвидами.
  Разом із дітьми нам пощастило побувати в робочій майстерні Федора Савича Панка, представника сучасної школи Петриківського декоративного розпису. Все, що ми побачили в майстерні, здавалося чудовим, неймовірним. Невелика зала перетворилася на квітник, бо Петриківка - це квіти, квіти, квіти...
  Багато цікавого розповіли нам про те, як створюється Петриківський розпис, як під акварельними фарбами розквітають дивовижні квіти, з'являється буйна зелень, дозрівають фантастичні ягоди. Пощастило також спостерігати за тим, як на папері оживають кисті червоної калини, потім розглянути дерев'яний посуд: цукорниці, тарелі,  сільнички, вази ... Всі ці вироби створені  на радість майстерними руками Федора Савича та його учнів.
    Петриківський край – це  не тільки осередок українського народного розпису, фольклору, а й безмежної гостинності. У цьому ми переконалися на Миколиному хуторі. Назустріч  колективу вийшли дівчина з парубком у національному  українському вбранні з хлібом-сіллю на рушнику - і всі присутні відразу ж відчули, що вони на Україні, на щедрій, багатій  землі – Дніпропетровщині.  Господарі запросили нас до хати, розмальованої традиційним для цієї місцевості петриківським розписом. Дехто з дітей вперше у житті побачив справжню українську піч та інші традиційні побутові  речі, якими користувалися наші пращури.   Незабутні враження залишив майстер – клас з петриківського розпису, писанкарства, соломоплетіння.  Гімназисти власними руками створювали ляльки-мотанки. 
   Ми щиро подякували майстрів за гостинність, висловили задоволення від їх робіт, які випромінюють красу українського народного мистецтва. Після цієї екскурсії усвідомили, як глибоко справжнє народне мистецтво здатне хвилювати людські душі, робити їх багатшими і щедрішими.
   Однією із зупинок подорожі був кінний племінний завод. Завод займається відтворенням, вирощуванням, підготовкою і продажем коней для олімпійських видів кінного спорту: подолання перешкод (конкур), триборство. Цікавою була розповідь екскурсовода про умови утримання, харчування і виховання племінних порід коней. Всі  мали можливість не тільки подивитися, але й відчути себе вершником, проїхавши по  колу на коні.
   Відвідування Дніпропетровського акваріуму, який розташувався на Монастирському острові, стало останньою зупинкою подорожі. Акваріум конструктивними особливостями не має рівних собі в Європі.  У стінах розташовані 20 акваріумів загальною ємкістю понад 20 кубічних метрів. Тут  представлені риби, рослини, молюски та ракоподібні майже з усіх куточків земної кулі: Центральної та Південної Америки, Африки, Південно-Східної Азії, Австралії та Дніпровського басейну. Але найбільша гордість – це великий акваріум тунельного типу з трьома відсіками.
    Дійсно,  тут можна по-справжньому відпочити та отримати багато приємних вражень і задоволення.
    Весняні незабутні канікули позаду, а попереду близький фініш навчального року. Хочеться вірити, що ті враження, які залишилися тепер солодким спогадом, знання, отримані під час подорожі, стануть у нагоді на шляху пізнання рідної України – її історії, традицій та звичаїв.
  Олена Болюта, класний керівник 6-В класу,
вчитель української мови та літератури


      

      

   
|: | © : suzirya